Otvara se super izložba na kojoj možete vidjeti djela Bukovca, Račića i brojnih drugih velikana
Otvara se super izložba na kojoj možete vidjeti djela Bukovca, Račića i brojnih drugih velikana

Otvara se super izložba na kojoj možete vidjeti djela Bukovca, Račića i brojnih drugih velikana

Motiv žene, uz krajolik jedan je od najčešćih motiva u umjetnosti. Žensko tijelo oduvijek je bilo neiscrpan izvor inspiracije, a tome svjedoče brojna umjetnička djela upravo na tu temu. Neke od njih moći ćemo pogledati sljedeći tjedan, točnije 20.travnja u galeriji Mona Lisa u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, gdje se otvara izložba „Zbirka Kurjak – motiv žene u djelima hrvatskih umjetnika“. Riječ je o izboru od 55 djela, uz napomenu da će manji dio zbirke (19 djela) u rujnu biti izložen u galeriji Stratiko Dominikanskog samostana u Starom Gradu na Hvaru.

Kolekcija Kurjak jedna je od ponajboljih privatnih kolekcija hrvatske umjetnosti s kapitalnim djelima Hrvatskih umjetnika poput Vlahe Bukovca, Josipa Račića, Omera Mujadžića, Vladimira Becića i drugih.

Galerija ženskih portreta svojevrsni je „rodno-konkretni“ uvod u temu izložbe, pri čemu je motiv žene prikazan u razdobljima od zrele dobi do mladenaštva te u stilskim grupama iz tri vremenska razdoblja: prije Prvog svjetskog rata, u međuraću, i u post-šezdesetima. Figura je logični nastavak teme portreta, baš kao što je akt, najstariji motiv likovne umjetnosti logičan slijed motiva ženske figure.

Ivan Tišov_MladostDjevojkaNaLivadi_1908_u_pl_48x86.5cm

Između 55 djela koje će javnost imati priliku vidjeti na ovoj izložbi, koju prati još bogatiji katalog s izborom od 115 djela, svakako je vrijedno istaknuti: Portret djevojke u bijelom Bele Čikoš Sesije, Portret djevojke Josipa Račića, Majka s djetetom Marte Ehrlich Tompa, Majka i dijete Omera Mujadžića, Ujutro Roberta Auera, Doručak Miljenka Stančića, Mladost (Djevojka na livadi) Ivana Tišova, Sjedeći ženski akt Marijana Trepšea, Ležeći akt Vladimira Becića, Ljeto (Alegorija) Vlaha Bukovca, skulpturu Češljanje Frana Kršinića…

JosipRačić_PortretDjevojke_1906_1907_kred_ug_51x39cm

„Motiv žene, uz krajolike, najčešće se javlja u djelima likovnih umjetnika“ objašnjava dr. Kurjak „ Motiv žene, posebno majke, djevojke ili starice, naravno žensko tijelo kao akt oduvijek je pobuđivalo interes i umjetnika i gledatelja. Moja supruga i ja smo ginekolozi, poznajemo žensko tijelo, ponekad i dušu bolje nego one same pa je, čini mi se, prirodno da u mojoj kolekciji, uz krajolike dominira motiv žene. U mom udžbeniku ginekologije i perinatologije na naslovnici su tri žene: prva, prekrasna Berberova djevojka, zatim Stančićeva majka i dijete te Bukovčeva starica. Zato mi se evo upravo ostvaruje san. Uvijek sam želio pokazati svijetu dio svoje zbirke koji se odnosi na motiv žene u djelima hrvatskih umjetnika. Taj mi se san, moj životni san, eto upravo ostvaruje zahvaljujući Galeriji Mona Lisa.“ – kaže dr. Kurjak.

Izložba će biti otvorena od 20. travnja – 4. svibnja u galeriji Mona Lisa (Tkalčićeva 77).

Učitati još
Zatvori