Jeste li već posjetili Opuzen, gradić u kojem umjetnost živi na ulicama?
Jeste li već posjetili Opuzen, gradić u kojem umjetnost živi na ulicama?

Jeste li već posjetili Opuzen, gradić u
kojem umjetnost živi na ulicama?

Opuzen je gradić na jugu Hrvatske u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled. Možda je to zbog njegove blage klime i sunca kojeg ondje ima, kažu, čak 260 dana godišnje. Osim hladne Neretve koja je kristalno čista i u kojoj se možete osvježiti u najtoplijim danima u godini, u blizini se nalaze predivne divlje plaže s maestralnim pogledom na Pelješac i lokalne otočiće. Blizu je i samo ušće Neretve na kojem ćete doživljaj godišnjeg odmora shvatiti doista posebno. Blagi i nasmijani ljudi ovoga kraja odišu temperamentom koji će na svakoga ostaviti dobar utisak jer su izrazito gostoljubivi, a njihov odnos prema umjetnosti također ih stavlja pri sam vrh posebnih hrvatskih mjesta. Tako je festival poznat i po svjetskom street art festivalu Zen Opuzen, zbog kojeg su fasade i ulice diljem grada postale prava galerija na otvorenom.

Opuzen i Neretva

Neretvu je dobro posjetiti u doista bilo koje doba godine, no ono ljetno ipak je čarobnije. Dolinu Neretve je lijepo posjetiti i u vrijeme maratona lađa kao iskustva koje će vam zauvijek ostati u lijepom sjećanju. Kraj je to koji je orijentiran na rijeku i sve se nekako okreće oko nje.

Tako je i gastronomska ponuda vezana uz specijalitete tipične za ovaj kraj. Zbog svog povoljnog zemljopisnog položaja, rijeke Neretve koja prolazi kroz mjesto i blizine mora, svježa riba i morski plodovi uvijek su osigurani. Neizostavan dragulj po kojem je Opuzen i cijeli neretvanski kraj poznat je brudet od jegulje, žaba i ribe, pa se tako svake godine održavaju manifestacije kao što su Brudetijada i Dani jegulje“ u koju su uključeni restorani s područja Neretve, a predstavljaju se autohtona, tradicijska jela. Ovaj kraj poznat je naravno i po mandarinama, ali i drugom voću koje možete kupiti na ulici od lokalnih OPG-ovaca.

No uz bogatu povijesnu, kulturnu baštinu te prirodne ljepote kojima ovaj kraj obiluje, Opuzen je stavljen i na kartu svjetski poznatih street art festivala.

Zen Opuzen

Zen Opuzen jedan je od najzanimljivijih street art festivala u Hrvatskoj koji svake godine okupi pregršt domaćih i stranih umjetnika. Filmskim projekcijama, radionicama i uličnim performansima pozicionira ovaj grad visoko na ljestvici urbane kulture. U sklopu festivala oslikavaju se ulice, pročelja zgrada, napuštene tvornice i brojni drugi objekti. Projekt godinama ima za cilj spajanje domaćeg stanovništva i stranaca koji za vrijeme trajanja festivala uživaju u kulturnom dijalogu i festivalskom suživotu. Upravo je ovaj festival zaslužan za predivnu galeriju na otvorenom, domaćih i stranih umjetnika koji će vas mamiti na stalnu šetnju njegovim šarmantnim uličicama.

Učitati još
Zatvori