Fotografija nastala u Istri proglašena je jednom od najljepših na svijetu. Razgovarali smo s njezinim autorom
Fotografija nastala u Istri proglašena je jednom od najljepših na svijetu. Razgovarali smo s njezinim autorom

Fotografija nastala u Istri proglašena je jednom od najljepših na svijetu. Razgovarali smo s njezinim autorom

Među najboljih 50 fotografija na ovogodišnjoj dodjeli Sony World Photography Awards, jednog od najprestižnijih natjecanja u svijetu fotografije, našla se i ona napuštenog srednjovjekovnog grada Dvigrada.

Fotografija jednog od najpoznatijih arheoloških lokaliteta u Istri djelo je Roberta Marića. A njegov uspjeh djeluje još fascinantnije ako se uzme u obzir da je za spomenutu nagradu prijavljeno čak 395.000 fotografija iz ukupno 220 zemalja.

Robert Marić
Fotografija Dvigrada koja se našla u TOP 50.

Razgovor s Robertom Marićem

Povodom ovog uspjeha razgovarali smo s fotografom stacioniranim u Poreču, koji se fotografijom amaterski počeo baviti  2008. godine. S vremenom je ona prerasla u njegov posao. Ipak, njegova najveća strast i dalje leži u fotografiji pejzaža i prirode.

Inspiraciju vučem iz starih ilustracija knjiga fantazije od kojih uvijek misli odlutaju u neki drugi svijet te pokušavam isti osjećaj postići kroz svoje fotografije, otkriva nam.

Robert Marić
Robert Marić

Kako je nastala odabrana fotografija?

Ako pogledate Robertov portfolio, što možete učiniti ovdje, uvidjet ćete kako obiluje prekrasnim fotografijama prirode. Godinama fotografiram dvorce i ruševine u Istri, oduvijek u nekom mračnom izdanju te dodavanjem svjetla unutar ruševina pokušavam vratit toplinu nečemu što je godinama i stoljećima napušteno, otkriva nam. Pritom ističe i kako je njegov cilj postizanje nadnaravnih scena.

Fotografija Dvigrada nešto je na čemu je dugo radio. Bila je to jedna od onih lokacija kojima sam se godinama vraćao i tek sam s ovom fotografijom uspio dobiti viziju kakvu sam oduvijek zamišljao, napominje.

Robert Marić

Zavirite u svijet Robertove fotografije

O svom sjajnom uspjehu Robert nam je kazao sljedeće: Oduvijek sam smatrao Sony World Photography Awards jednim od najutjecajnijih natječaja u svijetu vizualne umjetnosti. Predivan je osjećaj završiti među top 50 te mi to daje poticaj da nastavim pratiti svoju strast.

Fotografija će biti izložena u sklopu Sony World Photography Awards izložbe koja se u londonskom Somerset Houseu otvara 19. travnja. U nastavku vam donosimo kratku virtualnu izložbu fotografija Roberta Marića koja nas vodi u virtualnu šetnju prekrasnim krajolicima Lijepe Naše i okolnih zemalja.

Foto: Robert Marić

Učitati još
Zatvori