Izložba ‘Animafest Zagreb 1972. – 2022.’ savršena je uvertira u ovogodišnje izdanje festivala

Izložba ‘Animafest Zagreb 1972. – 2022.’ savršena je uvertira u ovogodišnje izdanje festivala

Početak lipnja rezerviran je za Animafest, svjetski festival animiranog filma s bogatom tradicijom. Budući da se ove godine obilježava okruglih 50 godina od njegova osnutka, Muzej suvremene umjetnosti postavio je zanimljivu izložbu.

Animafest Zagreb 1972. – 2022. naziv je izložbe koju možete posjetiti do 12. lipnja. Sama izložba savršen je presjek ovih 50 godina djelovanja jednog od najpopularnijih filmskih festivala na našim prostorima. Središnja izložba obuhvaća upravo tu povijest festivala, dok su organizatori pripremili i nekoliko popratnih izložbi.

Autori i radovi koji su obilježili festival

Predstavljanje autora koji su obilježili povijest Animafesta, festivalske špice, plakati, crteži i fotografije koje pamtimo te kako se mijenjao i kako je rastao festival. Sve to možete pogledati na središnjoj izložbi koja je posvećena vizualnom identitetu Animafesta. Koncept same izložbe savršeno je osmišljen kako bi mlađe generacije dobile uvid u razvoj danas jednog od najznačajnijih festivala animiranog filma.

Nedeljko Dragić: krotitelj linije jedna je od popratnih izložbi posvećena ovogodišnjem dobitniku nagrade za životno djelo. Riječ je o jednom od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma. Na izložbi su predstavljena njegova ključna ostvarenja u području animacije. Tu su filmovi nastali još 60-ih godina, kada je Dragić bio na Studiju crtanog filma, a već tada je do izražaja došao njegov talent. Teme kojima se kroz bogatu karijeru bavio i danas su itekako prepoznatljive. Riječ je o otuđenju i ljudskoj osamljenosti.

Platforma za studentske radove

Posjetitelji mogu pgledati i grupnu izložbu nazvanu Iza kulisa koja predstavlja radove autora čiji su filmovi ušli u natjecanje u kategoriji kratkometražnog studentskog filma. Sama ideja izložbe, ističu organizatori, je da prikaže raznolikost tehnika te autorskih pristupa koje su bile uključene u stvaranje samog filma. Ove godine tu je čak 45 mladih autora.

Izložba storyboardsa Paula Driessena, nizozemskog majstora animacije te izložba fotografija finskog autora Tima Viljakainena Behind the Eyes the World također se nalaze u popratnom programu MSU-a. Inače, Tim Viljakainen je autor koji od 1990. godine portretira animatore zatvorenih očiju u raznim ambijentima.

Glavna misao vodilja iza ove izložbe je još jednom provesti posjetitelje kroz bogatu povijest festivala te pokazati zašto je upravo Animafest primjer kulturnog i društvenog fenomena. Autorice izložbe su Vesna Meštrić (MSU Zagreb), Margit Antauer Buba (Animafest Zagreb) te Paola Orlić (Animafest Zagreb).

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori