Muralisti iz raznih dijelova svijeta, među kojima su Lonac i Lunar, oslikali murale u sklopu DUK festivala
Muralisti iz raznih dijelova svijeta, među kojima su Lonac i Lunar, oslikali murale u sklopu DUK festivala

Muralisti iz raznih dijelova svijeta, među kojima su Lonac i Lunar, oslikali murale u sklopu DUK festivala

Nedavno je završen DUK, jedan od najvećih muralističkih festivala u ovom dijelu Europe. Muralisti iz raznih dijelova svijeta, od Indonezije, do Švedske i Njemačke, okupili su se u Čačku i oslikali više od 20 murala. Time su obogatili već postojeću “galeriju na otvorenom” koja je dostupna svim stanovnicima i posjetiteljima.

Dulait mural

Ekipa DUK festivala ugostila je međunarodno priznate muraliste i muralistkinje kao što su Suiko iz Japana, HRVB i Vidam iz Njemačke, Lonac i Lunar iz Hrvatske, Yessiow iz Indonezije, Delicious Brains iz Švedske, kao i talente iz Srbije Wupera, Dulaita, Junka, Hellgu, Marv i Mijalka. Svoje murale oslikali su i Peace iz Italije, Dom Ramsy iz Švicarske, te predstavnici sarajevskog Fasada festivala – Jeron, Ksae, Aruba i Taine.

murali-čačak1

U okviru DUK-a, u subotu, 8. lipnja, održao se i besplatan glazbeni događaj na košarkaškim terenima kod Borčeve dvorane. Na ovoj zabavi nastupili su dinamični niški duo Stereo Banana, jedan od najznačajnijih repera mlađe generacije Spejs Noksi i DJ Fokus. Također, delegacija Veleposlanstva Republike Indonezije u Beogradu posjetila je DUK, točnije Osnovnu školu „Tanasko Rajić”, čiju je fasadu oslikavala indonezijska umjetnica Yessiow.

murali-čačak4

DUK festival ima ogromnu važnost za Čačak jer transformira gradske fasade u impresivne umjetničke kompozicije, čineći grad dinamičnijim i živopisnijim mjestom za život. Također, doprinosi sveobuhvatnoj decentralizaciji kulture i umjetnosti u Srbiji i regionu, dajući pozitivan primjer i inspiraciju drugim organizacijama. Osim doprinosa razvoju Čačka kao turističke destinacije, festival potiče lokalnu zajednicu na aktivno sudjelovanje u kulturnim događanjima. Također, DUK festival omogućava lokalnim i međunarodnim umjetnicima platformu za izražavanje i razmjenu ideja, što dodatno jača kulturne veze i razumijevanje među različitim narodima.

 

murali-čačak6
murali-čačak7

Foto: Jovan Zornić

Učitati još
Zatvori