Cvjetni Put: Mjesto gdje vjenčani buket postaje zauvijek sačuvana uspomena
Cvjetni Put: Mjesto gdje vjenčani buket postaje zauvijek sačuvana uspomena

Cvjetni Put: Mjesto gdje vjenčani buket
postaje zauvijek sačuvana uspomena

Vjenčanje je neupitno jedan od važnijih dana u životima dvoje ljudi koji se vole, poštuju i podržavaju. Dan je to kada slavimo ljubav i zajedno se veselimo novim počecima. No kako bi taj dan bio baš onakav kako smo ga zamislili, važno je isplanirati sve na vrijeme – od haljine, prostora, uređenja, pozivnica pa do buketa.

Porijeklo tradicije vjenčanog buketa potječe još iz antičkog doba. Cvijeće je tada bilo uobičajena dekoracija jer je simboliziralo nove početke, vjernost, plodnost i sreću. Stoga je buket ostao neizostavni dio vjenčanog dana.

Priča oko vjenčanog buketa

Kada se bira buket za vjenčanje, bitno je uzeti u obzir temu vjenčanja i vjenčanicu. Ipak, najvažnije je da se vama sviđa i da odgovara vašem stilu. Vjenčani buket treba se istovremeno uklopiti u cijelu priču, a opet ne smije upasti u prvi plan.

Biljke za buket trebale bi biti usklađene i s dekorativnim cvijećem u prostoru za vjenčanje kako bi zaokružile cijelu priču. Odabir svakako ovisi o vašem karakteru te je na vama težite li romantičnom ili elegantnom stilu. Svjesni da cvijeće s vremenom uvene i osuši se, ono gubi onu prvotnu namjenu. Poželite li sačuvati buket i uspomenu na dan kada ste svojoj ljubavi izrekli sudbonosno ‘DA’, imamo ideju kako buket može ostati vječni podsjetnik na vaš dan.

Cvjetni Put

Na Instagram stranici Cvjetni Put naišli smo kreativne dekoracije, ne biste vjerovali, izrađene od cvijeća. Iza njega stoji Samoborka Danijela Ninić koja se bavi izradom cvjetnih umjetnina od sušenog prešanog cvijeća. Ljubav prema cvijeću rodila se u dječjim danima kada je u osnovnoj školi izrađivala herbarije. To je bio trenutak kada je na neki način ušla u svijet prešanja cvijeća puneći knjige cvijećem.

Prije tri godine, u lipnju 2020., obnovila je tu svoju zaboravljenu ljubav prema prešanju cvijeća, no ovoga puta je sušenje i prešanje poželjela malo detaljnije proučiti i vidjeti na koji način može isprešati biljke koje nisu samo poljske nego i one malo sočnije kakve možemo pronaći u raznim aranžmanima.

Buket kao trajna uspomena

Prvi veći izazov bio je vjenčani buket prijateljice. S ne baš mnogo iskustva, bila sam hrabra i krenula u prešanje, kada mi je pola buketa posmeđilo i popljensnivilo shvatila sam da to baš i nije tako jednostavno. No metodom pokušaja i promašaja usavršila sam svoje znanje i sada točno znam u što se upuštam. Kroz taj proces istraživanja o prešanom cvijeću rodila se i ideja o vlastitom brendu, Cvjetni Put. Zaključila sam da je taj naziv potpuno prikladan da označi moj put kroz učenje o cvijeću, kako ga sušiti i prešati, rekla je Danijela.

Kada je stekla samopouzdanje u prešanju cvijeća, počela je izrađivati cvjetne umjetnine od svog cvijeća, ali i od vjenčanih buketa koji postaju zauvijek sačuvana uspomena na zidu. Od vjenčanih buketa izrađuje različite motive, može to biti zaljubljeni par u planinama, dvorac ili pak sami mladenci od cvijeća, nema granica. Kaže nam kako je njezina nepresušna inspiracija biljni i životinjski svijet.

Obožavam gledati dokumentarce i šetati prirodom te se baš rađaju vrhunske ideje. Među njezinim radovima tako ćete pronaći najviše životinja poput zebre, lavice, labuda ili žirafe. No uživa i u izradi portreta. Nedavno je završila novi portret, Mona Lisu koju je dijelom nacrtala, a dijelom ukrasila prešanim cvijećem. Od portreta, tu je još i Frida, koja je jako tražen motiv.

Oprezno s laticama

Danijela nam je ispričala kako izgleda cijeli proces, i moramo priznati da treba imati strpljenja i biti nježan s laticama.

Jako uživam u prešanju cvijeća, volim skidati latice sa svakog cvijeta i pažljivo ih pripremati za prešanje. Nedavno mi je klijent rekao „Koliko ste Vi puta u životu rekli voli me, ne voli me“. To me baš nasmijalo, ali stvarno je tako. Naime, kako bih stavila prešati cvijet koji je sočan i sadrži puno latica, moram ga dekonstruirati. Ono pak tanko livadno cvijeće stavljam cijelo takvo kakvo je, kao nekada prije, u knjige. Inače, postoji nekoliko različitih tehnika prešanja cvijeća, a ja sam se odlučila za onu koja prati prirodan proces očuvanja biljke, a to je drvena preša. Unutar drvene preše se nalazi papir i karton koji će se pobrinuti da se cvijet posuši, a da pritom ne izgubi oblik. Kada složim sve cvijeće, ono u preši ostaje 6 do 8 tjedana. Ovisno koliko je sočan cvijet, toliko mu treba vremena da se posuši. Primjerice za jedan vjenčani buket, od rastavljanja do gotove cvjetne umjetnine utrošim od 20 do 30 radnih sati, ovisno o količini cvijeća.

Oživite svoje uspomene

Zahtjevan je to posao čije je konačni proizvod jednostavno predivan i ostavlja bez daha. Romantičan je i lijep način da sačuvate svoje najdragocjenije uspomene i stvorite trajnu vrijednost iz onoga što bi inače bilo prolazno. Zašto ne biste sačuvali vjenčani buket i oživjeli ga kroz prekrasnu cvjetnu umjetninu koju ćete moći pokazati i dijeliti sa svojim najmilijima.

Danijela je nedavno pokrenula i svoju web-stranicu na kojoj možete pogledati cvjetne umjetnine te također i rezervirati svoj termin za prešanje vjenčanog buketa ili ga pokloniti prijateljima, ako ste kumovi. Osim toga, izradu svoje cvjetne umjetnine ili rezervirati termin za prešanje buketa možete i putem Instagram stranice @cvjetniput.

A koji je vaš omiljeni cvijet?

Cijene cvjetnih umjetnina ovise o dimenzijama, količini cvijeća, te kompliciranosti izvedbe, a kreću se od 55,00€ (414,40kn) do 389,00€ (2.930,92kn).

Kao pravu ljubiteljicu cvijeća, nismo mogli izdržati da Danijelu ne upitamo koji je njoj najdraži cvijet, na što je ona spremno odgovorila – Iako volim sve cvijeće, kao svoj omiljeni cvijet bih izdvojila ružu. Volim njihove elegantne latice. Ruže simboliziraju ljubav, a i dolaze u velikom broju sorti tako da nije nikada dosadan cvijet, svaki put može biti za nijansu drugačija, a opet ista.

Učitati još
Zatvori