Opuzen je dobio nove murale na ovogodišnjem izdanju street art festivala
Opuzen je dobio nove murale na ovogodišnjem izdanju street art festivala

Opuzen je dobio nove murale na ovogodišnjem
izdanju street art festivala

Gradić na Neretvi poznat po tome da ga svake godine umjetnici iz cijelog svijeta oslikaju predivnim muralima, u sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala Zen Opuzen dobio je nova umjetnička djela.

Uličice koje pričaju priču

Šarmantne uske uličice ovog grada već su nekoliko godina, zahvaljujući entuzijastičnim domaćinima, prava mala umjetnička oaza. Razni umjetnici koji prolaze kroz Hrvatsku i dolaze na sam njezin jug nikada i nikako ne preskaču svratiti u Opuzen. I ove godine njegove fasade dobile su nove murale, a među umjetnicima su sada već dobro poznata street art imena domaće i regionalne scene.

Zen Opuzen

Street Art Festival “Zen Opuzen” traje tjedan dana i održava se svakog ljeta u Opuzenu, gradiću na jugu Hrvatske. Umjetnici iz cijelog svijeta pozvani su da pokažu svoj talent i ožive sive fasade ili napuštene tvornice i kuće. Ne postoje ograničenja u pogledu umjetničkih izričaja, a različiti oblici vizualnih umjetnosti, grafika, skulptura, uličnih performansa i land arta koriste se za pretvaranje neuglednog javnog prostora u mjesto vizualnog užitka. Projekt ima za cilj stvoriti dijalog između lokalnog stanovništva i posjetitelja iz inozemstva, omogućujući razmjenu i inspiraciju s obje strane.

U raspravama i projekcijama filmova govori se o izazovima održivog razvoja, ekologije i zajednice. Snažan stup je rad s djecom i mladima: najmlađi stanovnici Opuzena i Neretve aktivno sudjeluju u kreiranju manifestacije i kroz radionice i kroz osobni kontakt s umjetnicima uče različite umjetničke tehnike. Zen Opuzen je nastao kao inicijativa lokalne neprofitne organizacije “Santa Valerio”. Grassroot pokret podržava “el Patrol” – švicarska organizacija posvećena umjetnosti, kulturi i održivom razvoju.

Učitati još
Zatvori