Novi mural u Bolu na Braču crtala je odlična Tea Jurišić
Novi mural u Bolu na Braču crtala je odlična Tea Jurišić

Novi mural u Bolu na Braču crtala je
odlična Tea Jurišić

Bol na Braču, simbol jadranskog turizma ove je godine dobio nekoliko novih murala zahvaljujući festivalu Graffiti na Gradele. Iako je festival završio početkom kolovoza, bolske fasade, točnije, fasada Ljetnog kina Bol dobila je ovih dana novi mural, autorice Tee Jurišić. Tea je svojim ilustracijama uljepšala ovaj predivan, i za Boljane značajan, dio bračke kulture.

mural-bol-tea-jurisic1

Mural kao poklon Bolu

Ove godine obilježava se sto godina turizma u Bolu. Simbol Jadrana i hrvatskog turizma Bol na Braču tako od početka ove godine raznim aktivacijama, događanjima i manifestacijama slavi ovu važnu obljetnicu za hrvatski turizam. I poznati festival koji se svake godine krajem srpnja održava u Bolu, Graffiti na Gradele ove je godine bio u znaku ove obljetnice. Kako ne bi sve ostalo samo na slavlju, GNG i Turistička zajednica Bola poklonili su mještanima, ali i njihovim turistima predivan mural na kinu Bol.

mural-bol-tea-jurisic6
mural-bol-tea-jurisic3

“Jako mi je drago što smo u suradnji s TZ Bol, a u sklopu aktivnosti festivala Graffiti na gradele, mještanima i našim gostima poklonili jedan ovako prekrasan mural – i to na posebnom mjestu. Naša Tea oslikala je mural koji se genijalno uklapa u lokalni kontekst, s obzirom na to da se nalazi na pročelju Ljetnog kina Bol, uz školu te kafić koji je omiljen mještanima Bola – rekao bih da smo na jako lijep i šaren način zaokružili naše festivalske aktivnosti u Bolu za ovo ljeto.” -rekao nam je direktor festivala Marko Boko.

mural-bol-tea-jurisic2

Direktor Turističke zajednice Bol, Ante Trutanić je poručio:

“Bol ove godine obilježava 100 godina organiziranog turizma, povodom čega smo organizirali niz aktivnosti kojima taj jubilej slavimo, ali i predstavljamo našim gostima i mještanima. S obzirom na to da je festival Graffiti na gradele već jako prepoznatljiva bolska manifestacija, koja doprinosi raznolikosti kulturne i turističke ponude našeg mjesta, odlučili smo u aktivnosti obilježavanja ovog za nas značajnog jubileja uvrstiti i oslikavanje ovog krasnog murala.”

mural-bol-tea-jurisic4

Predivan mural Tee Jurišić

Kako joj je bilo raditi mural pitali smo i Teu Jurišić.

  • Ove godine si oslikavala Ljetno kino Bol, što je naišlo na velika odobravanja Boljanja. Kako ti je bilo i kako si odabrala motive za ovaj mural?

Bolsko kino se nalazi na mjestu gdje domaći ljudi dolaze ispijati kavu, pročitati novine i prokomentirati najnovije događaje, tako da je s time povezan i motiv murala. Glavni lik, Dalmatinac sa cvikama sa smješkom čita novinu koja tematizira Bolskih 100 godina turizma, dok ostali likovi samo na prvi pogled listaju svoje časopise, a kad malo bolje pogledate, “bacaju oči” na to što čita njihov susjed, ili kako bi kod nas na moru rekli – gledaju tuđa posla! Mural sam jednim detaljem htjela povezati sa svojim prošlogodišnjim muralom s Graffiti na Gradele festivala, tako da je i na ovaj zid sletio poznati zavodnik Galeb, koji s guštom lista časopis sa zgodnim ženama.
Bilo je sjajno, unatoč radu kroz službeno najvreliji tjedan ovoga ljeta!

mural-bol-tea-jurisic12
  • Ljeto je pri kraju, kakvo je ono bilo za tebe (više radno ili više odmorno)? Kakvi su planovi za jesen?

Ljeto je bilo spoj rada i gušta, kao i uvijek! Početkom kolovoza smo odjezdili kamperom na festival u Mađarsku, isključila sam mobitel i to je bila rijetka prilika da iskusim deset dana bez signala. Trenutno je faza prolaska godišnjih odmora, tako da se lagano popunjava raspored do kraja godine, a i za početak iduće. Bit će raznih crtanja i druženja po čitavoj državi, vesele me planiranje i novi izazovi!

mural-bol-tea-jurisic8

Ako niste u prilici trenutno prošetati bolskim ulicama, uživajte u muralu kroz fotografije.

Učitati još
Zatvori