Objavljeno je novo nadopunjeno izdanje „Priručnik za preživljavanje“ Grofa Darkule
Objavljeno je novo nadopunjeno izdanje „Priručnik za preživljavanje“ Grofa Darkule

Objavljeno je novo nadopunjeno izdanje „Priručnik za preživljavanje“ Grofa Darkule

Anonimni autori aktivističke online platforme Grof Darkula danas su objavili novo, nadopunjeno izdanje svog hvaljenog knjiškog prvijenca “Priručnik za preživljavanje”. Knjiga se sastoji od 27 poglavlja, a kroz sedam novih autobiografskih priča glasno i bez cenzure progovara o temama kao što su femicid, hustle kultura, toksična muškost, nezdravi partnerski odnosi…  Knjiga se sastoji od poglavlja kroz koje se autori osvrću na goruće probleme (balkanskog) društva poput partnerskog i obiteljskog nasilja, stigmatizacije mentalnih bolesti, kriminalizacije pobačaja, prava žena, LGBT populacije te manjina. Neke od priča duboko su potresne, tužne i uznemirujuće, ali ujedno i intimne, iskrene i edukativne. Svako poglavlje prati poruka ispisana preko fotografija iz privatne arhive autora, a u knjizi ćete pronaći i stranice predviđene za ispisivanje vlastitih bilježaka, misli i osjećaja koje ova knjiga p(r)obudi u vama.

grof-darkula-priručnik-za-preživljavanje10

Nepunih godinu dana nakon što je uskomešala duhove svojim literarnim prvijencem naziva “Priručnik za preživljavanje”, aktivistička online platforma Grof Darkula objavila je njegovo novo, nadopunjeno izdanje. U maniri prvog “Priručnika”, bez uvijanja, srama i cenzure, dvoje anonimnih autora, kroz sedam novih autobiografskih priča, iznova je progovorilo o svojim najintimnijim životnim iskustvima skrećući time pažnju na goruće probleme našeg društva. Novo izdanje moguće je naručiti na stranici Drugi Krak, a knjiga ima i humanitarnu notu. Svakom kupnjom knjige Grof Darkula će donirati 1€ Autonomnoj ženskoj kući Zagreb – Skloništu i Savjetovalištu za žene (i njihovu djecu) koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje.

grof-darkula-priručnik-za-preživljavanje1
grof-darkula-priručnik-za-preživljavanje2

Svojom borbom za pravednije i inkluzivnije društvo, Grof Darkula u posljednje je tri godine kreirao jedinstvenu online zajednicu koja samo na Instagramu broji 55 tisuća pratitelja. Spremnošću da nepokolebljivo, beskompromisno i sa stavom progovara o temama o kojima bi se trebalo pričati glasno, no najčešće se šuti, hrabro je raskrinkavao mnoge nepravde, demistificirao tabue i poticao rasprave, dajući glas onima koji ga nikada nisu imali te postajući mjestom za povezivanje i podršku, edukaciju i kritiku. Ne ispuštajući iz vida viziju svijeta u kakvom bi voljeli živjeti, ali i svjesni da do njega društvo nikada neće stići ako ne adresira probleme koji ga sa svih strana tište, potkraj 2022. godine autor i autorica Grofa Darkule objavili su prvo izdanje “Priručnika za preživljavanje” koje je u rekordnom roku osvojilo publiku. U želji da stanu na kraj običaju guranja problema pod tepih, prekidajući tako šutnju koja razara i traje generacijama, autori su se u dvadeset autobiografskih priča dotaknuli brojnih tema, od duboko ukorijenjenih normi patrijarhalnog društva, homofobije, stigmatizacije mentalnih bolesti, nedostižnih standarda ljepote i mnogih drugih.

grof-darkula-priručnik-za-preživljavanje4
grof-darkula-priručnik-za-preživljavanje3

“Priručnik za preživljavanje knjiga je za sve one koji se žele educirati o aktivizmu, feminizmu, borbi za pravedniji i inkluzivniji svijet te temama o kojima nam je u hrvatskim obiteljima zabranjeno pričati jer smo ih naučili generacijski gurati pod tepih. Isto tako, knjiga je to za sve one koji se osjećaju izgubljeno, neshvaćeno, neprihvaćeno i usamljeno zbog određenih osobnih odluka, načina života, izgleda, obiteljskih problema, drugačije ljubavi i drugačijeg načina razmišljanja”, objašnjavaju autori. “U Priručniku ne postoje sram i cenzura. Ništa se ne uljepšava, a istina ovih autobiografskih priča može vas zaboljeti, uznemiriti, protresti i potaknuti na razmišljanje. No bez obzira na neugodne emocije koje ove priče u vama mogu izazvati, nakon čitanja doživjet ćete čudan osjećaj nade, ohrabrenja i vjere u pravednije i bolje društvo. Možda vas priče iz Priručnika ohrabre da ispričate svoju priču i istinu koju živite, a koju ste godinama skrivali od drugih ili sebe samih. Možda shvatite da šutnja nikada nije bila zlato te da je otvoreno progovaranje o temama iz Priručnika prvi korak ka promjeni,” zaključuju autori te navode kako je smisao “Priručnika” edukacija, ali i podrška, utjeha da u svojim borbama ipak nismo sami.

grof-darkula-priručnik-za-preživljavanje5
grof-darkula-priručnik-za-preživljavanje6

Ako se pitate koja je glavna poruka ove knjige, autori ističu da ona stane u samo jednu riječ.

„Aktivizam je najsitnija i najveća radnja koju je neka osoba emocionalno i fizički sposobna proizvesti u datom trenutku, kako bi pomoću nje mijenjala stvari do kojih joj je u društvu i politici stalo. Za nekoga će to biti organiziranje velikog prosvjeda, za nekoga edukativan razgovor za obiteljskim stolom, a za nekoga skupljanje papirića sa staze po kojoj hoda. Sve je to aktivizam. Skup sitnica koje nečujno guraju naprijed svijet u kojem živimo. Hvala vam što ga zajedno činimo boljim mjestom.“

 Za grafičko rješenje zaslužna je dizajnerica Rebeka Šplajt, naslovnu ilustraciju potpisuje Sindy Čolić, a fotografije koje prate svako poglavlje dio su privatnih albuma autora, nastale u različitim periodima njihovih života, te u knjizi simbolično odražavaju njihovo odrastanje i sazrijevanje. Od 16.10. novo izdanje “Priručnika za preživljavanje” dostupno je na službenoj web stranici Drugi Krak po cijeni od 23,90€ (180,09 kn).

grof-darkula-priručnik-za-preživljavanje11
grof-darkula-priručnik-za-preživljavanje12
grof-darkula-priručnik-za-preživljavanje8

Foto: Denis Butorac

Učitati još
Zatvori