Mara Bratoš: “Stvarni trenuci sreće, kao i lijepe fotografije, neprocjenjivi su”
Mara Bratoš: “Stvarni trenuci sreće, kao i lijepe fotografije, neprocjenjivi su”

Mara Bratoš: “Stvarni trenuci sreće, kao i lijepe fotografije, neprocjenjivi su”

Nakon što je prošlo ljeto velikom retrospektivnom izložbom ‘Istina’ u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik obilježila 27 godina uspješne fotografske karijere, fotografkinja Mara Bratoš i ovo ljeto već tradicionalno provodi u rodnom Dubrovniku. Uglavnom odmarajući se, ali i pripremajući neke nove autorske projekte. Unatoč tome što već više od trideset godina ima zagrebačku adresu, ljeto bez Dubrovnika joj je nezamislivo. Mara uvijek kaže kako joj je Dubrovnik pravi dom, mjesto gdje ljeti uvijek napuni baterije. Gdje susreće puno dragih ljudi od obitelji do prijatelja i kolega koje nema priliku viđati tijekom godine, gdje uvijek odlazi na mjesta prepuna uspomena i sjećanja, gdje uživa u svim dražima dubrovačkog i mediteranskog ljeta. A uz supruga, glumca zagrebačkog HNK-a Nikšu Kušelja, inače rodom iz Cavtata, zadnjih godina ta ljeta su još potpunija, jer ih oboje doživljavaju i kroz perspektivu njihove pet i pol godišnje kćerke Pavle.

Ljetni razgovor s Marom Bratoš

Budući da je Mara stalni suradnik zagrebačkog HNK na poziciji fotografa, iza nje je još jedna uspješna kazališna sezona dokumentirana kroz fotografije. Iako je predstave navikla gledati kroz fotografski objektiv, dok posjećuje ljeti dramske i glazbene izvedbe na Dubrovačkim ljetnim igrama promatra ih iz perspektive gledatelja. No, ipak se ni ljeti ne odriče potpuno fotoaparata. Uvijek je tu negdje blizu nje. Ponekad ga ponese sa sobom i na plažu. Najradije voli zabilježiti neke lijepe obiteljske trenutke i stvarati svoj privatni fotografski opus uhvativši dragocjene uspomene proživljene sa svojom obitelji. Jer, stvarni trenuci sreće, kao i lijepe fotografije, neprocjenjivi su.

To su uglavnom fotografije u boji. Nekako na privatnim fotografijama volim kada ta boja pokazuje svu puninu emocija, atmosfere i kolorita. Jako ih je malo u crno-bijeloj ediciji.  

Za svoju dušu volim fotografirati baš sve, jer mislim da se od skoro svega može napraviti dobar kadar. Kada sam se ovo ljeto počela odmarati, najprirodnija mi je stvar bila uzeti fotoaparat i fotografirati. Baš sam u formi ovo ljeto, prepoznajem dobar kadar, ide mi kompozicija…, priča nam Mara.

Mara Bratoš

Izložbe u nastajanju

Priprema i dvije izložbe, a za obje fotografije snima u Dubrovniku, pa je i time trenutno zaokupljena. Iako je to još uvijek u procesu stvaranja. Jedna izložba će biti na jesen sljedeće godine u Zagrebu, a druga sljedećeg ljeta u Dubrovniku. Na zagrebačkoj će izložbi ponovo izložiti fotografije koje se bave  tijelom, tematika kojom je zaokupljena zadnjih 28 godina, a obuhvaća razne promjene na tijelu, dok za drugu, dubrovačku izložbu snima svoju dragu prijateljicu koju prati također već nekih 20-ak godina. S novom serijom fotografija pokazati će se ciklusi sazrijevanja jedne žene, povratak korijenima, priča o odrastanju…Što se tiče nekih daljnjih profesionalnih želja, želim da moja fotografska karijera i dalje ide kontinuitetom kojim je išla i do sada, a voljela bih jednog dana imati i izložbu u inozemstvu.

Motiv s plaže Bellevue
Motiv s plaže Bellevue

Ljeto opuštanja

S obitelji dio ljeta provede u Dubrovniku, u Cavtatu i na otoku Lopudu gdje je u djetinjstvu često provodila ljeta. Prisjećajući se svojih ljeta iz djetinjstva, Mara se najviše sjeća obiteljske barke na kojoj su uvijek provodili puno vremena, ali i ljeta na Lopudu. Sjećam se tih lopudskih izlazaka kada sam bila tinejdžerica, puno smo kao djeca plesali i družili se, baš nam je bilo lijepo. Želim da i Pavla ima te lijepe uspomene svojih ljeta uz more. Iako Pavla odrasta u Zagrebu, kada smo u Dubrovniku trudimo se da se i ovdje osjeća doma, da ima ta ljeta koja smo mi imali u djetinjstvu. To znači puno mora, puno druženja s rodicama, s ovdašnjim prijateljicama, vrijeme provedeno na barci, otocima, gledanje vaterpolo utakmica Divlje lige, puno šetnji…

A i Mara će ovo ljeto pamtiti po puno druženja. Kako ovo ljeto nisam imala autorsku izložbu ni druge poslovne obaveze, mogla sam se baš opustiti. Bilo je tu puno druženja, što sa Pavlinim prijateljicama i rodicama, što sa mojim prijateljicama koje žive svugdje po svijetu, ali ljeti uvijek dođu u Dubrovnik, ali i sa užom i širom rodbinom.

Mara Bratoš
Mara je često djetinjstva provodila na Lopudu
Mara s kćerkom Pavlom
Mara s kćerkom Pavlom

Omiljeni rituali

Što se tiče ljetnih rituala, jedini ritual koji baš nikada ne preskače, ranojutarnja je joga triput tjedno. Ta mi jutarnja joga puno znači. Najprije mi pomaže u zdravstvenom smislu, jer ipak posao fotografa traži održavanje kako kralježnice tako i cijelog tijela, tako da mi joga pomaže da nemam bolove, da budem u formi. U toj tjelovježbi pronašla sam sebe, jer me smiruje, vraća me sebi, daje mi balans od svakodnevice i ubrzanog načina života.

Osim joge nemam neke konkretne rituale. Volim umjereno uživati u suncu i moru koji su za moj organizam jako bitni. Neke posebne beauty rituale ljeti nemam. Jako volim kozmetiku francuskog brenda Sothys, od krema za lice do hranjivih mlijeka i losiona za tijelo. Slušam i savjete moje drage dermatologice dr. Maje Ceković iz zagrebačke poliklinike Dermangio. Dosta pažnje posvećujem njezi kože, ali ne pretjerujem, jer kao u svemu mislim da pretjerivanje nije dobro.

Dosta pazim i da ne preskačem obroke, imam pet obroka dnevno, tri glavna i dvije užine. To nikada nisu velike količine hrane, ali mislim da je bolje obroke rasporediti tijekom dana i količinski ih smanjiti. Shvatila sam da meni to najbolje odgovara. Ljeti najviše jedem sezonsko povrće i voće. Obožavam balančane (patlidžane), to mi je najdraže ljetno povrće, ali obožavam i smokve, grožđe, lubenicu, marelice… Ljeti u mojoj obitelji često jedemo povrtna rižota, kao i rižota s morskim plodovima.

Mara Bratoš

Što čita i gleda?

Mara vrlo dozirano koristi društvene mreže, uglavnom su joj potrebne vezano uz posao.

Prisutna sam na društvenim mrežama, ali ne objavljujem prečesto. Doživljavam ih kao način informiranja, doziram ih i uzimam ono pozitivno što društvene mreže nude. Vrlo često saznam za neki dobar film, seriju, neku dobru knjigu, da je u pripremi neka izložba, predstava, u tu ih svrhu volim koristiti. Ovo ljeto sam posjetila dvije prekrasne izložbe, izložbu ‘Priroda’ turskog suvremenog umjetnika Ekrema Yalcindaga u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik te izložbu fotografija splitske autorice Marcelle Zanki pod nazivom ‘Wanderlust’ u dubrovačkoj galeriji Otok, obje su izložbe bile izvrsne. Što se tiče filmova, napokon sam pogledala film ‘Bilo jednom…u Hollywoodu’ redatelja i scenarista Quentina Tarantina s Leonardom DiCaprijem i Bradom Pittom, baš mi se svidio.

Mara Bratoš

Haljine za sve prilike

Kao jedna od najstylish poznatih Hrvatica s vrlo profinjenim i odmjerenim stilom otkriva nam kako u zadnje vrijeme najradije voli nositi haljine, u dnevnim i večernjim varijantama. To se nekako spontano dogodilo. Prije nisam baš često nosila haljine, a sada volim što duže haljine, od boho varijanti do minimalizma, volim razne stilove. U zadnje vrijeme dosta kupujem online, a na putovanjima sve manje kupujem odjeću, uglavnom neku manju torbu, novčanik, neki klasik koji dugo traje i koji ne zauzme puno mjesta u koferu.

U Dubrovniku će se odmarati do kraja kolovoza, a potom ju s prvim danima rujna čekaju nove poslovne obaveze u Zagrebu. Nakon sunca i mora energija će mi biti obnovljena, pa sam spremna za nove poslovne obaveze i nadasve radnu jesen. Veselim se povratku u Zagreb, jer volim zagrebačku jesen, ali i zimu i proljeće. U svemu tome pronalazim neku ljepotu.

Fotografije: Maro Krile, Mara Bratoš, privatni albumi

Učitati još
Zatvori