Počeo je Sarajevo Film Festival, prikazat će 235 filmova iz 62 zemlje
Počeo je Sarajevo Film Festival, prikazat će 235 filmova iz 62 zemlje

Počeo je Sarajevo Film Festival, prikazat
će 235 filmova iz 62 zemlje

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 28. Sarajevo Film Festival. Festival je započeo projekcijom filma TROKUT TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu. Östlundu koji je bio predsjednik žirija Natjecateljskog programa – igrani film na 25. Sarajevo Film Festivalu, prije projekcije filma u punom Ljetnom kinu Coca-Cola uručeno je Počasno Srce Sarajeva.

TROKUT TUGE, za koji Östlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od suradnika u produkciji ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Suradnici u produkciji filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Sarajevo Film Festival i počasne nagrade

Na ceremoniji otvorenja u Narodnom pozorištu Sarajevo, Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno je i scenaristu, redatelju i producentu Sergeju Loznitsi, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. U okviru programa Posvećeno (Tribute to) na 28. Sarajevo Film Festivalu prikazivat će se retrospektiva njegovih odabranih filmova (igrani filmovi Moja radost, U magli i Donbas, dokumentarni filmovi Majdan, Babib jar, Kontekst, kratki filmovi Portret, Refleksije, Redateljska verzija i Noć u operi).

 

Obojica laureata, Ruben Östlund i Sergei Loznitsa održat će svoj Masterclass u nedjelju 14.kolovoza, u Narodnom pozorištu.

Čast vođenja svečanosti otvorenja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković, koju je regionalna publika imala priliku gledati u ulozi glavne glumice, u filmu Danisa Tanović „Deset u pola“.

 

Na Festivalu će se prikazati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od kojih će čak 54 imati svoju svjetsku premijeru. Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala natječe se ukupno 51 film.

 

sarajevo film festival

U sklopu Natjecateljskog programa u kategoriji – igrani film, večeras će se u 19:00 sati u sarajevskom Narodnom pozorištu održati svjetska premijera filma BALADA, bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić.

U Narodnom pozorištu, također u sklopu Natjecateljskog programa svoju će regionalnu premijeru imati igrani film austrijske redateljice Marie Kreutzer, Korzet. Projekcija će se održati u 21:30 sati.

Sarajevo Film Festival

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba kao i na društvenim mrežama festivala.

Ovaj, 28. Sarajevo Film Festival održava se do 19. kolovoza 2022.

Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival

FOTO: PR

Učitati još
Zatvori