IKEA predstavila novu održivu kolekciju KÅSEBERGA

IKEA predstavila novu održivu
kolekciju KÅSEBERGA

Ispred robne kuće IKEA Zagreb osvanula je simbolična instalacija u obliku KÅSEBERGA torbe ispunjene plastičnim otpadom – upravo onakvim od kakvoga je nakon prerade izrađena i sama torba. Riječ je o novoj, održivoj kolekciji KÅSEBERGA izrađenoj od recikliranih i obnovljivih materijala, koja je nastala u suradnji sa Svjetskom surferskom ligom, a namijenjena je svima onima koji vode aktivan život te žive uz i za more.  

Ljudi žele živjeti održivije, a cilj tvrtke IKEA je održivi život učiniti još dostupnijim, privlačnijim i inspirativnijim za što veći broj ljudi. Zato stalno nastojimo istraživati nove, kreativne načine dizajniranja proizvoda s ograničenim resursima, korištenjem obnovljivih i recikliranih materijala i pružanjem druge prilike rabljenim IKEA proizvodima“, istaknula je Sanja Končar, voditeljica održivosti u tvrtki IKEA Hrvatska. 

U sklopu predstavljanja nove kolekcije KÅSEBERGA održana je i akcija čišćenja trogirske plaže Pantan kojoj su se pridružili učenici trogirske Osnovne škole Majstora Radovana i zaposlenici tvrtke IKEA Hrvatska, a organizirana je uz pomoć inicijative Čisteći medvjedići. U sklopu akcije čišćenja prikupljeno je više od 2600 kilograma otpada, uglavnom mikroplastike, ali i predmeta kao što su tepih i rolete, a samoj akciji pridružile su se i Lidija Lijić, svjetska rekorderka u ronjenju na dah i Barbara Vesanović, influencerica koja svoje pratitelje potiče na održiviji životni stil. 

Akcijom čišćenja IKEA želi potaknuti i konkretne korake u smanjenju plastičnog otpada te ohrabriti sugrađane da usvoje načine razmišljanja koji su u pozadini same KÅSEBERGA kolekcije. 

Praktični i lijepo dizajnirani proizvodi za dobar osjećaj i manji utjecaj na okoliš

Kolekcija KÅSEBERGA nastala je u suradnji sa surferima, među kojima su bivši profesionalni surferi, Rob Machado i Kassia Meador te 3500 surfera diljem svijeta. Naime, nijedan sport se ne oslanja na prirodu toliko koliko surfanje. Upravo su surferi posvećeni rješavanju ekoloških izazova kao što je smanjenje plastičnog zagađenja u oceanima. 

Kolekcija, koja se sastoji od 26 jedinstvenih proizvoda, namijenjena je korištenju u domu i u vanjskim prostorima, a uključuje i jedinstvenu torbu koja je dizajnirana upravo za čišćenje plaža. Dizajn ovih proizvoda temelji se na funkcionalnosti, korištenju recikliranih materijala i promicanju kružnijeg načina života. Kao rezultat toga, veliki dio proizvoda u kolekciji KÅSEBERGA izrađen je od recikliranog poliestera, dok su ostali izrađeni od obnovljivih izvora, poput bambusa i pluta.

KÅSEBERGA, nazvana po malom gradu u Švedskoj s jednim od najpoznatijih surferskih odmora u zemlji, dostupna je u robnoj kući IKEA Zagreb i internetskoj kupovini.

Foto: IKEA

Učitati još
Zatvori