Tko će osvojiti nagradu Golden globe?

Tko će osvojiti nagradu Golden globe?

Dodjela ovogodišnjih Golden Globe nagrada održat će se sutra navečer u 20 sati po istočnom vremenu, što znači da ćete trebati ostati budni do 2 sata ujutro kako biste vidjeli tko će sve odnijeti taj prestižni globus. Zlatni globus tj. Golden Globe američka je nagrada koja se dodijeljuje filmskim, a od 1970. i televizijskim uradcima, jednom godišnje tijekom formalne večere. Prestižna je to nagrada, po značaju odmah uz bok Oscarima. Često nominacije pa i pobjednici Zlatnih globusa zapravo su uvertira, predviđanje i indikator favorita i na kraju pobjednika najglamuroznije večeri dodjele nagrada Oscar.

Osnovana je 1943. godine, a glasačko tijelo (Hollywood Foreign Press Association ili skraćeno HFPA) sačinjava žiri stranih novinara koji broji 86 članova. Razdoblje lobiranja i prihvaćanja kandidata za nominacije počinje 1. listopada. Prijenos dodjele Zlatnog globusa uglavnom kotira treći na listi najgledanijih showova dodjele nagrada, iza Oscara i Grammyja. Prije je dodjela emitirana na TBS-u, no od 1996. se emitira na kanalu NBC.

15895715_1414362355272445_8207068901150558591_o

Jimmy Fallon

Beverly Hills Hotel, Hollywood Knickerbocker Club i Hollywood Roosevelt Hotel su najčešče su lokacije na kojima se održava svečanost. Glavne nagrade za film i TV seriju podijeljene su u dva dijela: za najbolji film, glumca i glumicu za komediju ili mjuzikl, a drugi za dramu. Ostale kategorije dodjeljuju se u istim kategorijama nebitno o žanru. Nominacije se objavljuju svake godine sredinom prosinca, a nagrade se održavaju početkom ili sredinom siječnja, ove godine je datum dodjele pao na 8. siječnja i voditelj dodjele nagrada je urnebesni talk show voditelj i komičar Jimmy Fallon, tako da vjerujemo da nas čeka večer puna zabave i smijeha.

Nominirano je mnogo odličnih filmova i serija, a najveću utrku između sebe u rubrici filmske drame vode “Hacksaw Ridge”, “Hell or High Water”, “Lion”, “Manchester by the Sea”
i film “Moonlight”. Baš ova zadnja dva su zapravo apsolutni favoriti publike, kritike i obzirom na posljednje reakcije medija i filmskih kritika i prognostičara vjerujemo da će najtijesnije biti upravo između ova dva filma.

'Hell or Hight Water'

‘Hell or Hight Water’

U rubrici komedije i mjuzikla natječu se “20th Century Women”, “Deadpool”, “La La Land”, “Florence Foster Jenkins” i “Sing Street”. Bili bi stvarno neozbiljni ako bismo predviđali pobjedu ikome osim najisčekivanijem filmu ove zime – ‘La La Land‘. Ako on ne odnese pobjedu, bit će to stvarno jedno jako, jako veliko iznenađenje. Slijedeći taj niz također bi istaknuli i nominaciju Damian Chazellea za najboljeg režisera, i to baš za ‘La La Land’. Jedini koji bi mu mogao po dosadašnjim reakcijama kritike parirati jest Barry Jenkins za film “Moonlight”. Iako se Tom Ford ove godine vratio s još jednim odličnim filmskim ostvarenjem, ipak mislimo da su Chazelle i Jenkins u vodstvu.

U utrci za najboljeg glumca natječu se Casey Affleck (“Manchester by the Sea”), Joel Edgerton (“Loving”), Andrew Garfield (“Hacksaw Ridge”), Viggo Mortensen (“Captain Fantastic”) i Denzel Washington (“Fences”) i šanse su podjednako podijeljene između Caseya Afflecka i Denzela Washingtona. Obzirom da se ime Caseya Afflecka spominje i kada se šuška i o Oscarima, ne možemo se oteti dojmu da je Golden Globe za najbolju mušku ulogu garantirano njegov.

'Manchester by the Sea'

‘Manchester by the Sea’

Za najbolju žensku glumicu nominirane su Amy Adams (“Arrival”), Jessica Chastain (“Miss Sloane”), Isabelle Huppert (“Elle”), Ruth Negga (“Loving”) i Natalie Portman (“Jackie”). Gluma koju je Natalie Portman ostvarila u filmu ‘Jackie’ oduševila je kritiku i publiku diljem svijeta i ne smiješi joj se samo Golden Globe, već se šuška i o Oscaru. Nakon nje kritika je najviše hvalila Amy Adams u trileru ‘Arrival’.

'Arrival'

‘Arrival’

Emma Stone i Ryan Gosling apsolutni su miljenici u rubrikama za najbolja glumačka ostvarenja u komediji ili mjuziklu te s ovim nominacijama čine ‘La La Land’ filmom koji posve vodi u utrci za Golden Globe. Uz njih nominirani su još Ryan Reynolds (“Deadpool”), Colin Farrell (“The Lobster”), Hugh Grant (“Florence Foster Jenkins”), Jonah Hill (“War Dogs”), Annette Bening (“20th Century Women”), Lily Collins (“Rules Don’t Apply”), Hailee Steinfeld (“Edge of Seventeen”) i Meryl Streep (“Florence Foster Jenkins”). Za sporednu glumu navijamo da globus ode Jeffu Bridgesu za odlično ostvarenje i isto takvom filmu ‘Hell or High Water’ i Violi Davis za glumu u filmu “Fences”.

'La La Land'

‘La La Land’

Što se serija tiče, 2016. godina je bila posebno uspješna i kakva god predviđanja bila, stvarno svi nominirani su ostvarili nemjerljiv uspjeh i podigli razinu kvalitete TV sadržaja na zavidnu razinu. Do sada je nebrojeno nominirani i nagrađivani serijal ‘Game of Thrones’ i ove godine vodi uz britansku seriju ‘The Crown’. ‘The Night Of’ također odlično kotira, dok se Zlatni globus smiješi i ‘The People v. O.J. Simpson’. Među nominiranima istiću se Billy Bob Thornton za svoju ulogu u seriji “Goliath” te  Matthew Rhys u sada već nezaobilaznoj seriji “The Americans”. Winona Ryder nas je osvojila u seriji koja je zaludila cijeli svijet – ‘Stranger Things’ i prema prognozama kritičara izgleda da joj konkurencija iako izuzetno kvalitetna, ipak nije toliko jaka.

'The Crown'

‘The Crown’

Što se ostatka nominacija tiče, ostaje nam da se pripremimo na kasnonoćno gledanje dodjele nagrada, naravno uz nezaobilazne kokice i omiljeno nam zimsko piće, ili dva.

'Stranger Things'

‘Stranger Things’

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori