Od sad filmove želimo gledati samo u ovom kinu. Proglašeno je najljepšim na svijetu
Od sad filmove želimo gledati samo u ovom kinu. Proglašeno je najljepšim na svijetu

Od sad filmove želimo gledati samo u ovom kinu. Proglašeno je najljepšim na svijetu

Vintage kina su najbolja! Zamislite gledati filmove u raskošnom okruženju u prostoriji koja uz to ima i bogatu prošlost. Jedno od njih pronašli smo u Amsterdamu. Riječ je o Tuschinski kinu kojeg su mnogi novinari i stručnjaci umjetnosti prozvali najljepšim kinom na cijelom svijetu. Povijesno kino postoji već preko sto godina, a nezaobilazno je mjesto za sve velike filmofile. Zavirite u njega.

Tuschinski kino

Kino koje je pružalo otpor

Tuschinski kino osnovao je Poljak, Abraham Tuschinski po kojem kino nosi ime. Bila je godina 1919. kada je započela gradnja, a svoja vrata službeno je otvorilo 1921. godine. U to vrijeme je bilo jedno od najrevolucionarnijih kina jer je sadržavalo električno-tehničke elemente koji su tada bili neviđeni. Problemi su nastupili s dolaskom nacista na vlast u Nizozemskoj. S obzirom na to da je bio Židov, Tuschinskom su nacisti dali otkaz iz njegovog vlastitog biznisa, a njemačka firma Tobis Film preuzela je vlasništvo nad kinom. Također su i promijenili ime iz Tuschinski u Tivoli. No, kino je unatoč tome pružalo otpor i u najvećoj moći nacista, s prozora se vijorila britanska i nizozemska zastava. Tijekom okupacije Abraham Tuschinski deportiran je u Auschwitz gdje je i umro 1942. godine.

Tuschinski kino

Proglašen spomenikom

Nakon oslobađanja Nizozemske, kino je pomalo počelo vraćati ugled koje je imalo. Godine 1967. proglašeno je nacionalnim spomenikom, a vratilo je i svoje ime te se u to vrijeme zvalo Tuschinski 3. Kroz 70-e i 80-e mijenjalo je nekoliko vlasnika do 1995. kada ga je preuzeo sadašnji vlasnik, francuska firma Pathé koja se bavi produkcijom i distribucijom filmova. Renovirali su kino od 1998. do 2002. te mu vratili originalni stil, a kompleks je dobio sveukupno šest dvorana. Pathé je 2021. opet renovirao kino, vraćajući izgubljene murale koji su nestali tijekom Drugog svjetskog rata i time još više naglasio staru slavu kina. Njegujući povijest i arhitekturu kina koja ga čini toliko prekrasnim, Pathé je malo i modernizirao kino dodajući mu Bar Abraham. U njemu poslužuju i Pulp Fiction Milkshake iz poznate scene Tarantinovog filma.

Tijekom stogodišnje obljetnice postojanja Tuschinski kina, kralj Nizozemske William-Alexander dodijelio mu je kraljevski predikat te ga preimenovao u Koninklijk Theater Tuschinski (Kraljevsko Tuschinski kino). Uz to, britanski magazine Time Out službeno ga je proglasio najljepšim kinom na svijetu.

Tuschinski kino

Tuschinski kino bez sumnje čini njegova arhitektura koju su mnogi usporedili s palačama. Elegantni spoj art deco i art nouveau stila s jednostavnim modernim dodacima diže kino na razinu o kojoj je Abraham Tuschinski sanjao. Za sve filmofile, ovo kino je raj na zemlji, a mi smo sigurni da nam automatski ide na travel listu.

Učitati još
Zatvori