Journal na radaru: Umjetnica Marija Puović

Journal na radaru: Umjetnica Marija Puović

Marija Puović od malih nogu bavi se umjetnošću. No kako kaže, njen put nije bio baš klasično umjetnički. Prvo je upisala fakultet koji nije imao veze s umjetnošću, ali njezina ljubav je prevagnula. Sada na Instagramu možemo pratiti njezine bajkovite ilustracije koje nas odmah lansiraju u neke druge, dalje dimenzije. Razgovarali smo s njom kako bismo je pobliže upoznali.

  • Koliko dugo se baviš umjetnošću?

Slikam otkad znam za sebe, a čitavu osnovnu školu sam jedva čekala da upišem srednju likovnu kako bih mogla konačno raditi ono što volim! To je ujedno bio i najljepši period moga života. Nakon toga je krenuo fakultet, upisala sam ga u Zagrebu i prijelaz iz male sredine u metropolu za mene je u početku bio poprilično turbulentan. Ubrzo sam shvatila da sam upisala krivi studij, da mi fali likovnost, i da to uopće nisam ja. Iz nekog razloga sam mislila da će to nestati s vremenom i gurala tri godine. Na trećoj sam prelomila sa samom sobom, okolinom, a i roditeljima. Odlučila sam upisati akademiju, no smjer konzerviranja i restauriranja umjetnina, a ne dugo željeno slikarstvo. Iz straha da ni tu neću uspjeti jer hrvatsko umjetničko tržište gotovo i ne postoji. Za vrijeme akademije sam slikala povremeno, uglavnom ”vikendaški”. Na petoj godini faksa, za vrijeme diplomskog i nesretnog lockdowna bila sam primorana otići iz Zagreba u zelenu Slavoniju. Bila sam limitirana stvarima koje sam mogla ponijeti tako da u obzir nisu dolazili nikakvi štafelaji, velike tube boja i sl. Sjetila sam se da imam akvarel boje iz srednje koje nisam pipnula od onda. Ne znam u kojem se točno trenutku dogodio ”the moment”. Bila sam okružena zelenilom i šumom te mi je sve bilo ”wooow, želim ovo slikati”. Danju sam pisala i istraživala za diplomski, a noću slikala. To je bio moj ritam. I shvatila sam da me nikakvo bježanje, komfor-zone, strah ne mogu odvratiti od onoga što volim.

  • Tvoje bajkovite ilustracije stvarno su posebne, odakle crpiš inspiraciju?

Hvala. Nemam neki tajni izvor, rekla bih da je moja inspiracija je poprilično generična. Jednostavno oduvijek slikam i to mi je posve prirodno. Nekad je to priroda, nekad literatura, nekad Internet…kako sam prolazila različite životne faze tako sam i otkrivala raznorazne umjetnike koji su na mene utjecali, a poslije sam sama tražila svoj put. Kojeg još uvijek tražim. Često putujem, i da ne slikam vjerojatno bih radila u branši koja se tiče putovanja. Putovanja su me naučila snalaženju u naizgled nerazrješivim situacijama i oslobodila moju zatvorenost i bivanje u komfor-zoni. Osim putovanja, ono što volim ”raditi” je čitanje. Čitanje je uz slikanje, oduvijek bila moja sigurna niša. Kod čitanja volim što mi nikad nije dosadno, svako čekanje može biti samo plus jer izvučem knjigu iz torbe haha.

  • Gdje se mogu pronaći tvoji radovi? Izlažeš li negdje?

Poprilično sam incognito, što je vjerojatno jako loše za mene. Za vrijeme studija na akademiji nisam imala ozbiljnijih doticaja sa samostalnim izlaganjem (što zvuči vrlo oksimoronski haha). Svakodnevne fakultetske obveze nisu baš dopuštale previše upuštanja u nešto ozbiljnije. Tada sam uglavnom slikala vikendima i radila paralelno. Sada imam Instagram profil i trudim se biti ažurna tamo.

  • Kada i kako najčešće radiš? Kako izgleda tvoj kreativni proces?

Najčešće noću, kad završim sa svim obvezama. Zadnjih godinu dana nastojim držati svakodnevni tempo slikanja. Moj kreativni proces se najčešće sastoji od paralelnog rada na par slika. Skiciram, slikam, isprobavam različite tehnike, nekad napravim više verzija istoga… Nekad sam nezadovoljna, mozgam, neke slike radim i više tjedana… Nekad mi u krevetu padne na pamet ideja pa ju zapišem jer znam da ću do sutradan zaboraviti haha.

  • Gdje vidiš sebe kao umjetnicu u budućnosti?

Nadam se da će moje ilustracije pronaći svoje mjesto pod suncem, u nekoj slikovnici ili na muralu. Ne ograničavam se po pitanju tehnike i motiva jer se ilustracijama bavim zadnjih godinu dana te bih se voljela afirmirati i u inozemstvu gdje je veće i plodnije tržište. Baš sam prošlog tjedna dobila narudžbu za sliku koja na prvu i nije moj likovni izričaj, a bio mi je gušt raditi ju! Želim nastaviti stvarati i nadam se da ću nastaviti ovim životnim putem.

Foto: Privatni album

Učitati još
Zatvori