Stalna David Bowie izložba dolazi u Muzej Victoria and Albert u Londonu
Stalna David Bowie izložba dolazi u Muzej Victoria and Albert u Londonu

Stalna David Bowie izložba dolazi u Muzej
Victoria and Albert u Londonu

Ziggy Stardust pronašao je svoj novi dom u Muzeju Viktoria and Albert u Londonu. Službeno je objavljeno da se otvara stalna David Bowie izložba nakon što je muzej stekao bogatu arhivu umjetnikovih stvari.

V & A muzej dobit će novi namjenski prostor pod nazivom The David Bowie Centre for the Study of Performing Arts koji će biti besplatan i dostupan javnosti 2025. godine.

British singer David Bowie performs on stage at the Auteuil's Hippodrome in Paris, on June 9, 1983. AFP PHOTO PHILIPPE WOJAZER,Image: 68322324, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Preko 80 tisuća predmeta iz arhive

David Bowie izložba podrazumijeva više od 80 tisuća predmeta iz opsežne arhive života umjetnika, koja se proteže kroz duge godine umjetnikove karijere. Arhiva koju je stekao V & A muzej uključuje predmete poput originalnih kostima i odjeće, originalne umjetnikove instrumente, fotografije, ručno pisane tekstove, pisma i glazbene note, različita umjetnička djela i nagrade i još mnoge druge.

Neki od najznačajnijih modnih komada uključenih u izložbu čine scenski kostimi kao što su čuveni Ziggy Stardust ansambl i kultni Union Jack Alexander McQueen kaput s omota albuma Earthling.

Pored toga, izložba podrazumijeva nikad ranije viđene umjetnikove nerealizirane projekte kao i preko 70 tisuća fotografija nekih od vodećih fotografa 20. stoljeća.

The David Bowie Centre for the Study of Performing Arts 

Fanovi će dobiti potpuno do sada neviđeni pogled u umjetnikov život, rad i ostavštinu zahvaljujući planiranoj izložbi.

“Sa životnim radom Davida Bowie-ja kao dio nacionalnih zbirki u Velikoj Britaniji, on zauzima svoje pravo mjesto među mnogim drugim kulturnim ikonama i umjetničkim genijima”, izjavio je portparol za The David Bowie Estate. Na to dodaje: “The David Bowie Centre for the Study of Performing Arts, kao i pristup “iza scenski” pristup koji V & A East Storehouse nudi – znači da će Bowie-jev rad moći dijeliti s javnošću na načine koji to ranije nisu bili mogući.”

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori