Kako izgleda kad Sandrotellingstories piše, a Lunar crta? Otkrivamo u Barcaffè Artist Edition intervjuu
Kako izgleda kad Sandrotellingstories piše, a Lunar crta? Otkrivamo u Barcaffè Artist Edition intervjuu

Kako izgleda kad Sandrotellingstories piše, a Lunar crta? Otkrivamo u Barcaffè Artist Edition intervjuu

Umjetnost je pokretačica svega i ona nas može potaknuti da osvijestimo snažne emocije koje će nas voditi kroz život. Dirigenti tog čarobnog procesa sami su umjetnici, a uz njihove interpretacije svijeta oko nas odvažujemo se stvarati svoje svjetove. Kada takva dva umjetnika krenu zajedno raditi, rezultat je, ni manje ni više, nego savršen. Barcaffè Artist Edition projekt je na kojem su se susreli jedan koji piše i jedan koji crta, Sandro Slavnić (Sandrotellingstories) i Slaven Kosanović (Lunar). 

Limitirana Barcaffè  Artist Edition 2022. kolekcija šalica za kavu by Sandro&Lunar

Prva je ovo u nizu kolaboracija kojoj je cilj približiti najpoznatije umjetnike regije i njihove kreativne radove svim ljubiteljima kave. Rezultat je limitirana kolekcija koja se sastoji od 9 šalica za tursku kavu, espresso i cappuccino koje su ukrašene Lunarovim prepoznatljivim motivom mačaka i upotpunjene po jednom Sandrovom motivacijskom porukom… Sve je upakirano u Journal x Barcaffè Box kojeg ćemo rado pridodati na police uz sve ostale Journalove Boxove. Na Journal x Barcaffè Artist Edition eventu koji se održao povodom predstavljanja šalica, razgovarali smo s našim umjetnicima i otkrili sve o ovoj zanimljivoj suradnji, ali i njihovim kavenim ritualima. 

Sandro je pisac, kreativac i umjetnička duša iz BiH, a poznat je i po svojim motivacijskim porukama koje su kratke, jednostavne i direktne, a koje redovito pratimo na Instagram profilu @sandrotellingstories. Sandro je nova kreativna senzacija. Njegov književni prvijenac “Na tezgi godišnjih doba” trenutno jedno od najtraženijih štiva u regiji, dok su njegovi citati koje dijeli na društvenim mrežama svakodnevna inspiracija i motivacija mnogima. Zato ne čudi da je upravo on odabran kao pisac u prvoj kolaboraciji Barcaffè Artist Edition. 

“Ovu suradnju stavio bih na policu s trofejima najdražih suradnji jer ona itekako zauzima visoko i zavidno mjesto na istoj. Na cijelom projektu radila je cijela armija dragih i profesionalnih ljudi i to je imalo jednu posebnu čar. Oduvijek sam želio imati svoje šalice, a ova suradnja je doslovno nadrasla moju davnu, mladenačku u želju i ostvarila se. 

Njegove duhovite i britke poruke prate ilustracije doajena hrvatske graffiti i street art scene Slavena Kosanovića Lunara. Lunarovi radovi krase gradove kao što su Amsterdam, Atena, Auckland, Berlin, Hanoi, Havana, Lisabon, London, Melbourne, New  York, Oslo, Pariz, Saigon, Seoul, Sydney i Tokio. Osim crtanja i slikanja grafita, istaknuo se i klasičnim tehnikama slikanja kistom u tehnici akrila na platnu velikog formata koristeći svoje prepoznatljive mačke koje smješta u brojne situacije s kojima se svi često možemo poistovjetiti. Sada se one nalaze u novoj ulozi.

“Svakako me veselilo plasirati radove na jedan dragi objekt u svakodnevnoj upotrebi.” – kaže Lunar. 

Poruke su ispisane na trima jezicima, pa je ova limitirana kolekcija namijenjena regionalnom tržištu (Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji).

“Napisati svoju riječ na stranom jeziku (a Slovenski to za mene itekako jeste) bila je svojevrsni izazov. A tek vidjeti riječ koju je moja olovka porodila, i to na šalici, na „stranom“ jeziku je potpuno jedan divan, nov osjećaj. Radovao sam se tom iskustvu.” – kaže Sandro. 

Lunaru je ovo bilo posebno zanimljivo s tehničke strane.

“Kada se na predmete koji su izloženi stalnoj upotrebi ili recimo, uvjetima kojima ne podliježu, npr platna ili grafike, dakle stalno dodirivanju i pranju, što je ovdje slučaj, potrebna je drugačija boja i proces nanošenja. Tu dolazi do disbalansa tonova u pripremi i tisku, čemu sam svjedočio kod, navedimo jedan primjer, pečenja stakla. Ovdje to zapravo toliko ne mijenja ishod, ali svakako je drugačije nego nanijeti boju na platno, zid ili papir. No uz stručnjake kojima je to domaći teren, kao meni iscrtavanje vlastitog stila, rezultat je ispao prema očekivanju.” – kaže Lunar. 

I jedan i drugi slažu se da ne mogu odabrati koja ima je šalica najdraža (jer sve su naprosto neodoljive), no zato se obojica slažu da je kutija poseban final touch.

“Reći ću samo, onako pjesnički, da se sinergija dvaju umjetnosti manifestirala na ovoj škrinjici s blagom, da čovjek naprosto poželi imati jednu takvu škrinju na posebnom mjestu u svom domu, čuvati ju od znatiželjnih pogleda i pokazivati samo srcu najposebnijima. To će biti dovoljno.” – kaže Sandro. Lunar će se složiti i zaključiti

“Veseli me finalni dizajn, kojem je bio cilj pomiriti dva različita izričaja u jedan suvisli proizvod.” 

Zato kada ih sljedeći put zovemo na kavu znamo da Sandru naručujemo 

“Na tronu može biti samo jedan, a tamo je moja kava s mlijekom.”

Dok se Lunar prema kavi ponaša otprilike kao i prema jelu: 

“Gdje se nađem, volim probati ono sto piju / jedu prijatelji i kolege koji tamo žive. Doma nabavljamo, nije u svrhu reklame, stvarno, Barcaffè. 

Šalice će biti dostupne za kupnju u odabranim trgovinama, a moći će se naručiti preko Barcaffe web shopa. Također, u odabranim kafićima diljem Hrvatske moći će se popiti kava u ovim originalnim umjetničkim šalicama.

Prvi zavirite u novi box prepun iznenađenja za sve kavoljupce! 

Učitati još
Zatvori