Ako ovo ljeto putujete Europom, evo koje izložbe vrijedi posjetiti
Ako ovo ljeto putujete Europom, evo koje izložbe vrijedi posjetiti

Ako ovo ljeto putujete Europom, evo koje
izložbe vrijedi posjetiti

Iako je ljeto već tradicionalno rezervirano za odlazak na more, mnogi će svoj godišnji odmor iskoristiti za posjet nekoj europskoj destinaciji. Osim predivnih lokacija, vrhunske hrane i pića, ovo ljeto možete uživati u brojnim kulturnim događanjima. Europski muzeji i galerije ove su godine bogatiji nego ikad, stoga vam donosimo popis izložbi koje vrijedi posjetiti.

‘Tokyo Revisited’, MAXXI muzej, Rim

Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća, poznat kao MAXXI nalazi se u Rimu i ovo ljeto domaćin je jednoj itekako zanimljivoj izložbi. Riječ je o izložbi nazvanoj Tokyo Revisited: Daido Moriyama with Shomei Tomatsu. U fokusu su radovi dvojice vodećih japanskih street fotografa. Crno-bijele fotografije koje su izložene u Rimu prate evoluciju japanskog društva i gradova nakon rata, i daju uvid u razvoj jednog društva koje je danas jedno od najnaprednijih.

Shomei Tomatsu, fotograf koji je preminuo 2012. godine, sam je svjedočio užasima rata i pažljivo dokumentirao kako je Drugi svjetski rat utjecao na pojedince. Upravo zato i danas se smatra jednim od najvećih japanskih fotografa 20. stoljeća.

Berlinski Biennale

Berlinski Biennale ove godine je dočekao svoje 12. izdanje. Krenuo je 11. lipnja, a traje sve do druge polovice rujna. Riječ je o događaju koji okuplja brojne teoretičare i umjetnike koji organiziraju tematske izložbe i popratni program. Kroz umjetnost se progovara o raznim problemima današnjice, stoga materijala nije nedostajalo. Ovogodišnji je kustos francuski umjetnik Kader Attia. On je na ovogodišnjem izdanju fokusiran na temu ‘popravka’ u nekoliko različitih aspekata.

Od svog osnutka 1996. godine Berlinski Biennale postao je jedan od najznačajnijih svjetskih foruma moderne umjetnosti. Svako izdanje u ovaj jedinstveni grad, na više lokacija, dovodi najznačajnije umjetnike i teoretičare današnjice. Upravo zato, ako ste u Berlinu, nikako ne propustite pogledati neke od zanimljivih izložbi.

‘Summer Exhibition’, Royal Academy of Arts, London

Nakon dvije godine stanke, tradicionalna ljetna izložba londonske Royal Academy of Arts je ponovno na svjetskoj umjetničkoj mapi. Summer Exhibition je krenula na prvi dan ljeta i traje do 21. kolovoza. Tradicionalno, ova se izložba organizira još od davne 1769. godine. Okuplja najbolje od umjetnika današnjice, a neka od izloženih djela su također i na prodaju.

Tijekom godina upravo na ovoj su se izložbi predstavila neka velika imena, a ovogodišnje izdanje također nudi pregled najboljeg od moderne umjetnosti. Stoga, ako se nađete u Londonu, ne propustite odlazak u ovu kultnu instituciju.

‘Gaudi’ – Musee d’Orsay, Pariz

Jedna od najzanimljivijih izložbi ove godine može se pogledati u Parizu, a traje do 17. srpnja. Poznati Musee d’Orsay mjesto je na kojem su izložena djela velikog španjolskog arhitekta i dizajnera Antonia Gaudia. U muzeju se tako mogu vidjeti brojni ukrasni predmeti proizašli iz radionice ovog velikana.

Iako je bio najpoznatiji po svojim neobičnim zgradama u Barceloni, kao i monumentalnoj Sagrada Familiji, ovaj kreativac u svoj je opus uvrstio i brojne skice, skulpture i namještaj. Izložba posjetitelje također provodi kroz kompletno stvaralaštvo ovog umjetnika, od fascinantnih građevina do parkova koji i dalje ostavljaju bez daha.

Nacionalni muzej u Oslu

Norveška je u glavnom gradu ovoga ljeta dobila novi Nacionalni muzej umjetnosti, arhitekture i dizajna. Ova impozantna zgrada tako je sada postala dom preko 400 tisuća umjetničkih djela. Možda najpoznatije među njima je kultna slika Krik Edvarda Muncha. Iako trenutno nije u tijeku određena izložba, nova zgrada muzeja je toliko fascinantna da ju se isplati pogledati. Riječ je o najvećoj zbirci umjetničkih djela na sjeveru Europe.

Samu zgradu dizajnirali su njemački arhitekti Kleihues+Schuwerk. Na njoj se naviše ističe spektakularni, sedam metara visoki centralni izložbeni prostor koji je zamišljen kao mjesto održavanja brojnih izložbi u budućnosti. Jedna od njih je i ona suvremenih djela norveških umjetnika, za koju je trenutno raspisan natječaj. S izložbom ili bez nje, svakako se isplati vidjeti ovo fascinantno arhitektonsko djelo.

Foto: Profimedia, Facebook

Učitati još
Zatvori