Adresa za sve koji u svoj dom žele unijeti dozu retro štiha

Adresa za sve koji u svoj dom žele
unijeti dozu retro štiha

Kad bismo morali istaknuti jedan trend u uređenju interijera koji je prevladao posljednjih nekoliko godina to bi zasigurno bio minimalizam. Inspirirani skandinavskim smislom za decentno i neutralno, minimalistički interijeri zavladali su Instagramom, a tom su se trendu prilagodile i brojne robne kuće s dekoracijama za dom. Karakteristično za takve prostore su i unikatni posteri, često s elegantnom crnom siluetom u fokusu. Međutim, nerijetko savršen dodatak boje možemo pronaći upravo u eklektičnim filmskim posterima koji cijelom neutralnom prostoru daju karakter i dozu razigranosti. Savršen je primjer upravo stan koji je uredio dizajner interijera John de Bastiani – i filmskim posterima ovom prostranom i svijetlom stanu dao novu dimenziju.

Filmski posteri upravo su domišljata dekoracija za dom koja je zapravo izuzetno personalizirana, ovisi o vašem osobnom ukusu i filmskim preferencama, ali i estetici kojoj naginjete. Danas ih se može naručiti pregršt u raznim web shopovima, kao što je recimo Etsy, ali pronašli smo jednu impresivnu online adresu za one koji u svoj dom žele dodati nešto sasvim jedinstveno, pomalo nostalgično i originalno.

Film/Art Gallery – adresa s najljepšim vintage posterima

U pitanju je Film/Art Gallery, online platforma na kojoj se nudi na tisuće vintage filmskih postera i originalnih promotivnih printova iz cijelog svijeta. Njihova kolekcija donosi zapanjujući opus postera koji variraju od onih za filmske klasika do rijetkih naslova koji imaju posebnu zajednicu obožavatelja u tom žanru ili pak specifičnog redatelja. Ova jedinstvena galerija postoji i u fizičkom obliku, a nalazi se u Los Angelesu. Funkcionira po principu dogovaranja termina na kojem možete razgledati vintage postere koji vas interesiraju. Međutim, sve je moguće obaviti i online te preko platforme kupiti poster koji možete zamisliti u svom prostoru ili ga želite dodati kolekciji. Ova jedinstvena filmsko-umjetnička galerija trenutno nudi više od 6000 postera, a 2004. godine osnovao ju je Matthew McCarthy koji je prethodno radio kao arhivist postera za organizaciju Audrey Hepburn Foundation koja, pak, čuva nasljeđe kultne glumice. Tijekom godina je galerija sudjelovala u izložbama diljem svijeta, a ponajviše su usmjereni na umjetnost nastalu u drugoj polovici 20. stoljeća. Iako su im specijalnost posteri za filmove hollywoodske produkcije, danas nude na tisuće postera koje su umjetnici napravili za kultne francuske i talijanske filmove, a značajno bogate kolekciju primjerica iz svih dijelova svijeta.

Cijene također variraju od povoljnih 50 dolara pa sve do nekoliko tisuća dolara za određeni poster. Cijenu opravdava činjenica da su posteri originalni, datiraju iz određenog povijesnog razdoblja i specifičnog perioda filmske industrije, a na njima su nerijetko radili i dobro poznati umjetnici. Štoviše, budući da su posteri jedna od vodećih forma umjetnosti 20. stoljeća, u pitanju su vrijedne umjetnine čija vrijednost može samo rasti. Autentični posteri, uz koje možete dobiti i potvrdu o autentičnosti, zato su više od simpatične dekoracije u domu, a u ponudi Film/Art Gallery pronašli smo zaista one najljepše.

Možete ih pretraživati po naslovu filma, žanru, godini u kojoj je poster nastao, režiseri filma, zemlji i veličini. Pronašli smo divne postere za filmove poput Annie Hall, Blow Up s Vanessom Redgrave, Sabrina s Audrey Hepburn u glavnoj ulozi, Pulp Fiction, West Side Story iz šezdesetih i druge. Dostupni su posteri za filmove novijeg datuma, primjerice za Memento iz 2000., ali i oni iz 1940-ih.

Neke od nama najcool postera koje bismo vrlo rado odmah naručili donosimo vam u nastavku!

Učitati još
Zatvori