Savršeni svijet inspiriran radom slavnog španjolskog arhitekta Antonija Gaudija
Savršeni svijet inspiriran radom slavnog španjolskog arhitekta Antonija Gaudija

Savršeni svijet inspiriran radom slavnog španjolskog arhitekta Antonija Gaudija

Da umjetna inteligencija (AI) sve više ulazi u naše živote, ne trebamo vas uvjeravati. Aktivno je prisutna u svim sferama naših života, stoga nas svakodnevno iznenade vijesti kako i na koji način funkcionira i što sve možemo s njom. Posebno nas oduševljavaju one novosti koje se tiču umjetnosti i dizajna. Jedna takva privukla nam je ovoga puta pažnju. Naime na Instagram profilu gaudism.ai naišli smo na savršeni svijet projektiran uz pomoć umjetne inteligencije. Iza njega stoji dizajnerica Ariadna Giménez koja je inspirirana španjolskim arhitektom Antonijem Gaudijem osmislila cijeli jedan svijet.

Prirodni materijali i neobični oblici

No krenimo od početka. Antonio Gaudi (1852-1926) bio je jedan od najistaknutijih arhitekata modernog doba, poznat po svom jedinstvenom stilu koji je kombinirao razne utjecaje i stvorio prepoznatljive građevine. Ovaj katalonski arhitekt jedan je od najpoznatijih predstavnika modernističkog stila u arhitekturi. Rođen je u Reusu, Španjolska, a svoju karijeru je gradio u Barceloni, gdje je ostavio neizbrisiv trag svojim neobičnim i inovativnim arhitektonskim projektima.

Gaudi je poznat po svojim fascinantnim projektima u kojima je često kombinirao prirodne i organske oblike s modernim materijalima i tehnologijama. Njegovi radovi često privlače veliku pažnju zbog detalja koji su vrlo ekspresivni, što ih čini jedinstvenim u svijetu arhitekture.

Jedan od njegovih najpoznatijih projekata svakako je Sagrada Familia, specifična katedralu koju je započeo graditi 1882. godine, kao i Park Guell, impresivan park koji je dizajnirao kao dio projekta urbanizacije za bogate stanovnike Barcelone.

Unatoč njegovoj smrti, njegov utjecaj na arhitekturu i dalje je velik, a njegova djela i dalje privlače mnoge posjetitelje iz cijelog svijeta, kao i razne arhitekte, umjetnike i dizajnere.

Sagrada Familia
Guell Park
Guell Park

Inovativna struktura

Gaudi je svojim radovima želio dati organski i prirodan izgled, stvarajući oblike koji su se činili kao da rastu iz zemlje, stoga je priroda bila njegova glavna inspiracija. U njegovim radovima prevladavaju zakrivljene linije, neobični oblici i prirodni elementi. Osim što mu je priroda poslužila kao inspiracija za dizajn, prirodne je materijale koristio i u izgradnji.

Upravo se time vodi i umjetnica s početka naše priče. Na stranici gaudism.com možete svjedočiti nevjerojatnim projektima koje je stvorila uz pomoć umjetne inteligencije. Ovdje nastaju projekti koji istražuju aspekte katalonskog modernizma i koji su prilagođeni suvremenom minimalističkom izrazu prirodnih oblika – usredotočujući se na krivulje i dinamičnost, a sve to ovim umjetno dizajniranim građevinama daje jedan bajkovit osjećaj.

Savršeni svijet duboko nadahnut i u potpunosti vođen prirodom

Ariadna Giménez stvara digitalne koncepte i prostore usredotočene na želju za mirnom, učinkovitošću i ravnotežom. Stavljajući ideju primitivne budućnosti u prvi plan, a kombinira ju s drevnim načinom življenja i suvremenim minimalnim pristupom.

Tako je nastalo skladno i mirno okruženje u skladu s prirodom, koje strastveno dijeli sa svojim brojnim pratiteljima.

Arhitektura koja privlači izgledom

Budući da je riječ o izmišljenom mjestu i građevinama koje ne postoje u stvarnosti već su generirane uz pomoć umjetne inteligencije, za sad možemo samo uživati u vizualnim ostvarenjima. No možda u budućnosti posluže kao inspiracija drugim arhitektima.

Foto: Unsplash, Instagram (@gaudism.ai)

Učitati još
Zatvori