Krakle keramika ima nove šalice koje su po mnogočemu jedinstvene
Krakle keramika ima nove šalice koje su po mnogočemu jedinstvene

Krakle keramika ima nove šalice koje su
po mnogočemu jedinstvene

Bliže nam se blagdani i u danima pred nama koncentracija će nam biti usmjerena na fora stvari koje ćemo poklanjati našim najdražima. Naravno najljepše doba u godini idealna je prilika da nešto poklonite i sebi.  Martina Ćurković Madiraca i Zdenka Vrgoč koje stoje iza brenda Krakle keramika, osmislile su novi model šalica koje imaju duple stijenke, dakle kao šalica unutar šalice, a prostor između dvije stijenke služi kao izolacija. Tako u šalicu možete sipati vrele napitke, a vanjska stijenka ostat će ugodna za držanje, a šalici nije potrebna ručkica. Dugo su radile na ovom modelu jer ga tehnički nije jednostavno izvesti i prve su handmade keramičarke u Hrvatskoj koje to imaju.

Postavile smo im par pitanja o cijelom procesu, ali i nadolazećoj božićnoj kolekciji.

  • Kako ste došle na ideju da radite ovakve šalice?

Ideja da napravimo ovakve šalice dugo nam se motala po glavi jer smo htjele šalicu za čaj ili vruću kavu bez ručke. Keramika je materijal koji dobro provodi toplinu tako da je kod vrelih napitaka problem tih prvih pola sata kada je keramička stijenka prevruća da biste je držali u ruci. Međutim, kod šalica s duplim stijenkama vanjska stijenka je izolirana međuprostorom ispunjenim zrakom te ostaje ugodna za držanje i kada primjerice čaj tek proključa.

Krakle keramika (1)
Krakle keramika (2)
Krakle keramika (3)
  • Koliko je to zahtjevno? 
Tehnološki je prilično zahtjevno napraviti ovakvu šalicu tako da nam je trebalo par mjeseci planiranja i isprobavanja metode pokušaja i promašaja dok konačno nismo došle do tehnike izrade koja nam se od prve pokazala uspješnom! Nismo mogle dočekati da prvi komadi izađu iz peći, bilo je tu i straha da će u peći sve eksplodirati. No sve je uspjelo i nas dvije smo sretne što se nismo dale obeshrabriti promašajima nego smo pokušavale s različitim metodama sve dok nismo našle metodu koja uspijeva. Prve smo na našoj domaćoj handmade sceni kojima je to uspjelo i to nas čini jako ponosnima.
Krakle keramika (9)
Krakle keramika (7)
Krakle keramika (6)
  • Koliko vam treba da napravite jednu? 

Sam proces izrade šalica traje oko 3 tjedna do mjesec dana. Svaki komad od početka do kraja radimo same, tako da nam svaka šalica prođe po 5-6 puta kroz ruke – od oblikovanja u glini,fine obrade, oslikavanja do glaziranja i dekoriranja zlatom. Svaki predmet se peče po 3 puta (u biskvitu, glazuri i zlatu), a svako pečenje traje po 2 dana (jedan dan se peče i još cijeli jedan dan hladi). Zato su naše kolekcije male, ali napravljene kvalitetno i s puno pažnje. Kod nas se ne mogu naći 2 iste šalice, svaka je šalica mala priča za sebe.

Krakle keramika (11)
Krakle keramika (10)
  • Jel pripremate novu božićnu kolekciju?

Trenutno smo u pripremi božićne kolekcije koju ćemo predstaviti 9. i 10.12. na Hush hush marketu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Tu će se moći naći naše nove šalice, zdjelice, veliki pladnjevi i zdjele za posluživanja božićnih delicija te vaze za dekoriranje blagdanskog stola.

Krakle keramika (13)

Foto: Krakle keramika

Učitati još
Zatvori