Jeste li čuli za Marsovsku priču na otoku Mljetu?

Jeste li čuli za Marsovsku
priču na otoku Mljetu?

MARS-Space-yoga

Iako smo debelo zakoračili u zimu, ništa nas ne sprječava da maštamo o nekim toplijim južnijim krajevima. Sad je idealno vrijeme da isplanirate iduće ljeto – koje će, nadamo se, biti bolje od prethodnog. Aktivno ljeto prepuno kulturnih događanja zvuči kao nemoguća misija, ali kreativci okupljeni oko Marsa (Mljetski Avanturistički Robinzonski Savez) pokazali su da su aktivnosti itekako moguće. U ljeto 2020., kroz 7 tjedana zajedničkog druženja i stvaranja, “marsovci” su u svojoj festivalskoj šumi Isle od MARS održavali filmske večeri, radionice za djecu i odrasle, lutkarske predstave, izložbe, turnire i mnoga druga događanja. Ono što je super je to da se i za ljeto 2021. sprema novi program kojeg jedva čekamo.

Izložba-od5do95

Marsovska priča na otoku Mljetu

Sve je krenulo od ideje prijatelja iz djetinjstva Dore Perharić i Pavela Cara koji su nakon plovidbe po mnogim morima pronašli otok Mljet gdje su upoznali osječki par Krešimira Lendića i Ivu Mekovec de Carvalho koji su izabrali miran život na otoku. Kroz zajednička druženja došli su na ideju o Mljetskom Avanturističkom Robinzonskom Savezu ili skraćeno – MARSU. Ideja je bila vođena željom za stvaranjem oaze kreativnih ljudi koja se nadopunjuje s netaknutim prirodnim bogatstvima otoka na obroncima mirisne mediteranske šume Babinog Polja. Željeli su ponuditi inspiraciju za boljim životom sebi, svojim prijateljima i svima onima koji uživaju u mirisu mora i bora, pogledu u horizont i zrakama toplog sunca uz prstohvat kulture i aktivnog života. Njihov se entuzijazam transformirao u složne ruke koje su same osmislile i izgradile prirodnu idilu na razmeđi umjetnosti, kulture, znanosti i održivih načina života.

Dora-Perharić
Dora Perharić
Pavel-Car
Pavel Car
Krešimir-Lendić
Krešimir Lendić
Iva Maria Mekovec de Carvalho

Priča je oduševila sve

Usprkos izazovnoj godini, MARS priča bila je dobro posjećena i pozitivno prihvaćena od lokalne zajednice. Otočku oazu su zavoljela djeca Mljeta, ribari, vatrogasci, kuhari, šahisti, vikendaši, kao i ovogodišnji programski kreatori poput kipara Nikole Fallera, kantautorice Sare Renar, dramaturginje Marte de Carvalho Pokupić, dramske pedagoginje Petre Bokić, arhitektice Ive Peručić, redateljice Arijane Lekić-Fridrih, glumice Anje Ostojić, dizajnerice Željke Zrnić, plesačice Ana Marije Lendić i snimatelja Luke Marčinka. Dobivši takav vjetar u leđa, “marsovci” za 2021. ponovno planiraju organizaciju festivala Isle of MARS u srcu ljetne sezone za sve domaće i strane putnike. Središnji događaj dobit će proširenje na novoj lokaciji, u Odisejevoj špilji, pod nazivom MARS@Jama. Dodatni događaji koji su u pripremi su programi MARS@City, koji će okupiti sve ljubitelje MARS-a u Zagrebu i u Osijeku. Zagrebačka ambasadorica MARS-a je glazbenica Sara Renar, a osječki ambasador kipar Nikola Faller. Paralelno se kuhaju mali MARS za najmlađe i MARS OFF za lokalnu zajednicu.

Stolarija-i-drvodjelstvo
Odisejeva suza

MARS postaje sinonim za otok Mljet

Mljetski Avanturistički Robinzonski Savez (MARS) će kroz svoj kontinuirani rast i razvoj postići prepoznatljivost u poticanju i promicanju tehničke kulture, umjetnosti, znanosti, održivih načina života i zaštite zdravlja, okoliša i prirode kroz razvoj i primjenu inovativnih radionica, predavanja te ambijentalnih projekcija, koncerata, predstava i izložbi. Kao mjesto susreta stvaranja novih ideja postat će stalni izlog poticajnog radnog okruženja, razumijevanja potreba zajednice te ostvarivanja zajedničkih ciljeva koji ljepote otoka Mljeta ne uništavaju već nadopunjuju, ne komercijaliziraju, već čine jedinstvenim. MARS će postati sinonim za otok Mljet te prvi izbor pri odabiru posjeta mirnoj, prirodnoj i kulturnoj destinaciji za domaće i strane obitelji i sve znatiželjne, otvorene i iskrene ljude koji njeguju različitost i slobodu.

Foto:  MARS Creative Team

Učitati još
Zatvori