Što slušati, vidjeti i posjetiti sljedeći tjedan u Zagrebu?

Što slušati, vidjeti i posjetiti
sljedeći tjedan u Zagrebu?

Botaničar

Koncerti, izložbe i predstava

U zagrebačkom Botaničaru sutra se otvara super izložba – Machina, umjetnice Ive Habuš. Oduvijek me privlačila mehanika, strojevi i alati. Od vrtićkog doba pokazivala sam interes za čekiće i čavle, vijke, bušilice; iako nikada nisam imala talent i interes za studij strojarstva, k alatima i strojevima me privuklo ono estetsko, vizualno. Kao dijete mislila sam da su svi ti strojevi živi. Kako to da su živi, a nemaju dušu? Rade, a ne rade? Upališ stroj, pa ga ugasiš, pa opet upališ i tako sve dok im ne prođe rok trajanja. Dok se ne ugase. Imaju li i oni svoj životni vijek, kao i čovjek? Pitala sam se imamo li nešto zajedničko? (…)

Motivi mojih radova su mnogostruko uvećani dijelovi avionskih motora, slikani prema predlošcima za koje sam koristila vlastite, autorske fotografije, snimljene u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Detalje mašina svjesno uvećavam kako bih istaknula njihovu snagu i moć, kao i svoje divljenje. Avionski motori su mi posebno fascinantni, jer su upravo oni čovjeka vinuli u nebo. U svom radu –slično ideji futurista prema kojoj industrijski gradovi, automobili i avioni predstavljaju trijumf tehnologije nad prirodom– glorificiram taj ljudski izum i ističem njegovu estetiku. (…) – kazala je Iva Habuš

Machina

U utorak 6. veljače s početkom u 19 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe umjetnice Ane Ratković Sobote pod nazivom Šume. Ciklus slika Šume Ane Ratković Sobote nastavlja se na njen prethodni ciklus Planine u kojima je glavni motiv bio panoramski prikaz planina i šuma. Novim radovima autorica se približava planini, odabire određeni detalj koji potom prikazuje, pritom koristeći potpuno drugačiji slikarski pristup.

Ana-Ratković-Sobota-,Suma,-150-x-280-cm

Ratković-Sobota_Ana_Suma,-ulje-na-platnu,-150-x-280-cm,-2017

Nastao kao glazbeno-scenski performans u sklopu Međunarodnog dana umjetnosti u siječnju 2017, projekt Gdje povlačiš crtu? nadrastao je jednokratni događaj pa je nakon niza izvedbi u zemlji i regiji sada pretočen u live album. Album će se promovirati novom, iznova drugačijom izvedbom ovog hibridnog performansa 7. veljače u Velikom pogonu Tvornice Kulture.

„Gdje povlačiš crtu?“ nije pop album i zahtijeva jedan drugačiji, posvećeniji način slušanja. Zato je izdan na vinilu, mediju koji zahtijeva fokusirano slušanje A strane, okret i fokusirano slušanje B strane. U četrdesetak minuta vožnje kroz radiofonijski, eksperimentalni, ali i prepoznatljivo melodijski pejzaž, četvero glazbenika i dvoje glumaca istražuju pitanje na koje nikad nećemo dobiti konačan odgovor, a postavljat ćemo ga sebi (i drugima) cijelog života. Namjera ovog djela je dotaknuti negdje dublje. Rasplakati, nasmijati, možda čak i iznervirati, i tko zna, možda još koji put okrenuti strane i zavrtjeti ploču iznova.

Na eventu ćete moći nabaviti i svoj primjerak vinila po povoljnoj cijeni. Ulaznice po cijeni od 50 kuna kupite ovdje.

Sljedeći četvrtak, 8. veljače, u klubu Boogie nastupa kvartet Problemi. Oni su trenutno jedan od najatraktivnijih aktera domaće scene improvizirane glazbe. Nastupaju u formaciji bez harmonijskog instrumenta (klavira ili gitare), čime se u potpunosti oslobađaju bilo kakvih okvira i harmonijskih stereotipova. No, u ovakvim sastavima najbitnija je ljudska komponenta. Ovaj band funkcionira na sličan način poput kvarteta saksofonista Ornette Colemana s Don Cherryem, Scott LaFaro-om i Ed Blackwellom na legendarnom albumu “Free Jazz” iz 1961. godine. Energija, talent, komunikacija i glazbena inteligencija na sličan način je prisutna i kod benda The Problems.

Na datum 09. veljače., u Rio De Janeiro-u počinje famozni karneval u kojem osim živopisnih kostima i maski, glavnu ulogu igra glazba i ples. Već 300 godina u ovo vrijeme, ulice Rija su preplavljene plesačima i orkestrima raznih Samba škola te brojnim gostima i obožavateljima brazilske glazbe. U petak su u Boogieju pripremili program koji će donijeti djelić te atmosfere za sve one koji maštaju o Riu i tamošnjem karnevalu. U Boogieju po prvi put nastupa naš poznati jazz vokalist Kristijan Beluhan. Kiki već godinama ne skriva ljubav prema Bosa Novama i Sambama – njegov baršunasti tenor je kao stvoren za brazilske melodije i ritmove. Inače Kristijan je poznat široj javnosti po suradnji s grupom Mayales i bezvremenskoj uspješnici ‘Od ljubavi’, kao i sa zapaženim solo projektom iz 2007., ’Skretanje’.

Uz Kikija nastupit će i naš poznati glumac Tvrtko Jurić koji je srednju školu pohađao u Rio de Janeiro-u i veliki je entuzijast i znalac brazilske glazbe i kulture. Kao gošća na koncertu će nastupiti i talentirana pjevačica Maja Rivić. U izvrsnom bandu su još i bubnjarski mag Kruno Levačić, gitarist Joe Pandur, klavirist Nikola Šantek te kontrabasist Zvonimir Šestak.

U subotu nastavljamo s vrhunskim jazz programom i to s jednim od najboljih domaćih jazz sastava – Davor Križić Experiment. Veliki dio večerašnjeg repertoara bit će posvećeno jednom od najvećih glazbenih inovatora dvadesetog stoljeća Miles Davisu. Dobitnici triju Porina 2015. godine – za najbolji jazz album, kompoziciju i aranžman, nastupit će s jazz kremom hrvatske glazbene scene. Uz Davora na trubi i krilnici, nastupit će i multiinstrumentalist Luka Žužić na klaviru i trombonu. Na kontrabasu slušamo izvrsnog Zvonimira Šestaka, na bubnjevima jazz gurua Krunu Levačića.

Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta – IMRC za zagrebačku će publiku, u petak 09. veljače u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru, ponovno izvesti Nukleon, predstavu kojom su privukli pažnju šire kazališne javnosti, najavljuje Iva Nerina Sibila, jedna od koreografkinja predstave i osnivačica IMRC-a. Predstava je premijerno prikazanu u studenom 2016. godine, a do sada je prikazivana i u sklopu Tjedna suvremenog plesa , na Improspekcijama (međunarodni festival improvizacije), BOK fest – Bjelovarski odjeci kazališta, Festivalu Inkluzivne scene u Rijeci, a 31. siječnja kroz Plesnu mrežu Hrvatske gostuju u HNK Osijek. Nukleon je plesna predstava nastala u suradnji IMRC kolektiva i koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld. Ova dinamična, provokativna i emocionalna predstava okuplja upečatljivu izvođačku ekipu koja pomiče granice plesa i koreografije. Koreografski predjeli koje plesači stvaraju, posljedica su kolektivnog autorstva i plesačke interakcije, nastalog iz svakog pojedinog tijela i osobnog interesa. Sadržajno, Nukleon se smješta u prostoriju u kome se odvila rođendanska zabava, a čija, možemo tek naslutiti. Napuštena zabava, prazni DJ-pult i zaboravljena odjeća, preuzeti od novih aktera postaju mjestom dinamičkih sudara i emocionalnih eksplozija. IMRC-ov Nukleon je zajednica kojoj je uporište magnetska i neraskidiva povezanost i međuovisnost svih svojih dijelova.

Nukelon_K.Marinac

Nukelon_K.Marinac (2)

Nukelona_KMarinac

Učitati još
Zatvori