Hrvatsku čeka ‘boom’ streaming platformi – koju odabrati i zašto?

Hrvatsku čeka ‘boom’ streaming platformi – koju odabrati i zašto?

The Crown peta sezona
The Crown

U posljednjih desetak godina streaming servisi gotovo su potpuno preuzeli filmsku i TV priču, a iako je kino dokazalo da može podnijeti taj udarac jer oni najveći filmski spektakli nikad neće biti stvoreni za male ekrane, pop kultura nepovratno je promijenjena. Posebno kad govorimo o serijama koje su dostupnije nego ikad pa tako bilježe gotovo nevjerojatne brojke gledanosti – doslovce u milijunima gledatelja iz cijeloga svijeta.

Streaming servisi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su neko vrijeme streaming servisi stagnirali, naglasak je ponajviše bio na Netflixu i HBO GO-u, ali 2022. godina donijet će silne promjene jer stižu dvije gigantske platforme, Disney+ i HBO Max, a pomak se dogodio i na domaćem tržištu pa smo tako dobili potpuno novi streaming servis MovieMix, dok regionalni Pickbox sve intenzivnije radi na ponudi.

U nastavku smo sabrali dostupne informacije o pojedinim servisima kako biste što lakše odabrali onaj za sebe i svoje ukuse.

Netflix

Netflix, kao i HBO, vjerujemo ne treba predstavljati. Iz njihove su produkcije ili akvizicije proizašli svjetski hitovi kao što su Squid Game, Ozark, Sex Education i The Crown. Trenutno je moguće birati između različitih paketa odnosno osnovnog, standardnog i premium, a cijene se kreću od 7,99 eura za osnovni preko 9,99 eura za standardni i 11,99 eura za premium paket. Glavna je razlika u broju uređaja se koji istovremeno mogu gledati i kvaliteti odnosno HD razlučivosti. Svi paketi donose neograničeni pristup sadržaju.

Netflixova je prednost što je zaista mašinerija hitova i uvjerljivo vodi tzv. bidding ratove za dugoiščekivane filmske i TV naslove, bez obzira jesu li originalni ili adaptirani. U posljednje su se vrijeme okrenuli europskoj i azijskoj produkciji pa tako stavljaju sve veći naglasak međunarodne naslove. Štoviše, upravo smo na Netflixu otkrili fantastičan Dark, megapopularni La Casa de Papel, južnokorejski Squid Game, francuski Lupin i druge. Međutim, Netflix posljednjih godina u prvi plan gura i masovnu proizvodnju reality sadržaja, a repertoar puni osrednjim filmovima pa se treba znati izboriti s džunglom sadržaja i pronaći ono kvalitetno.

HBO Max

Otkad je HBO lansirao svoju HBO Max platformu, u ekspresnom je roku ista privukla masovnu publiku. Nakon nešto više od godinu dana, HBO Max dolazi i u Hrvatsku, a napokon ćemo ga gledati od 8. ožujka. Dosad smo naslove s HBO Maxa gledali na inačici HBO GO-a koji će u ožujku u potpunosti zamijeniti nova platforma. Novi streaming servis u Hrvatskoj koštat će 6,99 eura, a oni koji se pretplate prije 31. ožujka plaćat će tek 4,66 eura mjesečno, baš kao i trenutni korisnici HBO GO-a. Nakon 31. ožujka, bit će dostupna i nova godišnja pretplata po cijeni od 54,99 €, koja će omogućiti 12 mjeseci pristupa usluzi po cijeni osam mjeseci.

Dok je kod Netflixa svakako naglasak na kvantiteti i produkciji hitova (bez obzira u kojem smjeru), HBO je oduvijek servirao nešto promišljeniji koncept sadržaja. Još uvijek njeguju princip izlaska epizode po epizode, kako smo nekad funkcionirali uz televiziju, a ističu se vrhunskim serijama kao što su Euphoria i Succession, dok zadržavaju klasike poput Game of Thrones, The Wire i originalne Sex and the City serije. Kad izađe, Hbo Max će donijeti ponudu filmova i serija iz produkcije Warner Bros.-a, HBO-a, DC-ja, Cartoon Networka, dok će među Max Original sadržajima biti pregršt europskih filmova i serija.

Disney +

Cruella cover

Disney+ premijerno je krenuo u studenom 2019. godine i u relativno kratkom roku sustigao već odavno ustaljene streaming divove. O brojnim smo serijama i filmovima iz ponude ovog hit servisa pisali s oduševljenjem, a samo su neke od uspješnica WandaVision, The MandalorianThe Beatles: Get Back, Cruella i Loki. Najveća prednost Disney + platforme bit će produkcijski studiji čiji ćemo sadržaj gledati, a to su zaista hollywoodski divovi – Disney, Pixar, Marvel, National Geographic, 20th Century Studios, Searchlight Pictures. Drugim riječima, studijski velikani koji stoje iza filmova koji su obilježili proteklih nekoliko dekada filma. Još uvijek nemamo informacije o cijenama paketa i točan datum izlaska na hrvatsko tržište, ali i o tome ćemo vas obavijestiti u skorije vrijeme.

Pickbox NOW

Svakako treba spomenuti Pickbox, domaću kompaniju koja je još 2014. godine pokrenula streaming servis Pickbox NOW koji je svojevremeno postao prvi servis u regiji. Posebice pamtimo njihovu kampanju Spasi svijet s kauča koju su pokrenuli u jeku prvog lockdowna i dali besplatan pristup sadržaju na nekoliko mjeseci. Imaju povoljne cijene paketa – mjesečna pretplata iznosi 29 kuna, šestomjesečna na 169 kuna, a ona godišnja 300 kuna. Sadržaj na kojeg se Pickbox NOW fokusira su premijere, hit-serije i dokumentarne emisije holivudske i europske produkcije, s naglaskom na britanske detektivske i misteriozne skandinavske serije koje su među našim najgledanijim sadržajima. Pickbox je zato odličan odabir za one među nama koji preferiraju malo drugačiji i originalan sadržaj, a vole pronaći one prave hidden gems!

Amazon Prime

streaming servisi u Hrvatskoj - Amazon Prime - Modern Love

Amazon Prime Video trenutno koša 5,99 eura i ta cijena uključuje pristup filmovima i serijama na ovom servisu, a ne cijelu ponudu Amazona. Usluga Amazon Prime košta 7, 99 mjesečno i nudi filmove, serije, ali i skidanje glazbe ili knjiga za Kindle. Kao i druge platforme, Amazon Prime Video nudi opciju da se serija ili film downloada i gleda offline, a istovremeno sadržaj mogu gledati tri uređaja. U njihovoj je knjižnici opus zaista raznolik, ali određene serije i filmovi nisu dostupni na svim područjima. U posljednjih nekoliko godina zaredali su izvrsne naslove kao što su Modern Love i The Marvelous Mrs. Maisel, a imaju i impresivnu ponudu hollywoodskih blockbustera i klasika.

Moviemix

Na jesen je u Hrvatsku stigao novi streaming servis, ali iz domaće produkcije. Moviemix nas je zaista iznenadio ponudom i konceptom jer se, za razliku od svih iznad navedenih platformi, fokusira isključivo na filmove. Cijene korištenja zavise od paketa kojeg budući korisnik odabere, a njih su tri: mini paket za 39,99kn, midi paket za 49,99kn te maxi paket za 69,99kn mjesečno. Njihov se sadržaj vrti oko nagrađivanih filmova, dobitnika Oscara, pobjednika na festivalima kao što su Sundance i Berlinale, kao i recentnijih kino hitova koji su dobili ozbiljne pohvale i pozitivne recenzije.

Na repertoaru je filmografija nekih od najcjenjenijih redatelja današnjice kao što su Pedro Almodovar, Bong Joon Ho, Hirokazu Koreeda, Charlie Chaplin, Federico Fellini i mnogi drugi. Filmove je moguće gledati na četiri uređaja istovremeno, a svi su filmovi i serijali dostupni s hrvatskim titlovima, dok je dio i sinkroniziran. Pažnju su nam privukli filmovi kao što su Minari, Another Round, Parasite, Palm Springs, The Green Book i drugi – redom fantastični naslovi. S obzirom na to, rekli bismo da je ovo savršen odabir za one koji nisu toliko opsjednuti svijetom serija, kao i za one istinske filmoljupce.

Foto: IMDB, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori