Prvi vikend ljeta smo na festivalu u Varaždinu – Nino Preložnjak otkrio nam je što nas sve čeka
Prvi vikend ljeta smo na festivalu u Varaždinu – Nino Preložnjak otkrio nam je što nas sve čeka

Prvi vikend ljeta smo na festivalu u Varaždinu – Nino Preložnjak otkrio nam je što nas sve čeka

Ekipa okupljena oko P4 Centra za mlade i Udruge mladih V.U.K., iz Varaždina, unazad nekoliko godina zaslužna je za vrhunsku krvnu sliku varaždinske kulture. Njihov festival KVART postao je omiljeno predljetno događanje koje je uvijek idealana prilika za vikend skok do Varaždina.

KVART festival je glazbeni festival koji će biti održan od 22. do 24. lipnja u Varaždinu, a u organizaciji P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu Varaždin. Partneri festivala su Europski parlament u Hrvatskoj, POU Varaždin, TZ Grada Varaždin i Grad Varaždin. Festival će ove godine proslaviti 5. rođendan, a tom prigodom pripremili su sjajan program.  Osim glazbenog (Dino Blunt, 2kitice, Ružno Pače, Luzeri, Sjena, Bore Balboa i dr.), bit će održan i popratni dio – konferencija o glazbenoj industriji (suradnja s EP u Hrvatskoj). Glavne teme konferencije su “Kriza i oporavak festivalske industrije” i “Kreativna i kulturna industrija u Europi”. Nakon konferencije ide party otvorenja s beogradskim kolektivom Yugo.wav (VJ-ing, glazba 60-ih, 70-ih i 80-ih). Jedan od glavnih krivaca za to što ćemo prvi ljetni vikend otići u Varaždin je i Nino Preložnjak
kvart-festival-varaždin2

Nino Preložnjak

Nino je idejni začetnik i organizator KVART glazbenog festivala i vodi P4 – brend novih generacija na sjeveru Hrvatske za kulturu i community. Putovanja, festivali, glazba i priroda inspiracija su mu za kreativni dio rada, a jiu jitsu i pas Pako discipliniraju ga za organizacijski i upravljački dio rada. Nakon studija politologije i konzultantskog posla u Zagrebu vraća se u rodni Varaždin i pokreće kandidaturu Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih. Nakon finala dvije godine za redom, ostala je ambiciozna i uporna ekipa koja polako ulazi u svijet event industrije i pokriva područja komunikacije, dizajna, marketinga, tehničke i programske produkcije. Jelena, Antonio, Lea, Viktor i Nino – to je danas P4 ekipa koja je krenula s KVART-om u namjeri da razvije novu publiku te postavlja nove trendove i vrijednosti, a posebno na sjeveru Hrvatske. 

  • Festival ove godine slavi peti rođendan, kada se osvrneš što ste sve napravili u tih 5 godina? 

Prvo izdanje KVART-a, svojevrsno opipavanje terena, bilo je 2019. kada smo krenuli kao zona većeg festivala (Špancirfesta). Te smo se godine sami „bacili u vatru“, svi po redu s maksimalno volonterskim iskustvima s glazbenih festivala, ali s velikom željom da ponudimo nešto novo festivalskoj publici. Tada smo na mala vrata uveli trap, vratili hip hop/ rap na varaždinsku scenu, kao headlinere KVART-a stavili zagrebački High5 i napunili cijelu festivalsku livadu. Te su godine još nastupili Jonathan, ABOP, Kandžija, a posjetilo nas je više od 15 tisuća ljudi. 

Ideja je bila da u 2020. povećamo svoju publiku, ponudimo još raznolikiji festivalski program i iskustvo, no dogodilo se to da smo sretni što smo se uopće održali zbog Covid-19 mjera. I stvarno jesmo! Od tada pa do danas, na KVART smo doveli Kuku$, Buntai, Pocket Palmu, Dinu Blunta, Miach, Muhu, Mimi Mercedez, z++, Massima Savagea, dram, Svemirka, Frana Vasilića, DJ-eve s Boiler Room-a. Svake godine imamo i nekoliko stranih imena. Većina tih izvođača prvi je put ikad nastupilo u Varaždinu, a Miach je nastup na KVART-u bio prva profesionalna gaža! Dakle, sve su to nova, jaka imena hrvatske glazbene scene koje smo predstavili varaždinskoj publici, a koja je itekako bila željna glazbene svježine u svojem gradu.

U ovih pet godina postali smo prepoznatljiv i relevantan festival na sjeveru Hrvatske, a uspjeli smo razviti novu vjernu publiku koja podržava i gradi KVART s nama. Veliki neizostavni kotačić organizacije su naši volonteri (90-ak) koji su temelj KVART zajednice i „onoga kako se osjećate“ u KVART zajednici. Volonteri uz nas uče i usvajaju nove vještine. Veseli nas kad vidimo da su postali aktivniji članovi zajednice ili da se zapošljavaju u područjima koja su otkrili volontirajući na KVART-u.

Osim koncertnog dijela festivala, na KVART-u su zaživjeli zabavni popratni programi poput Karaoka u ponoć, afteri (pogotovo SILENT PARTY), razne kreativne radionice (beat box, break dance, graffiti) i support program za glazbenike u usponu. Prošle smo godine, u suradnji s našim višegodišnjim partnerom Europskim parlamentom u Hrvatskoj, uveli konferencijski dio programa na kojem sudjeluju stručnjaci iz kulturnih i kreativnih industrija, a pričali smo o digitalnim servisima, promociji glazbe na društvenim mrežama, itd.

Možda se to čini sasvim normalnim programom ili aktivnostima za neke veće sredine, ali za manju sredinu kao što je Varaždin, takvi side programi, samo praćenje trendova ili prostor u kojem omogućavamo razmjenu iskustva i informacija, itekako puno znače za razvoj novih talenata i poticanja kreativnosti u zajednici.

  • Što je KVART festival, tj. Kako bi ga objasnio nekome tko nikada nije bio tamo?

Mi organizatori volimo KVART opisati kao glazbeni festival koji stvara zajednicu i daje onaj pravi kvartovski osjećaj (haha). Provesti 3 dana na KVART-u više je od slušanja aktualnih hitova. Kad uđete u festivalski prostor koji je poprilično specifičan jer je zapravo riječ o velikom P4 dvorištu, instantno dobijete dojam da ste kod sebe doma. Nema kod nas prostora da nestanete ili se sakrijete u masi kao na nekom velikom festivalskom polju. U KVART-u vam prirodno dođe da komunicirate s ljudima, zabavljate se s nekim koga ste možda prvi put upoznali ili usput pročavrljate s nekim od headlinera u chill zoni. Dakle, tu se stvara ta zajednica. Isto tako, redovito nam se događa da npr. nakon aftera u ranojutarnjim satima, posjetitelji KVART-a redovito krenu pomoći volonterima u pospremanju prostora. Ne zato jer ih mi to molimo, nego zato jer oni to stvarno žele. Valjda imaju potrebu nekako doprinijeti i zahvaliti na dobrom iskustvu koje su doživjeli u KVART-u. E tu se stvara taj kvartovski feeling. Isto tako, u KVART-u jasno i glasno postoji nulta tolerancija na govor mržnje. Svi KVART posjetitelji, i oni mlađi i oni stariji, kod nas se osjećaju sigurno, a mi se trudimo da tako i ostane. Dokaz da je KVART zaista na dobrom putu i ima dobru vibru je i sve veći broj volontera, partnera, ali i izvođača iz godine u godinu.

Iako je naglasak na koncertima aktualnih glazbenih imena i zabavnim aktivnostima, KVART sve više čini vidljivijim samu industriju glazbe i festivala, pa daje prostora onima behind the scenes ljudima i stručnjacima koji su zaslužni „za ono što vidimo na dan festivala“.

Naglasio bih da je uređenje festivala jedan od bitnih elemenata i svake godine imamo novi vizualni koncept. Ove godine to je tzv. neonska džungla. U skladu je i s jednom od glavnih vrijednosti KVART-a – težnja prema što održivijem i zelenijem festivalu, s uključivanjem što više lokalnih partnera i dobavljača.

  • Kakav ste program pripremili iza ovu godinu? 

Ove godine imamo dvije festivalske lokacije: Kino Gaj i P4 dvorište. Kino Gaj je staro, legendarno gradsko kino i nova festivalska lokacija u kojoj ćemo u suradnji s Europskim parlamentom u Hrvatskoj i POU Varaždin organizirati konferencijski dio programa i otvoriti temu o tome koliko je lokalna kreativna industrija važna i može izgraditi europski relevantnu priču. Tamo ćemo za 5. rođendan KVART-a prirediti i glamurozniji dio festivala, a to je Neon Carpet na kojem će se svi prijatelji i gosti festivala moći prošetati, pofotkati i čestitati KVART-u okrugli rođendan.

Ne možemo pričati o lokalnoj kreativnoj industriji, a da se ne dotaknemo varaždinskog tekstilnog diva – Varteks. U suradnji s Varteksom organizirat ćemo program pod nazivom Varteksov Štender u sklopu kojeg će biti izloženi atraktivni i njihovi nikad viđeni komadi odjeće, a posjetitelji će ih moći pregledati i isprobati. Nakon svega toga ide veliki party otvorenja za sve generacije s beogradskim kolektivom Yugo.wav koji pripremaju pravu đuskalicu uz hitove iz 70-ih, 80-ih i 90-ih popraćene retro video projekcijama. Za umirovljenike je upad besplatan! Gost na KVART festivalu bit će i poznati hrvatski TikToker Tomislav Rašković koji će voditi radionicu pod nazivom „TikTok – Alat za brendiranje“. Petak i subota rezervirani su za P4 dvorište i koncerte, a ove godine na KVART stage popest će se 2kitice, Bore Balboa, Dino Blunt, Luzeri, Ružno Pače, Sjena, Tay-Lah i mnogi drugi. Popratni program su karaoke na KVART stageu koje će voditi kralj karaoka Fran Klarić (to jednostavno morate doživjeti!), silent party, afteri, imat ćemo i Glitter Station na kojem se možete uz pomoć make-upa transformirati u KVART neon tribe, Media Booth u našem K67 kiosku, bit će tu zgodnih foto točaka, chill zone i food cornera. U svakom slučaju, neće vam biti dosadno u neonskoj džungli!

  • Surađujete i s EP parlamentom u Hrvatskoj, kako je došlo do toga i na koji način to pomaže zajednici i društvu?

S Europskim parlamentom u Hrvatskoj surađujemo već dugi niz godina, još tamo od 2019. kada smo se uključili u njihovu kampanju #ovajputglasam u kojoj smo na sjeveru Hrvatske informirali i aktivirali mlade birače da izađu na izbore za Europski parlament. Nastavili smo surađivati s njima kroz druge različite projekte, kroz kampanju #zajednoza, a prvenstveno na području rada s mladima, otvaranju tema u lokalnoj sredini koje su važne na europskoj razini kao što su zelene politike, mentalno zdravlje, prava kulturnih radnika, poštivanje ljudskih prava i općenito širenju europskih vrijednosti. A u suradnji s njima u studenome prošle godine organizirali smo jedan od najvažnijih i najvećih događaja za mlade u Europskoj uniji – EYE (European Youth Event) u Areni Varaždin na kojem se okupilo više od 500 mladih iz cijele Europe i svijeta. Europski parlament u Hrvatskoj razumije svoje suradnike i njihove kapacitete, zna da su organizacije civilnog društva važni pokretači lokalne zajednice i ne boje se riskirati s nama koji težimo neformalnijim načinima organizacije „ozbiljnih“ aktivnosti i pokrivanju „ozbiljnih“ tema. A nama su konstantna podrška bilo u logističkom smislu, bilo savjetima. 

  • KVART je definitivno osvježenje na VŽ sceni, zašto bi baš u tih par dana trebali doći na festival?

KVART je definitivno odlična festivalska destinacija za posljednji produženi vikend u lipnju, a pogotovo za ljude koji neće uspjeti otići na more. Varaždin je udaljen od Zagreba ni sat vremena vožnje automobilom, a za one željne avanture, predlažem da doputuju na festival vlakom – dobit će i 40% popusta na povratnu kartu. Lako je dostupan, nalazi se u centru grada, a ove smo godine na KVART-u organizirali program za sve generacije – od partyja otvorenja u starom, ali šarmantnom gradskom kinu, do koncerata i side programa. A šlag na torti je transformacija festivalskog prostora u neonsku džunglu. I za kraj, definitivno želite iskusiti KVART community. KVART će, nadam se, postati festival kojem ćete se željeti vratiti. 

Foto: Anea Mamić i Dino Cafuk

Učitati još
Zatvori