Tara Rosandić sasvim iskreno:”Veseli me gdje trenutno jesam sa samom sobom”
Tara Rosandić sasvim iskreno:”Veseli me gdje trenutno jesam sa samom sobom”

Tara Rosandić sasvim iskreno:”Veseli me gdje trenutno jesam sa samom sobom”

Kada pišemo i govorimo o najtraženijim domaćim glumicama njeno ime ne može biti izostavljeno. Štoviše, u posljednjih desetak godina prometnula se u istaknuto lice s malih ekrana i kazališnih dasaka. Riječ je o Tari Rosandić, ujedno i novoj gošći naše rubrike S glumicama na kavi.

U zajedničkom razgovoru dotaknuli smo se aktualnih glumačkih projekata, društveno angažiranih akcija te planova za budućnost.

Tara Rosandić
  • Od travnja vas možemo gledati u predstavi Legenda, temeljenoj na prvom objavljenom dramskom tekstu Miroslava Krleže. Kako ste ju vi osobno doživjeli? Što nam možete otkriti o njoj?

Na mene je rad na tematici kojom se tekst bavi dosta blagotvorno djelovao. Svjedočimo tome kako se, iako se nalazimo u “budućnosti”, pitanje vjere javno razvlači, ne bi li maskiralo pokušaje nametanja raznih okrutnih ekstremizama. Tako se i prilično prozirno pokušava prikriti namjera, ako hoćete, društvenog inženjeringa, a jedini pravi cilj je akumuliranje moći, svim sredstvima, od strane onih koji su moći nezasitno gladni.

Krleža nas vraća u kolijevku vjere, u traženje osobnog moralnog puta, osobnog odgovora na, kako on to zove, “vječno pitanje”.

Tara Rosandić
  • Kazalište Gavella nažalost još uvijek nije otvorilo svoja vrata te je predstava održana u vrlo osobitom ambijentu Tunela Grič. Kakvo je iskustvo za vas bilo sudjelovanje u ovom projektu?

Ogromno olakšanje je moći ponovno raditi predstavu za svoje kazalište. Zadatosti prostora su maksimalno iskorištene i rezultirale su imerzivnim kazališnim iskustvom, ako ga želite doživjeti, ulovite koje mjesto u šestom mjesecu! Popratite, molim, kada će biti potvrđeni termini na Gavellinim stranicama. Spojiti smisleni projekt za Gavellu u ovom razdoblju je bio priličan salto mortale, ali Legenda je neupitno ispala uspjeh, velikim dijelom zahvaljujući “gipkim” snagama iz Kunst-a, predvođenim našim dragim, vještim redateljem Ivanom Planinićem.

Isto tako, nedostajalo mi je biti u društvu mojih krasnih kolegica Ivane Bolanče, Ane Kvrgić i Antonije Stanišić Šperande, s kojima sam za vrijeme ovog procesa provodila najviše vremena. Ovo višegodišnje izgnanstvo iz našeg kazališnog doma je svima već prilično mučno. Nadamo se skoro vratiti na našu scenu, kao i uživati u novoj, maloj dvorani.

Tara Rosandić
Tara Rosandić
  • Jedna ste od osnivačica hvalevrijednog projekta 6 glumica traži autora. Jeste li u godinama izvođenja ovog projekta primijetili određene pozitivne promjene na domaćoj sceni? 

Mi smo počele raditi na početku korone, zbog toga, nažalost, ne mogu reći da sam u ovom razdoblju svjedočila mnogim pozitivnim promjenama. Generalno, kazališna proizvodnja još tek staje na noge nakon nedaća koje su nas zadesile, a nisu još sve prošle. Mi sada ostajemo u ovoj osnovnoj formi projekta, organiziramo izvedbe Čitanja NJE, dok ne dočekamo povoljnije uvjete.

Iduće Čitanje NJE bit će izvedeno u petak, 26.05., u 18h, u sklopu festivala novih nositelja našeg projekta, Vox Feminae, kojeg smo ponosne biti dio. Kolegice Ana-Marija Vrdoljak, Petra Kurtela i Dora Marojević izvesti će čitanje drame Terapija, koju je napisala također kolegica, glumica Mira Perić. Ako želite vidjeti izvedbu uživo, dođite u “Šesnaesticu” u Ozaljskoj 16 ili nas pratite putem streaminga na našoj Facebook stranici. Ako vas interesira tematika, snimke svih prijašnjih izvedbi Čitanja NJE, kao i njihovih popratnih predavanja, su vam dostupne putem linka na 6glumicatražiautora.com

U sklopu ovog našeg IV. ciklusa gostovat ćemo u Čakovcu i Koprivnici, a možda uspijemo još jednom svratiti i do Zagreba!

Ovim projektom želimo konačno organizirano reagirati na poznatu nepovoljniju situaciju mojih kolegica i mene, pozvati na solidarnost i s vremenom, čim više utjecati na bolje uvjete rada i veću dostupnost zasluženih prilika. Hvala svima koji su u ovim izrazito napetim vremenima volontirali svoje vrijeme, znanje, umijeće i pružili ljubav ovom projektu! Pozvat ću još ovom prilikom- šaljite nam tekstove i koncepte na 6glumicatraziautora@gmail.com !

Tara Rosandić
  • Smatrate li da je kao javna osoba važno istupati oko određenih društvenih problema?

Mislim da je tu bitno ostati autentičan. Feminizam i bavljenje ženskim pitanjima su meni, jednostavno, neizbježan način postojanja. Ideje i bazično ljudska uvjerenja koja su se ispostavila feminističkima, a ne samo zdravorazumskima, čine veliki dio sume moje psihe i identiteta. Shodno tome, kada se nađem u okruženju koje moje poglede tj. mene, ne poštuje ili čak pokuša anulirati i “regulirati”, tu nužno nastaje problem. Inzistiranje na razrješenju te vrste sraza, koji napada tvoje osnovne ljudske slobode – od toga je doista teško odustati.

Pored toga, ja jesam javna osoba, ali se ne bavim socijalnim i političkim pitanjima profesionalno. Postati lasica pod kotačima tuđeg političkog vlaka je jedan od tragičnijih završetaka koji ljudi iz moje branše mogu imati.

Tara Rosandić
Tara Rosandić
  • U jednom ste prethodnom razgovoru otkrili kako biste se u mirovini voljeli baviti kiparstvom. Drži li vas ista želja?

Apsolutno! To mi je ponekad i joker za fitness motivaciju. Treba moć olupat taj mramor, kad za to dođe vrijeme! Bez zezancije, razbuđuje me i privlači pomisao da ću svoje doživljaje, u nekom trenu izražavati samo kroz oblik, teksturu… ali, svakako bez pritiska ambicije.

Tara Rosandić
  • O budućnosti nije uvijek lako govoriti, no što si priželjkujete u njoj?

Izuzev, ispostavlja se, par blokova mramora, rado bih i da neka bića trčkaraju oko njih. Što ljudska, što ostala, vidjet ćemo što mi još uspije poći za rukom dobaviti. Profesionalno, nadam se da ću moći raditi što raznolikije ludosti! U kontroliranim uvjetima.

Tara Rosandić
  • I za kraj, što vas posebno veseli u životu?
Veseli me gdje trenutno jesam sa samom sobom, a i to što moj privatni život konačno, poprima smislene obrise. Velika je tu uloga sreće, drago mi je što mi se osmjehnula. Za svaki slučaj, namjeravam je škakljati.
Zahvaljujemo Velvet Cafe na ustupljenoj lokaciji za snimanje. 
Frizura: Ruža Pure Aveda
Styling: Barbara Repe
Odjeća: H&M, MONA, HÖGL

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori