U Zagrebu trenutno možete razgledati 5  izložbi fotografija
U Zagrebu trenutno možete razgledati 5  izložbi fotografija

U Zagrebu trenutno možete razgledati
5 izložbi fotografija

Ljubitelje fotografije zasigurno će razveseliti vijest kako u Zagrebu trenutno mogu razgledati pet foto izložbi. Od radova renomiranih fotografkinja, preko zanimljivih fotografskih kronika pa sve do ostavština iz obiteljskih arhiva. Odabir je na vama, a detalji o svakoj pojedinoj izložbi čekaju vas u nastavku.

Fascinacija lopočima

Izložbom Nymphaea umjetnica Ana Šesto predstavlja se nizom fotografija čiji su motivi, kako i sam naziv izložbe otkriva, lopoči. Fotografije snimane digitalnom tehnikom, lišene su boje te su obrađene u crno-bijeloj tehnici.

Motiv za nastanak radova bila je autoričina inspiriranost njihovom ljepotom. Pritom je odmakla od naturalističkog dokumentiranja ovog slatkovodnog bilja, te su ornamentalnost oblika i tekstura gurnute u prvi plan. Izložbu je u Fotogaleriji Dubrava moguće razgledati do četvrtka, 13. listopada.

izlozba fotografija
Nymphaea
izlozba fotografija
Nymphaea

Esencija odmora

Do utorka, 18. listopada u Galeriji Kranjčar imate priliku razgledati izložbu renomirane fotografkinje Mare Milin. Ljubitelji fotografije posljednji su puta izložbi njezinih radova prisustvovali 2011. godine, tako da je riječ o dugoiščekivanom umjetničkom susretu. Izložba Godišnji odmor donosi ciklus radova u kojima fotografkinja obrađuje temu prirode.

U najavi izložbe Mare Milin je otkrila kako su ove fotografije nastale u trenutcima kada je “umorna od svega, kada šuti, kada pjevucka sebi u bradu, kada ne želi biti u blizini ljudi s njoj poznatim imenom i prezimenom, kada prazni sistem ili ima potrebu disati, zaboraviti; osjetiti ono što ne osjeća kad plivam prsno, kad joj je glava zaronjena pod more i kada je sve prigušeno i mutno…”

izlozba fotografija
Godišnji odmor
izlozba fotografija
Godišnji odmor

Fotografska kronologija jednog život

Kako to izgleda kada život na jednoj adresi bilježite fotografijama otkriva nam izložba DISPLACEMENT Planinska 7 autorice Petre Slobodnjak. Ona je na istoimenoj adresi, u istoj stambenoj zgradi, živjela 15 godina.

Rezultat toga je i dugotrajan, iznenađujuće uspio socijalni eksperiment u kojem je fotografkinja odigrala dvostruku ulogu, onu pokretača i sudionika. Izložbu možete razgledati u Galeriji Događanja do ponedjeljka, 24. listopada.

izlozba fotografija
DISPLACEMENT Planinska 7
DISPLACEMENT Planinska 7

Uspomene na prošla vremena

Izložba Iskustvo u gužvi, kroz podjelu na pet žanrovskih ili tematskih cjelina, donosi presjek fotografskog rada Goranke Matić. Fotografkinja je na umjetničkoj sceni prisutna više od četrdeset godina, a njezin rad se od samih početaka paralelno razvija na područjima novinske, reportažne i umjetničke fotografije.

Goranka Matić svojevrsna je kroničarka zbivanja na umjetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni Srbije, ali i bivše Jugoslavije. Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti ostaje otvorena do nedjelje, 30. listopada.

Goranka Matić
Iskustvo u gužvi

Obiteljski arhiv kao svjedok modnih promjena

Kolektiv Etno Šnajderaj je zavirio u vlastite obiteljske arhive te proveo etnološku analizu fotografija s ciljem analize modnih strujanja u Zagrebu pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Produkt je izložba Ste se zriktale, koju sve do petka, 4. studenog možete razgledati u Galeriji Oblok. Komparirajući načine odijevanja i uređivanja na sjeveru, zapadu, istoku i jugu zagrebačke ruralne okolice, prikazani su različiti aspekti prijelaznog odijevanja, iz tradicijske nošnje u gradsko odijelo.

etno šnajderaj
Ste se zriktale
etno šnajderaj
Ste se zriktale

Foto: Ana Šesto, Juraj Vuglač/Galerija Kranjčar, Petre Slobodnjak,  MSU, Etno Šnajderaj

Učitati još
Zatvori