Erol Sjajni: Upoznajte svestranog umjetnika čija se izložba “Nešto simbolično” otvara večeras u Botaničaru

Erol Sjajni: Upoznajte svestranog umjetnika čija se izložba “Nešto simbolično” otvara večeras u Botaničaru

Na hrvatskoj nezavisnoj art sceni današnji dan se dugo čekao – Erol Sjajni u 19:30 u Botaničaru otvara izložbu slika i ilustracija pod nazivom “Nešto simbolično”.

Erol Beširević vizualnim umjetnostima bavi se od pete godine. Na sceni je dugo vremena bio poznatiji kao Kopito Zla – s tim je imenom umjetnički stvarao u kolektivu Artu Ditu, s kojim je među ostalim, radio vizualne intervencije Trash Will Smash. Danas, nešto stariji ususret svom 27-om rođendanu, kao Erol Sjajni otvara dugoočekivanu izložbu u svima nam omiljenom Botaničaru. Izložba se ozbiljno dotiče suvremene problematike društva istovremeno prikazujući umjetnikov osvrt na sve što nas okružuje.

O izložbi Nešto simbolično

Izložba se sastoji od 33 slike od koje su 27 ilustracije kombiniranih tehnika i 6 platna u tehnici akril sprej. Ovi radovi nastali su u zadnjih godinu i pol. “Izložba obuhvaća tri zadnje faze mojeg stvaranja. Manje apstraktnim formama i kompozicijama nastojim približiti situacije, ljude i atmosferu što bliže svijetu koji se nalazi u mojoj glavi”, kaže nam Erol. O samoj izložbi autor kaže:

“Iza žutog zida naivni par sjedi.
Uz kalež crnog vina, ljubav propituje.
Svaka čaša više njihove karte ziva.
Emocijom iz vina lagana i nježna violina svira.
Tako prhka kao tamno plave kiše,
dok svira ona ni ne diše.
Tigrovi i mačke uvijek vrebaju pa se veru.
Na stvoru punom šara,
stiže svirač,
poslanik templara.
Za njim tlo vibrira,
ljubavnim parovima erotsku glazbu svira. Iz daleke šume nešto čudno se svija,
patuljak s rogom spokojnu pjesmu svira.
Naivnim parovima sve slabosti krade i prenosi ljudima ružne poruke razne.
Sve te karte njima su na stolu –
odgoj i tradicija sprječavaju sliku novu.
Džavo im rupu pod nogama kopa,
za nekoliko trenutaka slijedi katastrofa…”

O inspiraciji

Na pitanje odakle mu inspiracija, jednostavno odgovara: “Iz svijeta koji me okružuje”. Poznavajući njegov svijet nas nimalo ne čudi specifičnost i profinjenost njegovih radova. O stanju u umjetnosti i na kulturnoj sceni Erol kaže: “Nekada je potrebno da se dogodi reset jer smatram da bi umjetnici trebali to sve dići na veću razinu i stvoriti neke nove standarde, a ne čekati natječaje i pozive institucija da bi nastao pokret. Potrebno je više djelovati na scenu jer je društvo jednostavno dosadno i nažalost jako je malo eksperimentiranja. Smatram da se u tom kontekstu jako malo poduzima sa strane autora, a uopće ne želim spominjati institucije. Mene takve stvari ne inspiriraju jer me ne zanima mišljenje društva i sjedenje i pričanje o stvaranju, nego kontinuitet rada i shvaćanje svojih procesa stvaranja.”

https://www.instagram.com/p/CApRjYWJYSk/

Erol Sjajni

Ova izložba puno mu znači, pogotovo zbog specifičnosti vremena u kojem je nastala. “Evo krenuo sam na neki novi put s ovom izložbom “Nešto simbolično“ . Napokon sam sredio sebe i stvorio neki balans između svih stvari koje radim, kako u privatnom tako i u poslovnom životu. Nastojim dalje kontinuirano raditi na novim slikama, intenzivno kao i do sada.” Svestran, neobičan, specifičan, Erol se osim slikanjem, bavi i glazbom te tetoviranjem. Njegove tattoo radove možete prepoznati na koži mnogih ljudi diljem Hrvatske i Europe, a glazbu koju stvara sa Psećom plažom možemo slobodno okarakterizirati kao bitan dio jedne nove scene koja se posljednjih nekoliko godina pojavila u Hrvatskoj.

” Jako intenzivno radimo na novom studiju ali o tome ćemo nešto više govoriti uskoro, kad za to dođe vrijeme. Nažalost zbog aktualne situacije ne mogu puno putovati kako sam navikao do sada, kako zbog tetoviranja tako i zbog glazbe, ali zato nastojim ovdje raditi punim plućima na svim poljima na kojima djelujem. Tako i s bendom (Pseća plaža) uskoro krećemo raditi novi materijal, čim se svi okupimo. Ovo vrijeme kada nije bilo koncerata pomoglo mi je da se odmaknem i sa strane bolje promotrim u kojem smjeru u glazbi želim ići dalje. Svakako se veselim novim stvaranjima na svim područjima”, zaključuje Erol.

U slobodno vrijeme Erol obožava biljke, kojih ima, ni sam ne zna točno koliko, a redovito ga možete vidjeti na zagrebačkim ulicama na biciklu ili u šetnji sa svojom ljubimicom Shiom. Ako ne stignete na otvorenje danas, izložba ostaje na zidovima Botaničara do 26. rujna.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori