Najbolji umjetnici iz regije sudjeluju na open-air izložbi na imanju Meneghetti

Najbolji umjetnici iz regije sudjeluju na
open-air izložbi na imanju Meneghetti

Meneghetti Wine Hotel and Winery svojom tradicijom, kvalitetom i jedinstvenom ponudom idealan je prostor za prezentaciju vrhunskih umjetničkih djela. Imanje je prepoznatljivo ne samo u regionalnim okvirima, već gotovo u čitavom svijetu. Mjesto gdje se isprepleću netaknuta priroda, tradicionalna arhitektura i luksuzna usluga odsada je nadopunjeno suvremenom umjetnošću Dušana Džamonje i Božice Dee Matasić.

Ispreplitanje gastronomije i umjetnosti

Radovi ovih renomiranih autora postaju dijelom cjelovitog doživljaja imanja Meneghetti kroz preplitanje gastronomije, arhitekture, prirode i umjetnosti. Osim kao mjesto užitka i potpune kontemplacije u savršeno ukomponiranom postavu, izložena djela otkrivaju i svoj humanitarni karakter. “Njegovanje kulture smatramo izrazito važnim jer umjetnost svojom kreativnošću i intrigom predstavlja svojevrsno ogledalo društva. Mi u Meneghettiju prepoznajemo potencijale mladih umjetnika koji se žele istaknuti svojim idejama i radom te stoga dio prihoda od prodaje umjetničkih djela koja se nalaze na imanju bit će doniran udrugama koje promiču stvaralaštvo mladih umjetnika”, kažu iz Meneghettija.

Dušan Džamonja

Nebrojeni su tekstovi posvećeni jednom od najvažnijih hrvatskih kipara XX. stoljeća. Njegov modernistički pristup izaziva poštovanje u očima promatrača. Na Meneghetti imanju možete uočiti neke od umjetnikovih najvažnijih radova; kuglu i lukove. Kugla je osnovna referencijalna točka, pedagoška metoda kod koje mnogi umjetnici traže uporište za razvijanje vlastitog stvaralaštva. U svijetu čovjekova iskustva to je savršeno matematičko tijelo koje služi kao polazna točka ulaska u svijet umjetnosti. Dezintegracijom kugle nastaju lukovi, prostorno kružni segmenti od zahrđalih željeznih lanaca, u uzajamnom kontinuiranom odnosu koji ih najviše od svih Džamonjinih ostvarenja čini otvorenim dinamičnim nizom. Elipsa se kao polazišna točka razvija poput asteroida, poput galaksije koja stiže iz dubokog beskraja kozmosa. Njegove skulpture odišu slobodom u prirodnom okruženju, igrajući se i stvarajući interakciju.

Božica Dea Matasić

Redovna je profesorica kiparstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Prisutna je na domaćoj i inozemnoj izlagačkoj sceni više od trideset godina. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada za svoj umjetnički rad. Kao autorica djeluje u proširenom polju skulpture koje uključuje interaktivne, ambijentalne i multimedijalne realizacije. U izvedbenoj i formalnoj raznolikosti svojih brojnih kreacija, uspijeva ostvariti prepoznatljiv, autorski autentičan te vizualno zanimljiv spoj skulptorskih promišljanja i društvenog angažmana. Na imanju Meneghetti zastupljena je kroz radove Panacea i Vreće bez dna koje povezuje aktivacija promatrača kroz prepoznavanje i identifikaciju karakteristika vlastite tjelesnosti. Panacea je ciklus interaktivnih kinetičkih objekata koji se nazivom i oblikom asocijativno vežu uz formu kapsule. Sveprisutni trend generiranih rješenja za svaku ‘boljku’ ovdje je pretvoren u mogućnost igre. Kinetički element ovisi o interakciji s promatračem nakon čije se intervencije objekti kroz vrtnju, kruženje i ljuljanje vraćaju u početnu poziciju zahvaljujući svom niskom težištu. Rad izaziva intenzivne reakcije sudionika, pobuđujući niz reakcija i interpretacija. Vreće bez dna, s druge strane, niz su figurativnih skulptura s motivom predimenzioniranih vrećica za kupovinu. Posjetitelji mogu ući i proći kroz ove gigantske vreće koje utjelovljuju sve zamke suvremenog potrošačkog društva.

Foto: Meneghetti

Učitati još
Zatvori