Ovaj mjesec Ilica postaje izložbeni prostor slika, crteža, knjiga, plesa i drugih umjetničkih formi
Ovaj mjesec Ilica postaje izložbeni prostor slika, crteža, knjiga, plesa i drugih umjetničkih formi

Ovaj mjesec Ilica postaje izložbeni prostor slika, crteža, knjiga, plesa i drugih umjetničkih formi

Protekle nedjelje, u sklopu projekta Artupunktura, održalo se jesensko izdanje ulično-umjetničkog festivala zajednice Projekta Ilica: Q’ART te pokazalo što nastaje kad se spoji ono najbolje od Zagreba, ulice i zajednice, a prošlog petka, 23. rujna otvorila se Galerija Ilica – projekt u kojem Ilica kao ulica postaje prostor umjetničkog izlaganja.

Galerija Ilica

Galerija Ilica kao integralni dio Projekta Ilica: Q’ART razvija se od 2016. godine, prihvaćajući javni prostor, pročelja te izloge kao društveni kontekst za umjetničku intervenciju. Dok Projekt Ilica: Q’ART budi Zagreb i oživljava najdužu zagrebačku ulicu a njene prazne i zapuštene prostore ispunjava bogatim i raznovrsnim edukacijsko- kulturno-umjetničkim programom, kroz Galeriju Ilica, odvijajući se u formi izložbe na površinama okrenutim javnosti u Ilici, ulica postaje jedna od većih galerija na svijetu, ukupne ulične dužine blizu kilometar i pol, površine od 20.000 kvadrata, koja u tkivu grada komunicira društveno važna pitanja i najprogresivnije umjetničke prakse.

U sklopu projekta Galerija Ilica: Otvorena knjiga, Ilica kao ulica od prošlog vikenda pa sljedećih 30 dana postaje izložbeni prostor slika, crteža, grafika, knjiga, plesa, akcija i drugih umjetničkih formi.

Izložba Otvorena knjiga

Izložbom pod nazivom OTVORENA KNJIGA sedmu godinu za redom nastavlja se projekt Galerija Ilica // Društveni procesi a kustosi izložbe su Aleksandar Battista Ilić i Darko Šimičić. Koncept izložbe utemeljen je na ideji demokratske prezentacije radikalne umjetničke prakse u urbanom prostoru. Zagreb je grad avangarde više od sto godina, a izabrani primjeri ukazat će na važne momente koji su obilježili umjetničku scenu Zagreba u posljednjih 100 godina, s akcentom na medijski raznorodne i netipične primjere.

Pod nazivom Grad kao knjiga umjetnika: 100 godina avangarde u Zagrebu, ovogodišnje rujansko izdanje Galerije Ilica okuplja 16 vrhunskih hrvatskih umjetnika od avangarde do danas. Umjetnici su to koji kroz svoju umjetničku praksu propituju vrhunce avangardne, slobodne, eksperimentalne, istraživačke, inovativne, estetski radikalne ljudske misli te prakse čineći Zagreb više od stoljeća jednim od bitnih svjetskih izvora avangardnih novih umjetničkih tendencija.

Izložba Galerije Ilica OTVORENA KNJIGA otvorena je u petak navečer, 23. rujna i trajat će 30 dana i odvijat će se na dužnoj površini od 1,5 kilometra, u potezu Ilice od Trga bana Josipa Jelačića do Britanskog trga. Mjesta izlaganja su fasade zgrada, izlozi, napušteni prostori i sama ulica, a radovi će biti izloženi putem raznih medija komunikacije i umjetnosti koji se organski integriraju u arhitekturu pojedinih zgrada i same ulice. Ne propustite odličan razlog za šetnju Ilicom ove jeseni i uživajte u avangardnom licu Zagreba!

Artupunktura

Drugo izdanje Artupunkture, projekta zamišljenog kao platforma za kulturu i umjetnost, kroz rujan i listopad predstavlja čak 23 umjetnička projekta s ciljem pružanja terapije Zagreba umjetnošću te revitaliziranje grada. Nakon što je ove nedjelje Zagrebom konačno zasjalo sunce, tisuće i tisuće Zagrepčana pridružilo se festivalu ‘BujanRujan’ na oživljavanju i revitaliziranje Ilice i grada – od umjetnika, glazbenika, dizajnera, ugostitelja, dućana, humanitarnih udruga do raznovrsnih izlagača proizvoda i usluga, obrtnika, firmi, umjetničkih organizacija, OPG-ova te beskrajne lepeze stvaratelja uz rijeke dobro raspoloženih posjetitelja.

S obzirom na nezapamćeni interes i nevjerojatno zanimljivu ponudu koje su prošlog vikenda pokazali građani, izlagači i posjetitelji Zagreba, grad je definitivno predstavio jedno od svojih najljepših lica, a ulazak u zagrebačku jesen obilježen je vrlo poticajnom, veselom, šarenom i optimističnom atmosferom.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori