Hvaljena serija koju uspoređuju s Homelandom

Hvaljena serija koju
uspoređuju s Homelandom

prisoners of war cover 2

Scenarist Domovine Gideon Raff, prije nego što je krenuo u svoju američku avanturu, stvorio je i napisao scenarij za seriju na kojoj je Domovina (‘Homeland’) i temeljena, a koja je prikazivana od 2010. do 2012. godine. Riječ je o izraelskoj dramskoj seriji Ratni zarobljenici, tj. ‘Prisoners of War’ (‘Hatufim’) koja je, prema mišljenju mnogih kritičara, dostigla, a i prestigla seriju Domovina po kvaliteti. Čak je i  Stephen King, izjavio da mu je ova televizijska serija jedna od najboljih.

Suvremena povijest Izraela prilično je turbulentna, a napeti odnosi sa susjednim zemljama prate put ove države od polovine prošloga stoljeća. Raffova serija problematizira jedan aspekt izraelske priče u kojem se isprepleću vanjska i unutarnja politika, represivni aparati i obavještajne mreže, politički interesi i životi vojnika.

Originalni je naslov serije Hatufim, a u središtu radnje nalazi se priča trojice izraelskih vojnika koji su uhvaćeni iza neprijateljskih linija. Zarobljeni u Libanonu, pušteni su nakon 17 godina. Okus slobode za ove bivše zarobljenike baš i nije ugodan. Ono što za njih slijedi jest prava psihološka i sociološka zavrzlama kroz koju prolaze tijekom procesa reintegracije u društvo.

U usporedbi s Domovinom, serija Ratni zarobljenici donosi eksplicitnije scene mučenja i brutalnije ilustracije psihofizičkoga stanja kroz koje prolaze likovi. U pozadini serije nalaze se fragmenti stvarnih životnih priča i događaja te je upravo zbog toga serija doživjela mnoge kontroverzije i oštre kritike.

Obje sezone ove odlične TV serije možete gledati na streaming videoteci Pickbox.

Foto: Pickbox

Učitati još
Zatvori