Svi ljubitelji stripa ovog vikenda doći će na svoje – počinje Crtani romani šou

Svi ljubitelji stripa ovog vikenda doći će na svoje – počinje Crtani romani šou

zgcc 2018 usagi fb mcov

Svibanj je mjesec koji ljubitelji stripa dočekuju s nestrpljenjem jer se tada tradicionalno održava Crtani romani šou, na engleskome – Zagreb Comic Con. Njegovo 21. izdanje odvit će se od 11. do 13. svibnja, u Domu HDLU-u, tzv. Džamiji na Trgu žrtava fašizma Zagrebu, i na tri dana okupiti čitav niz hrvatskih i svjetskih strip crtača i autora.

Počinje 21. Crtani romani šou

Među njima je možda napoznatiji Stan Sakai, jedan od najcjenjenijih strip crtača današnjice, višestruki dobitnik “stripovskog Oscara”, nagrade Eisner, plodan japansko-američki autor i tvorac legendarnog stripa o zecu samuraju “Usagi Yojimbo”, čiji nastavci izlaze već trideset godina.  Povodom njegovog gostovanja u Zagrebu organizatori festivala spremaju mu i retrospektivnu izložbu, a posjetitelje očekuju i predstavljanja hrvatskih prijevoda tri Sakaijeva stripa u izdanju Udruge Crtani romani šou. Predstavljena će biti i druga nova izdanja, između ostaloga omnibus-album “Parlight Starlov”, koji je nastajao u pomalo tajanstvenim okolnostima u rukama domaće crtačke “ekipe iz snova” koju čine Krešimir Biuk, Sebastijan Čamagajevac, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Fran Strukan, Goran Sudžuka, Ive Svorcina, Dalibor Talajić i Goran Parlov.

Stan Sakai

Stan Sakai

Izložbom „Kroz minula desetljeća“ festival će obilježiti 90 godina života i 65 godina djelovanja Julija Radilovića Julesa, legende hrvatskog stripa i posljednjeg živućeg pripadnika tzv. zlatne generacije hrvatskih strip autora. Jules je stripovima odgajao i obrazovao generacije mladih i do najsitnijih detalja istraženim, pustolovnim i povijesnim crtanim romanima desetljećima raspirivao maštu i interes odraslih, a još se uvijek aktivno bavi crtanjem i ilustracijama. Izložba predstavlja dosad najveću retrospektivu originalnih radova ovog majstora crteža, prvi puta dajući široj publici sveobuhvatni uvid u Julesov razvoj i rad.

Comics & kokice

No, to još nije sve: “Comics & kokice”, filmski dio programa festivala, koji će se odviti u art kinu Grič, donosi i premijeru dugometražnog dokumentarnog filma “Jules” redateljice Tena Bošnjaković o ovom majstoru struke, ali i jednom od najvećih kulturnih ambasadora Hrvatske. Njegovi stripovi objavljeni su diljem svijeta, a dobitnik je i niza strukovnih nagrada, priznanja, nagrada za životno djelo i doprinose kulturi. “Comics & kokice” osim ove premijere nudi i tri nagrađivana francuska dugometražna animirana filma napravljena po stripovima, te jedan domaći kratkiš!

Julije Radilović Jules

Julije Radilović Jules

Velikani stripa

Pred nama je, dakle, uzbudljiv vikend na Zagreb Comic Conu, s gostima kao što renomirani argentinski crtač Horacio Altuna, najpoznatiji je po suradnji s Carlosom Trillom, s kojim potpisuje “El Loco Chavez” i “Vratašca gospodina Lopeza”, kao i po erotskim stripovima i ilustracijama za Playboy, a uskoro mu izlazi hrvatski prijevod albuma”Posljednji potomci”. Stiže i Matthieu Bonhomme, autor reboota serijala o Luckyju Lukeu “Čovjek koji je ubio Luckyja Lukea”,  čija je izložba postavljena od 2. do 13. svibnja u Medijateci Francuskog instituta.

Razgovorima i crtežima festivalsku će publiku počastiti i Zagrebu omiljeni “bonelijevci”, to jest crtači stripa ‘Zagor’ –Mauro Laurenti, Joevito Nuccio, Alessandro Piccinelli, te njihov scenarist i urednik Moreno Burattini, koji dolaze povodom 50. obljetnice izlaženja ovoga kultnog stripa u Hrvatskoj i otvorenja izložbe ‘Zagor – 50 godina u Hrvatskoj’. Njima se pridružuju i Roland Boschi, Mario Alberti, Nenad Barinić, Tomislav Košta i drugi.

zgcc 2018 nuccio B2 plakat 01 preview 02
Stripologija

Dio festivalskih događanja je i program “Stripologija”, niz tribina, započetih još u travnju u Kulturnom centru Mesnička, i predavanja na kojima će se međunarodni i domaći predavači, dugogodišnji profesionalci na polju strip izdavaštva i teoretičari stripa Edmond Lee (Humanoides) i Didier Pasamonik s publikom podijeliti svoja bogata iskustva, razgovarati o crtačkim, teorijskim, industrijskim, galerijskim i kulturnim aspektima ovog medija.  Lee i Pasamonik također će pregledavati portfelje pa će svi crtači, tušeri i koloristi moći donijeti svoje radove i dobiti pokoji dobar savjet, a možda i posao za neke od najvećih europskih izdavača.

Hrvatski stripaši koji će u nedjelju popodne crtati za publiku su Vjeran Juhas, Darko Kreč, Josip Sršen, Stipe Kalajžić, Krešimir Biuk, te Ive Svorcina i Dalibor Talajić. Ako budete željeli, potonju dvojicu moći ćete zamoliti da vam nacrtaju kojeg superjunaka Marvela, budući da za tog izdavača rade već niz godina. Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja te redovnu ponudu po sniženim, festivalskim cijenama, a na programu festivala su i dva natjecanja.

zgcc 2018 laurenti B2 plakat preview 03

Na natječaj u crtanju stripa ‘Mladi lav’ već je pristiglo mnoštvo dječjih radova na temu ‘otok s blagom’, a nagrade će se za njih dodijeliti na festivalskoj svečanosti. Za djecu i mlade koji tek žele naučiti kako nacrtati strip organizirana je škola crtanja stripa, a tu je i cjelodnevna subotnja igraonica, a ljubitelje strip trivije i kviškog znanja očekuje strip-kviz.

Cosplay natječaj

Osim toga, svi koji se vole kostimirati, šminkati, glumiti likove iz serija, filmova, stripova i knjiga, moći će pokazati svoje prave boje, kreativnost i talent u sklopu cosplay natjecanja  u nedjelju popodne, i osvojiti vrijedne nagrade. Za preobrazbu posjetitelja u omiljene super junake i ocrtavanje lica po želji bit će na festivalu na raspolaganju “šminkeraj” Profokusa.

Ono što svjetske konvencije stripova, pa tako i ovaj je festival, čini dodatno uzbudljivim jest jedinstvena prilika upoznati neke od svojih crtačkih i spisateljskih uzora s čijim ste junacima odrastali ili ih još uvijek pratite na stranicama stripova, sjesti za stol nasuprot njih i porazgovarati dok oni stvaraju crtež samo za vas. Neprocjenjivo!

Ulaz je na sve programe u sklopu Zagreb Comic Cona besplatan. Više informacija o festivalu, kao i detaljan program i satnica događanja, dostupni su na facebook stranici Crtani romani šou ili na službenim stranicama.
Still iz filma Jules Tene Bošnjak4

Učitati još
Zatvori