Fotografkinja Martha Cooper zaslužna je za dokumentiranje graffiti scene od njezinih početaka
Fotografkinja Martha Cooper zaslužna je za dokumentiranje graffiti scene od njezinih početaka

Fotografkinja Martha Cooper zaslužna je za dokumentiranje graffiti scene od njezinih početaka

Martha Cooper je američka fotoreporterka koja je radila kao fotografkinja za New York Post tijekom 1970-ih. Najpoznatija je po dokumentiranju graffiti scene u New Yorku 1970-ih i 1980-ih, a i dan danas je aktivna i definitivno uživa kult ličnosti među cijelom graffiti i street art scenom. Upravo je njezin fotoaparat zaslužan za brojne radove na svjetskim ulicama, fasadama, vlakovima i raznim drugim medijima. Kroz njezine fotografije ulična umjetnost itekako živi, a njezina prolaznost ostaje zapisana u vremenu. Upoznajte legendu iza objektiva Marthu Cooper. 

martha-cooper

Martha Cooper

Martha Cooper je dokumentarna fotografkinja koja se više od četrdeset godina specijalizirala za snimanje urbane umjetnosti i arhitekture. 1977. Martha seli s Rhode Islanda u New York i tri godine radi kao fotografkinja u NY Postu. Tijekom tog vremena počela je dokumentirati grafite i B-Boying, teme koje su dovele do njenog opsežnog pokrivanja ranog hip hopa koji je krenuo iz Bronxa. Ove fotografije, objavljene diljem svijeta, pomogle su da hip hop postane dominantan međunarodni pokret mladih kakav je danas. Bez njezinih fotografija dokumentiranje cijele graffiti kulture od samih početaka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, do danas, gotovo pa i ne bi bilo moguće. Upravo zato je njezina važnost nemjerljiva.

Martha Cooper Subway art 

Njezina knjiga Subway Art (u suradnji s Henryjem Chalfantom) tiska se od 1984. godine i možemo reći da je ona svojevrsna graffiti biblija. Njezina knjiga, R.I.P.: Memorial Wall Art, bavi se muralima u New Yorku, a Hip Hop Files 1980–1984 sadrži stotine rijetkih, ranih hip hop fotografija koje su od neprocjenjive važnosti za razvoj cijele subkulture. Marthini radovi izlagani su u muzejima i galerijama diljem svijeta i objavljeni u brojnim časopisima od National Geographica do Vibea. Još uvijek živi na Manhattanu, ali često putuje na festivale urbane umjetnosti diljem svijeta. Među graffiti i street art umjetnicima je omiljena, a još uvijek ju se može vidjeti u raznim akcijama, u ulozi koja joj najbolje i pristaje foto dokumentatorice. U berlinskom Urban Nationu 2017. otvorena je Martha Cooper Library – specijalizirana knjižara za street art i graffiti kulturu, stoga ako ste u prolazu obavezno svratite. Ulaz u ovu fantastičnu galeriju je besplatan.

Foto: Instagram, Profimedia

Učitati još
Zatvori