Galerija Ilica: Djela hrvatskih umjetnika na fasadama, na ulici i u izlozima

Galerija Ilica: Djela hrvatskih umjetnika na
fasadama, na ulici i u izlozima

Foto: Jasmin Krpan

Projekt Galerija Ilica izmješta umjetnost iz institucija i približava ju građanima. Po prvi puta su djela najznačajnijih hrvatskih umjetnika izložena na fasadama, na ulici, u izlozima i činiti kulturu kao društveno aktivnu supstancu grada, a istovremeno se zaokružuje 50 godina akcionističkog djelovanja umjetnika u Hrvatskoj.

Foto: Jasmin Krpan

Povijesna ulica

U zadnjih 50 godina događale su se izložbe i akcije upravo u Ilici i pristupnim ulicama kao i na Trgu bana Josipa Jelačića, negdašnjem Trgu Republike. Pored Zagrebačke škole animiranog filma to je najprepoznatljiviji umjetnički pokret koji je oblikovao svjetsku povijest suvremene umjetnosti. Kroz ovaj konkretni projekt taj kontinuitet se osvješćuje kao autohtono kulturno tkivo Zagreba te se ovime također, osim atraktivnosti i značaja konkretne izložbe i akcije, daje veliki naglasak na doprinos hrvatskih umjetnika u svjetskoj umjetnosti. Izložbu Društveni procesi, čiji je kustos umjetnik Aleksandar Battista Illić, a tehnički producent Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, kao integralni dio Projekta Ilica: Q’ART taj zagrebački fenomen diže na višu razinu i ponovo smješta Zagreb u centar svjetski relevantnih umjetničkih projekata kao novu vrijednost za Zagreb, Hrvatsku, ali i svijet.

Foto: Jasmin Krpan

Galerija Ilica

Oživljavajući zapuštene i prazne gradske prostore umjetničkim djelima, Galerija Ilica uspostavlja javni dijalog s promatračima izložbe, vodi ih kroz narativ ispunjen dijeljenim iskustvom i kretanjem te budi svijest o zajedničkom urbanom prostoru kao izvorištu interakcije i društvenih procesa. Primjenjujući umjetnost kao sredstvo transformacije zaboravljenih iličkih prostora, pročelja i izloga, Galerija Ilica ih koristi kao podloge za umjetničku intervenciju te paralelno mijenja urbano iskustvo građana i posjetitelja.

Foto: Jasmin Krpan

Organizator Projekta Ilica Q’ART je umjetnička organizacija Imagine, a sam Projekt dio je Artupunkture – inicijative i projekta sinteze raznih umjetničkih događanja u gradu Zagrebu, koju organizira Turistička zajednica grada Zagreba. Više o sami m radovima i umjetnicima čitajte ovdje.

Foto: Juraj Vuglač
Foto: Juraj Vuglač
Foto: Juraj Vuglač
Foto: Juraj Vuglač

Učitati još
Zatvori