Luka Vucić Brko autor je ovogodišnjeg Journal Spring Boxa
Luka Vucić Brko autor je ovogodišnjeg Journal Spring Boxa

Luka Vucić Brko autor je
ovogodišnjeg Journal Spring Boxa

Ušli smo u najveselije godišnje doba – proljeće. Priroda se budi, dani su duži, a temperature više. Uz proljetnice i zrake sunca, vjesnik ovog godišnjeg doba je i Journal Spring Box. Kao i svake godine suradnja s vrhunskim umjetnicima rezultat je čarobnog dizajna koji će osvojiti vaša srca. Ovoga puta Journal Spring Box ilustrirao je Luka Vucić Brko.

Luka je magistar dizajna, vlasnik studija Vucić, freelancer. Bavi se svim vrstama umjetnosti. Od filma, glume, režije do dizajna, ilustracije, fotografije i animacije. Upoznali smo ga još 2021. kroz njegovu seriju ilustracija inspiriranu zagrebačkim i petrinjskim potresom. Ovaj svestrani umjetnik dopustio nam je da još više upoznamo i otkrio sve o inspiraciji za ovogodišnji Journal Box koji će ovih dana stići na adrese naših suradnika i partnera.

  • Otkud inspiracija za ovogodišnji Journal Spring Box?

Majka Priroda, planina, glazba i cvijeće. Zamislio sam scenu žene kako svira gitaru na vrhu planine i glazbom doziva proljeće.

Journal_Brko_Spring box-18
  • Kako si zadovoljan ovom suradnjom s Journalom?

Kako je tekao proces rada na kutiji? Apsolutno 100% sam zadovoljan. Ovo mi je jedan od dražih projekata. Već sam u samom početku imao viziju kako odraditi zadatak, a najbolje od svega je što sam imao sam potpunu slobodu i to mi se jako svidjelo. Nadam se da sam ispunio očekivanja Journal teama i da će se ljudima svidjeti box.

Journal_Brko_Spring box-15
  • Kako inače izgledaju tvoji kreativni i radni procesi? Jesu li uvijek jednaki ili pak potpuno različiti?

Jako puno analiziram. Moram znati sve o tematici prije nego što otvorim bilježnicu i krenem raditi. Analizirajući, u glavi mi se slažu ideje kao neke puzzle. Radim prve skice. Na početku je to kompletni kaos, ali kroz selekciju skica i kolaža koje stvorim počinjem dobivati bolju sliku o tome kako će krajnji produkt izgledati. Zapravo, moji kreativni procesi često su slični.

Journal_Brko_Spring box-2
Journal_Brko_Spring box-23
  • Što te inače inspirira za tvoje radove?

Filmovi, slike i boje, umjetnost, hrana i okusi, ljubav i ljudi, tuga, veselje… Generalno život, kakogod lijep ili ružan on bio.

Journal_Brko_Spring box-23
Journal_Brko_Spring box-24
  • Tvoj portfolio je doista raznolik, od filmova, preko reklama, ilustracija… Gdje se trenutno najviše pronalaziš?

Sve me pomalo zanima. Volim učiti o novim stvarima i okušati se u novim formama, a sve ih zajedno povezuje ta neka kreativnost i ekspresija. U svaki zadatak ulazim sa širokim zjenicama i osmijehom od uha do uha, da vidim kakve sve probleme mogu riješiti na kreativan način. Trenutno me najviše okupira film i ilustracija. Tu još vidim prostora za rast i učenje.

  • Tvoja umjetnost je tvoj posao, je li ti to ikada stvaralo problem ili si uspio pronaći dobar balans?

Umjetnost je neko duševno ispunjenje i emocionalno izražavanje pa pokušavam to ne strpati pod posao. Nekad davno je to znalo biti u disbalansu, ali sada to nekako držim pod kontrolom.

  • Ušli smo u proljeće, koje je tvoje najdraže godišnje doba i zašto?

Proljeće i ljeto su mi najdraži. Kod proljeća volim tu promjenu iz uspavane zime, buđenje prirode i zelenilo. Još mi je i rođendan taman oko početka proljeća (17.3.) pa je i to plus. A i nema mi dražeg od skidanja teških jakni i kaputa i uživanja na suncu u laganim majicama i kratkim rukavima.

  • Koji su ti planovi za skorašnju budućnost?

Trenutno radim na svom prvom animiranom filmu koji se zove Srcolom. Film je dobio potporu od HAVC-a na što sam jako ponosan. To je film o jednom brkatom liku i njegovom slomljenom Srcu koji sam napisao sa svojom partnericom Sonjom Babić. Glavni animator na filmu je mladi talentirani Antonio Klasić, a glazbu sa mnom radi Stjepan Tribuson. Sve to je u produkciji Kinoteke Ljube Zdjelarevića. Uz to partnerica i ja planiramo i animirani serijal za djecu koji ciljamo za televiziju, a za koji trenutno razvijamo scenarij. Radnja serijala, pod imenom Gizzo i Gezzu, vrtjet će se oko dva mala čupava vanzemaljca koji dolaze na Zemlju učiti od ljudi. Smišljamo i antologijsku seriju, ma svašta nešto.

Uz sve ove filmske stvari otvorio sam prošle godine svoj Etsy.shop na koje sam počeo stavljati prvu kolekciju svojih ilustracija pod nazivom Žuta faza. U kojoj jednostavnim potezima kista radim portrete izmišljenih ljudi ili situacija. Nađe se tu i poneki mačak ili peso. Ova kolekcija je isključivo namijenjena da ljudima osvježi dom nekom simpatičnom ilustracijom.

Učitati još
Zatvori