Kintsugi nas uči kako prihvatiti nesavršenosti i živjeti sretno

Kintsugi nas uči kako prihvatiti
nesavršenosti i živjeti sretno

Objavu dijeli Ania (@ania_75)

Umjetnost je oduvijek pratila puls života. Preslikavala, opisivala stvarne priče i pretvarala ih u svevremenska čuda. Upravo se takva jedna stvarna priča iz života jednog japanskog šoguna krije iza opojne ljepote umjetničkog pravca kintsugi. Vezanost za predmete, upornost, strah i neodustajanje pretvorili su jedno sasvim osobno nastojanje u priču koja je preživjela vijekove i koja je  danas prerasla samu sebe.

Što je kintsugi?

Kintsugi je u isto vrijeme umjetnički stil koji keramiku pretvara u još izraženije i otmjenije komade. A s druge je strane filozofija i životno učenje koje ne bježi od grešaka, nepravilnosti, ožiljaka i lomova već ih prihvaća kao sastavni dio cjeline cijeneći prošlost u svrhu ljepše i snažnije sadašnjosti.

Priča o kintsugi japanskoj umjetnosti svoje početke ima u XV. stoljeću, kada je već spomenuti japanski šogun slučajno razbio svoju omiljenu šalicu od kineske keramike. Očajan, pod svaku cijenu želio je popraviti šalicu pa je krhotine poslao proizvođaču u Kinu. No, tadašnja tehnika s metalnim kopčama nije mu se svidjela. Smatrao je kako njegova šalica ne izgleda kako je htio. Stoga je jedan japanski zanatlija upotrijebio maštu i kreativnost te se domislio spojiti posebnu smolu i prah plemenitih metala pa je tom smjesom napunio procjepe. Nakon što se smjesa osušila pretvorila je procjepe u zlatne linije koje su se jako svidjele šogunu i tako je rođen kintsugi. Do današnjeg dana jedan je od najvoljenijih pristupa dekoriranju keramike pa su u cijelom svijetu vrlo popularne i kintsugi radionice. Ova tehnika se počela primjenjivati na različitim materijalima zahvaljujući modernim tehnologijama polimera, a poruka koju nosi u sebi, predivna je.

Čemu nas uči kintsugi?

Promatrajući predmete obrađene kintsugi stilom evidentno je koliko predmeti ožive od tih sjajnih tragova. Bili bi potpuno obični i nezanimljivi bez njih. Stoga je kintsugi vrijedna lekcija koju bi svi trebali imati na umu. Pogreška nije tragedija, koliko god dramatična izgledala u trenutku. Japanci su stoga prigrlili ovo učenje i upravo i njeguju kult pogreške i neodustajanja. Pogreške ne pokušavaju sakriti već ih ispravljaju, uče iz njih i pretvaraju u svoje pobjede. Za one koji žele rasti, kintsugi je neprocjenjivo učenje s porukom “proslavite nesavršenosti i pojednostavite svoj život”. Također, prakticirajte zahvalnost i vježbajte uravnoteženost, brinite o svom tijelu, održavajte um svježim i baš kao što kintsugi udahnjuje nov život uništenim predmetima, udahnite novi život u sve što radite i sve što jeste.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori