La Iglesia Skate: Napuštena crkva u Španjolskoj pretvorena u skatepark
La Iglesia Skate: Napuštena crkva u Španjolskoj pretvorena u skatepark

La Iglesia Skate: Napuštena crkva u
Španjolskoj pretvorena u skatepark

Isti doživljaj koji netko ima pri odlasku u hramove religije, kao što su crkve, netko će osjetiti u hramovima koji čuvaju druge plemenite djelatnosti ljudskog duha – na primjer, u muzejima. Što se onda dogodi kada se jedan hram pretoči u drugi? Onda nastane La Iglesia Skate – skate crkva.

La Iglesia Skate

Kao što kršćanske crkve čuvaju duh religije, tako La Iglesia Skate čuva skate kulturu, ali i suvremenu umjetnost. Smješten u malenom gradu Llanera, u španskoj pokrajini Asturias, ovaj skatepark zahvaljujući svom vibrantnom ambijentu privlači pobornike ovog sporta iz cijelog svijeta. Ujedno, gaji jednu malu, ali značajnu umjetničku nišu, čime se pristup umjetnosti decentralizira van velikih gradova, kao što su Madrid i Barçelona.

La Iglesia Skate otvorena je 2015. godine, nakon što ju je oslikao španjolski street art umjetnik Okuda San Miguel. Projektom koji je nazvan Kaos Temple – hram kaosa – preobratio je napuštenu crkvu. Dao joj je pečat svog prepoznatljivog likovnog jezika, koji prije svega obiluje jarkim bojama. Vizija je prilično jasna – oplemeniti prostor novim životom. Tako je ovo mjesto ujedno postalo i novo središte kulture, mjesto koje stoički čuva vjeru u umjetnost. Mogli bismo ovaj projekt čak opisati kao svojevrsni arhitektonski upcycling – postupak kojim je zaboravljen, istrošen objekt pretvoren u znamenito mjesto.

Prethodno znana lokalnim stanovnicima kao crkva Sv. Barbare, 2007. godine postala je privatno vlasništvo. Tada je i započet proces njenog preporoda, prikupljanjem sredstava koje je trajalo sve do 2014. godine. Zahvaljujući crowdfundingu, crkva je oslikana i postala je omiljeno mjesto ljubitelja urbane kulture. 

Sadržaj preuzet sa Journal.rs

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori