Još jedan divan mural na zagrebačkoj osnovnoj školi
Još jedan divan mural na zagrebačkoj osnovnoj školi

Još jedan divan mural na
zagrebačkoj osnovnoj školi

Učenici Osnovne škole Marina Držića na zagrebačkim Krugama na poklon su dobili predivan mural. Marina Držića na istoimenu školu nacrtali su hrvatski street art umjetnici Krešimir Golubić i Leonard Lesić. 

Hrvatski street art umjetnici 

Autori su ujedno i članovi umjetničke grupe ZID koja okuplja niz umjetnika domaće Street art scene. Uz oslikavanje murala, održana je i graffiti/street art radionica “Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam” koju je priredio Krešimir Golubić, poznatiji kao LEON GSK – jedan od pionira zagrebačke graffiti art scene.

Mural Marin Držić kao poklon učenicima škole

Marin Držić bio je hrvatski dramatik i lirik iz 16. stoljeća, rođeni Dubrovčanin. Neka od njegovih najpoznatijih djela su Dundo Maroje, Novela od Stanca, Skup, Tirena… Ova škola nosi njegovo ime od početka rada tj. kada je svoje prve učenike i učitelje primila u veljači davne 1959. Mural sada krasi fasadu u koju svakodnevno dolaze stotine učenika i kojima će, vjerujemo, svakodnevno izmamiti osmijeh na lice. 

Leonard Lešić umjetnik je koji radi predivne murale diljem hrvatske o kojima redovito pišemo. Leon GSK (Krešimir Golubić) jedan je od pionira graffiti i street art scene u Hrvatskoj, aktivan je od 1992.godine, okušao se u doista raznim stilovima i radovima i dalje je umjetnički aktivan. Danas ga često možemo vidjeti i kako održava graffiti radionice za klince, vodi zagrebačke street art ture, izlaže u Hrvatskoj, ali i inozemstvu i izdao je i Zagreb Street art & Graffiti vodič/guide s presjekom aktualnih radova zagrebačke scene. Izradu ovog murala nesebično su pomogli i prijatelji ulične umjetnosti, Graffitishop.hr koji je omogućio nabavu boje te Špehar, izgradnja i obnova koji su postavili skelu za crtanje.

Foto: Krešimir Golubić

Učitati još
Zatvori