Prosvjedni marš, filmski maraton i izložba Dunje Janković – proslavite s nama Dan žena

Prosvjedni marš, filmski maraton i izložba Dunje Janković – proslavite s nama Dan žena

Ususret Danu žena koji se obilježava ove nedjelje izabrali smo top tri događanja kojima možete proslaviti 8. mart. Prosvjedni marš, filmski maraton i izložba.

Prosvjedni marš: ‘ŽIVIO FEMINIZAM! ŽIVIO 8. MART!’.

Petu godinu za redom u Zagrebu se podržava Prosvjedni marš ove godine pod sloganom ‘ŽIVIO FEMINIZAM! ŽIVIO 8. MART!’. Okupljanje počinje od 17:30 na Trgu žrtava fašizma a povorka u 18 sati kreće prema Zrinjevcu.

Marširajmo za svakodnevne borbe unutar četiri zida, na radnim mjestima, u ginekološkim ordinacijama, rodilištima, školama. Marširajmo za borbe koje su bile i borbe koje će tek biti. Stoji u proglasu

Marš će se odvijati na ruti: Trg žrtava fašizma (okupljanje od 17.30 sati) – Ulica Franje Račkog – Jurišićeva – Trg – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Teslina – Zrinjevac.

Filmski maraton za dan žena u Kinu Tuškanac

Kino Tuškanac dan žena slavi tako da prikazuje značajna djela četiriju filmskih redateljica. Maraton počinje s krimi-dramom Margarethe von Trotta, Izgubljena čast Katharine Blum (1975), jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih primjera političkog filma u Zapadnoj Njemačkoj 1970-ih. Slijedi drama Moje dvadeseto stoljeće (1989) cijenjene mađarske autorice Ildikó Enyedi, nagrađena Zlatnom kamerom u Cannesu. Intrigantna krimi-drama Wanda (1970) dugometražni je redateljski debi američke glumice Barbare Loden, koja je napisala scenarij i odglumila glavnu ulogu, a djelo je na festivalu u Veneciji ovjenčano nagradom Pasinetti za najbolji strani film. Za kraj maraton donosi biografsku dramu Anđeo za mojim stolom (1990) novozelandske redateljice Jane Campion, nagrađen Velikom specijalnom nagradom žirija u Veneciji.

Izložba Dunje Janković

40. godinu djelovanja Galerija CEKAO otvara izložbom Crne rupe, umjetnice Dunje Janković. Njen opus u jednakoj se mjeri gradi u muzejima i galerijama koliko i na ulicama gradova ili interijerima napuštenih objekata. U njemu su sadržani eksperiment i intuicija, multimedijalnost i apstrakcija, kontekstualnost i superponiranje. U njemu su sadržani stripovi, grafike, kolaži, paste-ups, murali, umjetničke instalacije u prostoru ili pak instalacije koje su, poput odjeće, nosive. Teško je tu reći gdje umjetnost završava, a počinje svakodnevica. Izložbu možete pogledati od 9. 3. do 15. 4. 2020. u Galeriji CEKAO svakim radnim danom od 8 do 21.30 te subotom od 8 do 14.30.

FOTO: PR, Pixabay

Učitati još
Zatvori