Kultni Smogovci dobili mural na križanju Kušlanove i Bužanove

Kultni Smogovci dobili mural na
križanju Kušlanove i Bužanove

Umjetnička intervencija – mural ‘Smogovci’ mlade akademske slikarice Mije Matijević na križanju Bužanove i Kušlanove ulice kod III. gimnazije, gdje je i snimana serija ‘Smogovci’, izvedena je u povodu jubilarne – 10. Noći knjige.

10. noć knjige

Mural posvećen “Smogovcima” – braći Vragec, likovima iz romana književnika Hrvoja Hitreca, koji je bio i scenarist istoimene serije, predstavilo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) i drugim organizatorima Noći knjige. Mural je predstavljen u prisutnosti autorice murala Mije Matijević, autora romana i scenarista serije Hrvoja Hitreca, ravnateljice III. gimnazije Darke Sudarević, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU i dekana Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, članova Organizacijskog odbora Noći knjige te Slavka Kozine, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara HGK, priopćio je HDLU.

Kultni “Smogovci” dobili mural

Tako su kultni “Smogovci” u povodu jubilarne Noći knjige kojoj je moto “Ljekovita moć knjige” u svojoj Peščenici dobili i mural. Kako je istaknuto, mural je izveden s idejom povezivanja likovne umjetnosti s knjigom, u ovom slučaju s knjigom i serijalom “Smogovci”, a prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec. Izvedba ovoga murala najavljuje buduću suradnju i na izvedbi novih murala inspiriranih književnim djelima tijekom ove godine proglašene Godinom čitanja. Naime, oslikavanjem murala organizatori Noći knjige žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima posvećenima knjizi i čitanju, a želja im je i potaknuti interdisciplinarnu suradnju u kulturi, uključiti lokalnu zajednicu te podignuti svijest o identitetu preko književnosti i likovne, a u ovom slučaju, i filmske umjetnosti.

O autorici

Mia Matijević diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2020. Primarno se izražava u mediju slikarstva. Izlagala je na tri samostalne i brojnim skupnim izložbama, sudjelovala je na dva rezidencijalna programa (Njemačka, Litva) i Erasmus+ stručnoj praksi u Njemačkoj. Dobitnica je četiri Rektorove nagrade, dvije pohvale Akademije likovnih umjetnosti, nagrade publike na projektu Erste fragmenti i dvije sveučilišne stipendije za darovite studente. “Smogovci” su dječja humoristično-dramska TV serija koja se osvrće na život obitelji Vragec u Naselku, dijelu zagrebačke gradske četvrti Peščenice. Prvi put emitirana je na TV postaji RTV Zagreb 1982. a njezino veliko finale bilo je 1997. Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca koji je i  autor scenarija za seriju.

Foto: Lice Grada

Učitati još
Zatvori