Romantična ljetna večer četvrtkom u Zagrebu

Romantična ljetna večer
četvrtkom u Zagrebu

Atelijer Meštrović cover

Ljetna večer u Zagrebu

Ljeto donosi dulje večeri, boravak na otvorenom, a večernje šetnje po Gornjem gradu postale su već sada i običaj ljeti u Zagrebu. Kako ne biste besciljno lutali (iako je i to ponekad poželjno, nikada ne znate gdje će vas put odvesti!) donosimo prijedlog za finiš večernje ljetne, a nekima i romantične, šetnje Zagrebom.

Petrarca Fest

Večeras će se u 20 sati održati dosjela nagrada Petrarca festa i čitanje soneta. Ova pjesnička, romantična i magična ljetna večer bit će u potpunosti posvećena pjesništvu i jednoj od najljepših pjesničkih formi – sonetu. Petrarca Fest jedinstveni je festival u Hrvatskoj i regiji koji na rođendan jednog od najvećih pjesnika, Francesca Petrarce, odaje počast posebnoj književnoj umjetnosti. Svečana dodjela nagrada četvrtog Petrarca Festa održat će se u prekrasnom dvorištu Ateljea Meštrović, a počet će u 20 sati. Nagrađene sonete čitat će Sara Stanić, Luka Bulović i Karlo Došen, a glazbena gošća je Ana Avramov.

Ove godine se na natječaj prijavilo više od 50 autora i autorica s dvjestotinjak soneta koji su mogli biti napisani na svim jezicima bivše Jugoslavije, ali i na bugarskom jeziku, a članovi i članice ovogodišnjeg žirija bili su Tomislav Augustinčić, Sanja Baković i Tanja Žarić. Nagrade za autore i autorice najboljih soneta osiguralo je Hrvatsko društvo pisaca.

petrarca fest 1

Večer u jednom od najljepših dvorišta Gornjeg grada, uz čitanje soneta čini nam se kao idealan izlazak četvrtkom navečer. Tko zna, možda vas i inspirira na pokoji sonet…

petrarca fest 2

Izložba fotografija

Osim večerašnjeg pjesničkog festivala, do nedjelje 23. srpnja još stignete pogledati izložbu u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Radi se o samostalnoj multimedijalnoj izložbi fotografkinje Petre Mrše ‘Changing Conditions, Changing Minds’.

Petra Mrša je 2014. godine posjetila Kinu te bilježila putnika iz Europe u posjeti turističkim i manje poznatim lokacijama Pekinga. Prateći ga rezigniranog, umornog, začuđenog, s leđa i u detalju, otvara put u segmente kineske kulture. Naknadno ih razrađuje kroz režirane still life fotografije, video radove, tekstove, mape i artefakte. Spletom okolnosti, u nastaloj prilici i sasvim neformalnoj posjeti azijskom kontinentu, Petra otkriva još jednu priliku za prezentiranje i izražavanje otvorenosti prema drugačijem.

Kako je bilo na otvorenju izložbe pogledajte u galeriji:

Učitati još
Zatvori