Makarska ovog ljeta postaje prava umjetnička oaza! Evo zašto
Makarska ovog ljeta postaje prava umjetnička oaza! Evo zašto

Makarska ovog ljeta postaje prava
umjetnička oaza! Evo zašto

Ovog ljeta Makarska postaje prava umjetnička baza! Naime, Kolekcionart je otvorio pozivni natječaj za sudjelovanje na drugoj po redu Ljetnoj umjetničkoj rezidenciji u Makarskoj, čiji je cilj poticanje stvaralaštva umjetnika mlađe i srednje generacije.

Kako poručuju organizatori rezidencije Makarska se posljednjih godina odlučila uhvatiti u koštac s negativnim aspektima masovnoga turizma, te vratiti baštinu, kulturu i umjetnost u centralni fokus života svojih sugrađana i mnogobrojnih posjetioca. Zato nam je drago da mladi umjetnici dolaze stvarati u Makarsku, a na tom tragu, rezidencija će koncepcijski i programski biti definirana temom masovnog turizma i održivosti, kao glavnih društveno-ekonomskih izazova lokalne zajednice i grada.

Kolekcionart Makarska
Kolekcionart Makarska

Kada će se održavati rezidencija?

Uz pregršt vremena za stvaranje i druženje, rezidencija uključuje i studijske obilaske nekih od antologijskih ostvarenja turističke arhitekture na širem području Makarske, poput bivšeg dječjeg odmarališta Krvavica arhitekta Rikarda Marasovića i nekolicine hotela kojima su svoj doprinos razvitku Rivijere novog doba dali Olga Pavlinović, Ante Rožić, Bernardo Bernardi i drugi. Inspirirani viđenim, umjetnici će dati svoj likovni pogled na zatečeno stanje, a rezidencija će se završiti skupnom izložbom radova u Galeriji Antun Gojak, proučuju.

Rezidencija će se održati od 13. do 28. srpnja u prostoru Galerije Antun Gojak, a program rezidencije voditi će kustosi Bartol Fabijanić (Kolekcionart) i Josipa Balajić (Gradski muzej Makarska).

Kolekcionart Makarska

Izložba otvorena za javnost

Rezidencijalni boravak uključuje smještaj, radni prostor, dnevnice, te sufinanciranje prijevoza i materijala za rad, a završit će se skupnom izložbom koja će biti otvorena za posjetioce do 14. kolovoza.

Prijaviti se mogu mladi vizualni umjetnici starosti od 18 do 35 godina, akademski obrazovani umjetnici ili studenti Akademije Likovnih Umjetnosti ili srodnog studija. U prijavi je potrebno priložiti 3-10 fotografija svojih radova i/ili link na svoj website ili instagram account, CV ili kratka biografija te kratki odgovor na pitanje Zašto želim biti dio ljetne rezidencije Kolekcionart x Makarska 2024. Prijave su otvorene do 15. svibnja, a više detalja možete pronaći ovdje.

Foto: Grad Makarska, Kolekcionart

Učitati još
Zatvori