Kada snovi postaju stvarnost: Evo kako će izgledati prvi plutajući muzej
Kada snovi postaju stvarnost: Evo kako će izgledati prvi plutajući muzej

Kada snovi postaju stvarnost: Evo kako će
izgledati prvi plutajući muzej

Suvremena umjetnost i održivi dizajn u borbi protiv klimatskih promjena, krilatica je koja stoji uz vizualizacije ovog revolucionarnog projekta. Luca Curci Architects predstavlja Muzej lebdećeg stakla (Floating Glass Museum), jedinstveno ostvarenje u kojem se granice između umjetnosti i prirode brišu, a voda postaje platforma za suvremeni izraz.

Inspiriran bogatom venecijanskom kulturnom baštinom i zamršenim zanatom izrade stakla, Muzej lebdećeg stakla spaja tradiciju i inovaciju. Projekt zgrade muzeja je osmislio međunarodni tim arhitekata i dizajnera uz potporu umjetne inteligencije.

Muzej lebdećeg stakla
Muzej lebdećeg stakla
Muzej lebdećeg stakla

Početna točka u oblikovanju prostora su sve vidljivije posljedice klimatskih promjena. Vremenski obrasci se mijenjaju i postaju sve ekstremniji, emisije stakleničkih plinova sada su na najvišim razinama u povijesti, a do 2100. znanstvenici procjenjuju da će se razina mora podići i do dva metra, ako nastavimo jednak odnos prema prirodi.

U jeku tih crnih predviđanja, prihvaćanje vodenih površina kao našeg sljedećeg tla za preživljavanje više se ne može zanemariti. Stoga je tim predvođen arhitektom Lucom Cercijem kreirao jedinstveni plutajući muzej. Isti bi trebao biti realiziran u roku od godine dana. 

Muzej lebdećeg stakla
Muzej lebdećeg stakla
Muzej lebdećeg stakla

Autorski tim je pomno istraživao različite materijale kako bi muzej bio ekološki prihvatljiv iznutra i izvana. Također su proučavali okolinu kako bi smanjili utjecaj građevine na morski svijet. Planirano je kako će se muzej prostirati na 358 metara kvadratnih. Uz izložbene prostore sadržavat će i prostore specijalizirane za edukaciju o aktualnim ekološkim problemima.

Projekti nalik ovima mogli bi postati budućnost, a želja arhitekata je da budu postavljeni na različitim lokacijama diljem svijeta. U ovom slučaju – snovi doista postaju stvarnost.

Muzej lebdećeg stakla
Floating Glass Museum
Muzej lebdećeg stakla

Foto: Luca Curci Architects

Učitati još
Zatvori