Prošećite Trešnjevkom na urbanim turama i otkrijte više o nepoznatoj povijesti ovog kvarta

Prošećite Trešnjevkom na urbanim turama i otkrijte više o nepoznatoj povijesti ovog kvarta

Muzej susjedstva Trešnjevka poziva građane da im se pridruže na urbanim turama koje će se održati ove subote u 11 sati i u petak, 25. rujna, u 15 sati, na Trešnjevci.

Prva tura starta ovu subotu

Sut, Kosjenka Laszlo Klemar iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla će sve zainteresirane provesti Savskom ulicom i dočarati početke industrijalizacije Trešnjevke i Zagreba. Nakon toga u petak 25.9., Tihana Bertek iz udruge K-zona vodi potragu za fragmentima ženske povijesti kvarta. Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen. Stoga iz Muzeja susjedstva Trešnjevka mole sve zainteresirane da svoj dolazak najave na blok@blok.hr najkasnije danas do 16 sati za prvu turu, odnosno 24.9. za drugu turu.

Industrijalizacija Trešnjevke

Tura Savska cesta i počeci industrijalizacije Trešnjevke kreće iz nekadašnjeg spremišta tramvaja, današnjeg Tehničkog muzeja, a vodi lokacijama na kojima se proizvodio čitav spektar roba, od šibica preko namještaja do čipke i dvopeka. Autorica ture Kosjenka Laszlo Klemar ističe: „istraživanje i ispisivanje povijesti tvornica u Savskoj važno je ne samo u kontekstu razvoja Zagreba kao industrijskog središta i povijesti industrijskog razvoja ovih prostora ili razvoja industrije. Njihova povijest (pokretanje, razvoj i gašenje/ restrukturiranje) pruža direktan uvid u društveno-politička događanja druge polovine 19. i prve polovine 20. stoljeća. Informacije o uvjetima rada i radničkim štrajkovima važan su izvor za ispisivanje povijesti radništva i radničkog organiziranja.”

Povijest neznanih radnica

„Povijest Trešnjevke čini i povijest neznanih radnica, žena koje su obavljale neplaćeni reproduktivni rad. Povijest odgajateljica i učiteljica, migrantkinja i seljakinja”, upozorava Tihana Bertek. Polazeći od vrtića Marice Pataky u Vukovarskoj, krivudavom će putanjom voditi kvartovskim punktovima na kojima se pažljivim pogledom otkrivaju Fragmenti ženske povijesti trešnjeve. Autorica ističe: „forma urbane šetnje reflektira neopipljivost i nezabilježenost ženske prisutnosti u tkivu grada, odupirući se još uvijek uvelike dominantnom linearnom pristupu povijesti. Namjera je otvoriti prostor za nova čitanja kvarta, ali i potaknuti drugačiju, pravedniju i potpuniju historiografiju u budućnosti.” Pridružite se turama i otkrijte više o nepoznatoj povijest Trešnjevke.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori