Iza Laubine velike ljetne izložbe stoji poznata glazbena skupina. Evo što donosi njihov spektakl užasa
Iza Laubine velike ljetne izložbe stoji poznata glazbena skupina. Evo što donosi njihov spektakl užasa

Iza Laubine velike ljetne izložbe stoji poznata glazbena skupina. Evo što donosi njihov spektakl užasa

Velika tiskana slova, njemačke fraze, militantni prizvuk. Ljudi na svim kontinentima jednako bi reagirali na ovakav naslov. Oh, ne!, uzdahnuli bi. Evo nam opet Laibacha. Takav je domet i tolika prepoznatljivost ljubljanskog kolektiva koji bilježi preko 40 godina uspjele umjetničke provokacije u svim medijima i formama, na svim prostorima i u svakoj neuralgičnoj točki svijeta, od Zapada do Dalekog istoka, od nacizma i fašizma preko socijalizma do kapitalizma, na oba pola Hladnog i u bespuću sva tri svjetska rata, od Sjeverne do Južne Koreje.

Neovisno kojim se političkim i kulturnim režimima bavili, Laibach je uvijek znao kako kolažirati naizgled benignu pop kulturu, ideološki novogovor i ratničku ikonografiju da bi stvorio spektakl užasa od kojeg ćemo ustuknuti upravo zato što ćemo ga prepoznati oko sebe i u sebi.

Laibach Lauba

Unternehmen Barbarossa + Assimilator

I svojom novom izložbom Unternehmen Barbarossa + Assimilator Laibach se bavi politički vrućim i skliskim temama u svom prepoznatljivo nepredvidljivom stilu. Što povezuje Allaha i Zvjezdane staze? Picassovu Guernicu i noćne more partizana? Slikarski ekspresionizam i zanatske tepisare u ruralnom Afganistanu? Samo Laibach zna od apstraktnog tijela preko pop kulture u tren oka skočiti na najteža pitanja ljudske egzistencije i primorati nas da se suočimo s nepojmljivim strahotama koje se čine u ime naših zamišljenih zajednica. Otpor je uzaludan – reći će nam Laibach i dodati: Legnite i opustite se.

Laibach Lauba

Spektakl užasa

Grupa Laibach bilježi preko 40 godina uspjele umjetničke provokacije u svim medijima i formama, na svim prostorima i u svakoj neuralgičnoj točki svijeta, od Zapada do Dalekog istoka, od nacizma i fašizma preko socijalizma do kapitalizma, na oba pola Hladnog i u bespuću sva tri svjetska rata, od Sjeverne do Južne Koreje. Neovisno kojim se političkim i kulturnim režimima bavili, Laibach je uvijek znao kako kolažirati naizgled benignu pop kulturu, ideološki novogovor i ratničku ikonografiju da bi stvorio spektakl užasa od kojeg ćemo ustuknuti upravo zato što ćemo ga prepoznati oko sebe i u sebi.

Uz Laibach, kustoica izložbe je i Marina Šafarić, a izložbu je moguće pogledati sve do 20. kolovoza prema sljedećem rasporedu:

PON-PET 09:00-19:00
SUB 11:00-17:00
SUB i praznicima zatvoreno

Foto: Lauba

Učitati još
Zatvori