Lunar, Leon GSK i Lutajuća knjiga otkrili su nam tajne nadolazećeg Zagreb Street Art Festivala
Lunar, Leon GSK i Lutajuća knjiga otkrili su nam tajne nadolazećeg Zagreb Street Art Festivala

Lunar, Leon GSK i Lutajuća knjiga otkrili su nam tajne nadolazećeg Zagreb Street Art Festivala

Kao što smo već najavili, u sklopu ovogodišnjeg Burger Festivala Zagreb po prvi će se održati i Zagreb Street Art Festival, te će svi posjetitelji u zagrebačkom Parku dr. Franje Tuđmana od 07. do 17. rujna moći istovremeno uživati u najboljem street foodu i najboljem street artu. Bio je to odličan povod za razgovor s troje zvijezda street art scene: Antonellom Šantek (Lutajuća knjiga), Slavenom Kosanovićem (Lunar) i Krešimirom Golubićem (Leon GSK) koji je ujedno i jedan od organizatora Zagreb Street Art Festivala.

zagreb-street-art-festival3
zagreb-street-art-festival1
Foto: yo.pecador
  • Kako je došlo do ideje spajanja Zagreb Street Art Festivala i Burger festivala Zagreb?

Leon GSK: Suradnja Burger Festivala i umjetnika postoji već duži niz godina gdje pojedini umjetnici poput Modula ili Leona GSK uređuju rekvizite i ambijent Burger Festivala i nekako je samo po sebi bilo razumljivo, kada se dogodila ideja o Zagreb Street Art Festivalu, da se prvo obratimo kolegama, partnerima i prijateljima sa Burger Festivala.

leon gsk1
  • U čemu vidite najveću vrijednost nadolazećeg Festivala za street art u Zagrebu i Hrvatskoj? 

Leon GSK: Najveća vrijednost leži u činjenici da u Zagrebu postoji kontinuitet održavanja raznih umjetničkih događanja na ulicama grada unatrag 40 ili više godina. Zagreb Street Art Festival samo je mali kotačić bogate zagrebačke umjetničke scene koji je danas tu, a koji će, vjerujemo, imati neke svoje nasljednike. U tome je zapravo i bit – da svaka generacija na neki svoj, novi način, doprinese više ili manje kulturnom nasljeđu grada u kojem živimo.

leon gsk2
  • Kako biste ocijenili zagrebačku street art scenu nekad, sredinom 80-ih kada ste i sami počinjali, a kako danas?

Leon GSK: U osamdesetima se to nije zvao Street art, no da je tada umjetnička scena interveniranja na ulicama bila raznolika i živahna, zaista je. Zagreb je tada primjerice bio prvi grad „istoka“ Europe koji je dobio graffiti scenu i tu smo bili pioniri pokreta puno prije mnogo većih i bogatijih gradova. Ali Zagreb je uvjek imal ono nekaj kaj drugi nisu. Neg’ kaj? Danas je scena zaista raznolika i u segmentu ulične umjetnosti, graffita i street arta, daleko raznolikija i jača no ikad.

leon gsk3
  • Glavna tema Festivala je Paste Up & Sticker – možete li objasniti o čemu se radi?

Leon GSK: Pasteup i sticker su zapravo umjetnički radovi unaprijed pripremljeni u studiju kod pojedinog umjetnika koje zatim dotični lijepi na određena mjesta i na taj način komunicira sa svojom publikom i javnosti općenito…. Ili ne komunicira?! Samo intervenira!!!” 

leon gsk4
  • Možete li nešto više ispričati o umjetnicima koje će posjetitelji moći vidjeti?

Leon GSK: Finalno smo došli na 183 umjetnika iz 36 zemalja i zaista smo probili sva moguća očekivanja koja smo imali. Javilo nam se mnogo domaćih i stranih umjetnika koji su većinom poštom poslali radove, imamo umjetnika od samo 7 godina starosti čije su radove poslali roditelji ali i umjetnika iz Trinidada i Tobaga koji je sudjelovao sa svojim radovima na prošlogodišnjoj Documenti u Kasselu. Veseli nas da smo dobili radove iz cijelog niza zemalja poput Kolumbije, J.Koreje, Irana, Rusije. Najzastupljeniji su umjetnici pak iz Brazila, SAD-a, Njemačke, Italije, Francuske i naravno Hrvatske. 

zagreb-street art 1
  • Neki će se radovi moći i kupiti na samom Festivalu?

Leon GSK: Da, da, imat ćemo u ponudi radove domaćih umjetnika poput 2Fasta, Lunara, LeonGSK, Pecadora ali i radove stranih gostiju koji nam dolaze poput Mittenimwald ili Merioonea. 

zagreb-street-art-festival2
Foto: yo.pecador
  • Posebno su atraktivne svakodnevne Street Art ture koje ćete vi voditi, što mogu očekivati oni koji se prijave?

Leon GSK: Radi se o turističkoj šetnji gradom na kojoj skrećemo pažnju na radove koje obično ljudi u svojoj svakodnevnoj žurbi ne primjećuju i obično ne vide. Uz to pričamo o povijesti i nastanku street arta i graffiti kulture. Lokacija u sklopu ture ima desetak, a tura traje 2 sata. 

zg-street-art
  • Što biste još izdvojili iz programa Zagreb Street Art Festivala – za strastvene zaljubljenike ali i one koji to tek trebaju postati?

Leon GSK: Svakako moram izdvojiti gostovanja pojedinih umjetnika koji će raditi svoje radove na panelima na samoj lokaciji festivala ali i panel diskusije o Street artu koje održavamo u prostorima Francuskog Instituta na uglu Preradovićeve i Tesline ulice gdje je trenutno i izložba fotografija pariškog i zagrebačkog Street Arta koja je također dio festivala.

 

Jedna od sudionica na spomenutim panelima u Francuskom Institutu bit će Antonella Šantek (Umjetnička knjiga) koja će sudjelovati u panelu Žene na Street Art Sceni. 

  • Zanimalo nas je koja je osnovna razlika između muških i ženskih radova u street artu?

Lutajuća knjiga: Iako se osobno ne osjećam da sam dovoljno stručna da budem na panelu, bila sam pozvana da ispričam svoju perspektivu i iskustvo rada na ulici i veselim se zajedničkom razgovoru i dolaženju do zajedničkih novih ideja. Nema razlike, za mene umjetnost je individualna i svaka osoba je individua za sebe i svemir za sebe. Svaki rad je prekrasan i govori sam za sebe. U mojoj glavi usporedbe u bilo kojem smislu nisu potrebne, ja se fokusiram na ono što nam je zajedničko. Naša autentičnost i ostvarenje naših strasti je potrebna ovome svijetu. 

lutajuća-knjiga2
  • Koje vi ženske street art umjetnice posebno cijenite, kako domaće tako i inozemne?Lutajuća knjiga: Na ovo pitanje odgovaram koji mi se radovi sviđaju jer osobno ne dijelim umjetnike po ikojim standardima. Obožavam radove Nebitno, Modulosam, Teje Jurišić, Lunar, TKV, MoveRama, Chez, Krešimir Buden, Voona, Leon Gsk , Mane Mei, OKO, Sanja Stojković i Lonac koji uljepšava ulice svijeta! Iz inozemstva volim NeSpoon, Swoon  i naravno Banksy ima ih još, ali ne mogu se sad sjetiti.
lutajuća-knjiga1
  • Poznato je da volite surađivati s drugim street art umjetnicima, koje biste suradnje izdvojili?

Lutajuća knjiga: Surađivala sam sa divnim ljudima koji su mi postali i prijatelji , to je Inia Herenčić u fotografiji, njene fotografije su prekrasne i uživam se slikati i vidjeti sebe kroz njene oči, zatim spisateljica Nastja Kulović, sa njom radim svašta od ljubavnih oglasa do Lutajućih radova koji su na ulici sa njenim divnim mislima. I divna Ivona Martinčić- Voona, koja također sudjeluje na festivalu, sa njom obožavam raditi jer se uvijek zabavim na ulici, onda dosta nonšalantno lijepi i radi sa vunom što mi je genijalno i tako efektno na ulici, tako da baš se dobro nadopunjujemo.  Upravo smo nastavile zajedno projekt Punk Rock ulica, projekt koji je također inicirao Krešimir. Pa pozivam ovim putem da pogledate što smo napravili.

lutajuća-knjiga3
  • Vaši radovi savršen su primjer Paste Up-a što je ujedno i glavna tema Festivala – kako ste se odlučili za taj format?

Lutajuća knjiga: Projekt Lutajuća knjiga je našla mene, ne ja nju. Svoj rad sam započela iz znatiželje i igre, a sam život i ljubav prema knjizi (i rezuckanju časopisa ha-ha ) me je odveo ovim putem, samo sam sve svoje ljubavi i strasti spojila u jedan rad, sa tehnikom samo meni znanom. Nisam imala edukaciju niti znala da spadam pod ikoji smjer ulične umjetnosti, to je došlo kasnije. Moje izražavanje kroz sličice je mali dio moga svemira, teme se mijenjaju kao i ja i taj projekt se razvija jer se ja još razvijam i učim kako biti čovjek i umjetnik. Jako mi se sviđa što rad nije savršen, zapravo ni blizu toga jer i sama nemam pritisak u životu biti savršena, volim isprobavati, griješiti, kopirati, isprobavati, naučiti, stvoriti, baciti, prošarati, potrgati i tako, to je sloboda u ovom radu.

lutajuća-knjiga4
  • Obilazite li lokacije na kojima ste postavili svoje radove, koliko često ih nađete oštećene?

Lutajuća knjiga: Lokacije gdje lijepim ne obilazim, barem ne sa namjerom jer i zaboravim gdje sam sve lijepila. A pored nekih prolazim jer su u mojoj ruti, ne zamaram se o oštećenosti radova. Samo sam pažljiva gdje lijepim i da nije na nekom mjestu gdje nije baš dobro da se prošara, tako da na to obratim pažnju. Nije mi namjera da nešto uništim, ali i ja griješim pa se i to desi, tu opet sve ovisi o percepciji ali trudim se da poštujem i razumijem i sebe i druge. Ja sam krenula lijepiti po ulici iz zabave i gušta, nisam ni očekivala da će to netko vidjeti ili da će se to razviti u jedan izvor mojih prihoda, to je ostalo i do danas. Rad na ulici je čisto uživanje i izražavanje, što sam starija to se imam manje potrebe dokazivati kao možda na početku rada. Radovi koje ja radim i nisu trajni oni su jako nježni i delikatni, meni je to i ljepota toga, tko vidi vidi!

lutajuća-knjiga5
  • Što će za vas biti najveća vrijednost ovog Festivala?

Lutajuća knjiga: Jako sam zahvalna Krešimiru na njegovoj inicijativi i mnogobrojnim akcijama, baš pruža platformu za trenutni osvrt onoga što radim, te promoviranje ulične umjetnosti, što je jako popularno u svijetu, i polako je i kod nas. Vrijednost koju sam ovaj događaj pruža je najprije ja da sama vidim koliko umjetnika ima u svijetu koji rade slično kao i ja i uživaju u tome. Ne putujem često u inozemstvo, zapravo jako rijetko tako da je lijepo da ulična umjetnost iz svijeta dođe u moj grad. Zatim samo sudjelovanje u grupnim izložbama. Osobno kao kreativac često sam sama, sama slikam doma, sama lijepim na ulici, sama slažem projekte, sama osmišljavam ideje, sama sklapam poslove, nekako sam tako i navikla a tako i je često slika umjetnika i kreativaca da smo često sami i tako najbolje radimo. A ovo me uči o ljepoti suradnje i inspiraciji da zajedno nešto stvorimo, jer zajedno zapravo stvaramo još i bolje nego što bi sami, barem je to moje iskustvo.

Na Festivalu će sudjelovati i Slaven Kosanović Lunar, jedan od osnivača zagrebačke graffiti i street art scene, umjetnik čiji su radovi poznati i prisutni diljem svijeta. Uspjeli smo ga uhvatiti tijekom intenzivne turneje i postaviti mu nekoliko pitanja.

  • U sklopu Festivala sudjelujete u panelu pod nazivom Urbane intervencije / Stickers, sigurno će vaši radovi biti i dijelom Street Art Ture, koje biste vi izdvojili i kao vama najdraže?

Lunar: U intenzitetu rada možda je najlakše kliknuti na Instagram i odvrtiti radove unazad. Uglavnom se ne vežem za radove, a od svježijih, tu je novi mural na Varšavskoj, suradnja s djecom iz domova u Karlovcu i Lipiku.

lunar8
  • U sklopu Festivala sudjelujete u panelu pod nazivom Urbane intervencije / Stickers, sigurno će vaši radovi biti i dijelom Street Art Ture, koje biste vi izdvojili i kao vama najdraže?

Lunar: U intenzitetu rada možda je najlakše kliknuti na Instagram i odvrtiti radove unazad. Uglavnom se ne vežem za radove, a od svježijih, tu je novi mural na Varšavskoj, suradnja s djecom iz domova u Karlovcu i Lipiku.

lunar1
  • Imate li savjet za mlade street art umjetnike – kako da svoju strast pretvore u poziv i karijeru koja kod vas uspješno traje već 34 godine?

Lunar: Imam nepopularan savjet koji uvijek navodim: Rad, razmišljanje i upornost. Današnje vrijeme i mediji uglavnom serviraju primjere dijametralno suprotne stvarnosti. Oni privremeno mogu stvoriti iskrivljenu sliku, nikada se ne zadržavaju dulje, a taj način nažalost najviše šteti mladima.

lunar4
  • Koji su vam gradovi najispirativniji svojim street artom?

Lunar: Danas praktički nema velike razlike između bitnih gradova na globalnoj sceni, sve je ispremješano do te mjere da je teško reći otkud neki rad dolazi ako ne poznaješ autora. Nije to nužno loše, a kako će se dalje razvijati vidjet ćemo. Uvijek me veseli obići Amsterdam, Pariz, Barcelonu ili London recimo.

lunar6
  • Na čemu trenutačno radite?

Lunar: Trenutno sam na turi, u tempu kad crtam po nekoliko radova dnevno i komuniciram s ljudima, potom se vraćam u Zagreb pa opet na put.

lunar9
  • Kako biste pozvali ljude da posjete Zagreb Street Art Festival, što nikako ne smiju propustiti?

Lunar: Svakako bi im pokazao neke zanimljive lokacije po Zagrebu i odveo na neka nama omiljena mjesta za druženje ali mislim da to dečki neće propustiti, nisu novi na terenu.

lunar10

Zagreb Street Art Festival održava se u sklopu Burger Festivala Zagreb, sve detalje programa potražite na webu Zagreb Street Art Festival. Ulaz na festival je besplatan, radno vrijeme: svaki dan od 12:00 do 24:00 sata, 

Trajanje: 07 -17. rujna, lokacija: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb

Pratite Burger festival na Facebooku i Instagramu  za svakodnevne novosti, najave i brojna iznenađenja

Fotografije: PRESS i privatni arhiv umjetnika

Učitati još
Zatvori