Slavni Oscar govori

Slavni Oscar govori

Julia Roberts

Julia Roberts

Krajem veljače, 26.-og u mjesecu, održat će se najglamuroznija dodjela najprestižnije filmske nagrade – Oscar. S nestrpljenjem filmska publika čeka nominacije, a već dodijeljene nagrade Golden Globes ukazale su na moguće nominacije, naravo, kako to svake godine i biva.

Vjerujemo da će neki od nagrađenih održati neke od pamćenih govora skrećući pozornost na stvari, pojave i događanja u Americi i svijetu koja su nagrađenima bitna i, uobičajeno, u čijim sprečavanjima ili potpori i sami sudjeluju ili su glasni i strastveni zagovornici tih, svojih uvjerenja. Osim uobičajenih zahvala, što kolegama na setu, suradnicima, obitelji i prijetljima, baš taj dio ceremonije dodjele je najzanimljiviji. Do sada, svaka je od održanih 88 dodjela donijela i par pamćenih govora, a neka su ostala urezana u kolektivnu svijest i do dana današnjeg. Prisjetimo se njih deset koji su uzdrmali medijski prostor, o kojima se danima, a nekima i godinama nakon pričalo, no i onih koji su nas jednostavno nasmijali svojom iskrenošću i jednostavnom, jako ljudskom zahvalom.

1. Kada je Marlon Brando osvojio Oscara 1972. za svoju ulogu u filmu Kum, nije osobno primio nagradu, već se umjesto na njega na pozornicu popela mlada ‘Native American’ žena koja je uzela i odbila Oscar u njegovo ime – zbog negativnog tretmana Indijanaca u američkoj filmskoj industriji. Kasnije je, u backstageu, pred predstavnicima medija pročitala cijeli Brandov govor od 15 stranica teksta, što je publiku ostavilo prilično bez teksta. Neke na negativan, no veliku većinu na pozitivan način.

2. Te, 1997. godine je film ‘Jerry Maguire’ uzdrmao scenu, a Cuba Gooding Jr. nije samo osvojio publiku, filmske kritičare već i Oscara za svoju ulogu. Legendarna scena ‘Show me the money’ jedna je od najcitiranijih u povijesti filma, a njegov (pre)dugačak govor osvojio je sve gledatelje.

3. Sally Field je 1984. godine osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu u filmu ‘Places in the Heart’ i u govoru pokazala jednu ljudsku stranu glumice koja možda nije baš najsigurnija u sebe, no svakako je presretna što ju je ova prestižna filmska zajednica prihvatila i nagradila za stvarno izvanserijsku izvedbu.

4. Jedan od najkraćih, no i najupečatljivijih govora svakako je onaj Joeov Pescijev za njegovu ulogu u Dobrim momcima iz 1991. godine.

5. Tom Hanks je osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu Phialdelphia 1994. i u govoru se zahvalio svojem srednjoškolskom profesoru drame te prijatelju iz srednje škole, koji su obojica gay muškarci te kojima je Hanks neizmjerno zahvalan na mentorstvu i prijateljstvu i čije je ime izgovarao s ponosom dok je skretao pozornost na tešku temu diskriminacije gay ljudi kojom se film i bavi.

6. Iako je njezin govor izazvao kontroverze, prvo oduševljene, a nakon toga i mnoštvo negativnih reakcija, Patricia Arquette je primanjem nagrade za najbolju žensku sporednu ulogu htjela skrenuti pozornost na nejednakost i diskriminaciju žena u filmskoj indusriji i općenito na tržištu rada. Ako ništa, barem je pokrenula temu i zahuktala već ionako goruće pitanje ženskih prava.

7. Ruth Gordon je 1969. osvojila Oscara za svoju ulogu u filmu ‘Rosemary’s Baby’ i održala jedan od najljepših govora, što nas ne bi trebalo čuditi obzirom da je tri puta bila nominirana kao scenaristica.

8. Jedan od najcool govora svakako je onaj Seana Penna iz 2009. kada je osvojio nagradu za nabolju mušku ulogu u filmu ‘Milk’. Osim što je govor počeo sa, sada legendarnom, rečenicom: ‘Thank you. Thank you. You commie, homo-loving sons-of-guns.’, nastavak njegove zahvale bio je jedan od dirljivijih koje smo mogli vidjeti, posebno kraj gdje se obratio glumcu Mickeyu Rourkeu.

9. Govor Vanesse Redgrave, britanske glumice koju smo prošle godine imali čast i priliku slušati na Filofofskom teatru u Zagrebu, iz 1978. godine, jedan je od citiranijih u Hollywoodu, a i kontroverznijih koji su se održali na oskarovskoj pozornici. Zašto još i dan-danas taj govor spominju, citiraju mnogi i referiraju se na njega, pogledajte sami:

10. Za kraj stavljamo jedan od govora koji je možda najviše prštao ponosom, zadovoljstvom i ultimativnom srećom – radi se o onome koji je održala Julia Roberts 2001. godine kada je primila nagradu za ulogu Erin Brokovich.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori