U Zagrebu možete razgledati izložbu crteža inspiriranu slavnom britanskom kriminalističkom serijom
U Zagrebu možete razgledati izložbu crteža inspiriranu slavnom britanskom kriminalističkom serijom

U Zagrebu možete razgledati izložbu crteža inspiriranu slavnom britanskom kriminalističkom serijom

U Galeriji Karas, na adresi Ulica kralja Zvonimira 58, postavljena je samostalna izložba Ive Marie Jurić koja nosi naziv 337 umorstava u Midsomeru.

Arhitektica i scenografkinja Iva Maria Jurić bavi se i ilustracijom te samoiniciranim istraživačkim i umjetničkim projektima, a posljednji u nizu je upravo izložba koja  tematizira scene iz poznate britanske kriminalističke serije Ubojstva u Midsomeru.

Svojevremeno je društvenim mrežama kružilo šaljivo pitanje o tome da li je u (fikcionalnom) Midsomeru uopće još netko ostao živ, budući da je riječ o seriji koja je potrajala nevjerojatne 22 sezone. Pritom je realizirana 131 epizoda, a prema statistici u njima je izvedeno 337 umorstava.

Crteži Ive Marie Jurić prikazuju svako od njih, usmjerivši se pritom isključivo na žrtve, bez popratnih elemenata. Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 16. listopada.

ubojstva midsomer

“Groteskna i šokantna priroda većine ovih fiktivnih događaja ovdje doživljava svoj treći (…) autorski život — prvo u crime-lit romanima Caroline Graham (serijal o inspektoru Barnabyju) gdje su imali klasičnu funkciju krimića, šokirati nas i navesti na brzo okretanje stranica i gutanje knjige u jednome dahu; pa ponovno kroz 131 epizodu TV adaptacije Umorstva u Midsomeru u kojima služe ne bismo li građane arhetipskog britanskoga zaselka van mjesta i vremena promatrali suočene s trenucima daleko izvan okvira njihovog finog bontona”, istaknuo je Dario Dević u predgovoru izložbe.

Ove godine se obilježava i 25 godina od kada je ova britanska serija ugledala male ekrane, a povodom ove obljetnice u četvrtak, 13. listopada na Drugom programu HRT-a u 20:15 sati će se prikazati dokumentarni filmu Umorstvo u Midsomeru – 25 godina zločina.

Učitati još
Zatvori