Nova misteriozna BBC-ijeva serija

Nova misteriozna BBC-ijeva serija

Picture shows: Kate Bosworth as Barbara Barga and Sam Riley as Douglas Archer

Jedan od tri najuspješnija pisca u špijunskom žansu svakako je Len Deighton, autor špijunskog romana ‘SS-GB’ iz 1978. godine. Nakon serije ‘The Night Manager’, snimljene prema istoimenom špijunskom romanu John le Carréa i njezinog uspjeha, na male ekrane dolazi jednako uzbudljiva serija snimljena prema spomenutom romanu Lena Deightona.

Picture shows: Detective Superintendent Douglas Archer (SAM RILEY)

Serija donosi radnju alternativne prošlosti iz 1941. godine gdje je nacistička Njemačka upravo je osvojila Veliku Britaniju. Nova BBC-jeva misteriozna špijunska drama SS-GB gledatelje tjera na razmišljanje kako bi izgledao svijet da su kralja zarobili nacisti, kraljica i princeza pobjegle u Australiju, a da su britanski radnici postali radna snaga njemačkih tvorničkih postrojenja. Osim toga, priča pomalo kontroverzno istražuje psihologiju ljudi koji su se aklimatizirali na svakodnevnu prisutnost i kontrolu SS-a.

SSGB PICKBOX (1)

Picture shows: Detective Superintendent Douglas Archer (SAM RILEY), Barbara Barga (KATE BOSWORTH)

SS-GB ima zanimljive sličnosti sa spomenutom BBC-jevom uspješnicom Noćni menadžer (‘The Night Manager’). Osim što je temeljena na istoimenom romanu, njezin sadržaj sažet je u pet epizoda – pristup koji se pokazao uspješnim. Serija je osigurala atraktivnu glumačku postavu: glavni lik Douglasa Archera tumači Sam Riley (Control, Maleficent, On the Road), a Kate Bosworth glumi američku novinarku u koju se Archer zaljubi.

Picture shows: Detective Superintendent Douglas Archer (SAM RILEY)

Povijesne fikcije znaju biti veoma zanimljive, i za osobe koje vole povijesne drame i fikciju, i za sve one koji vole razmišljati o tome što bi se dogodilo da su u određenom trenutku reagirali drukčije. Već u prvoj sceni serije SS-GB jasno je da je riječ o svijetu koji je istodobno poznat, ali i stran. Buckinghamska palača izgleda kao i uvijek, s jednom razlikom – sada je na njoj svastika. Što bi se dogodila da su nacisti doista uspjeli zauzeti Veliku Britaniju, kako bi svijet danas izgledao, biste li se uopće rodili s obzirom na ove promjene prije vašeg vremena? Sve su ovo pitanja koja vas progone dok gledate SS-GB.

Picture shows: Harry Woods (JAMES COSMO), Detective Superintendent Douglas Archer (SAM RILEY)

Scenarij potpisuju Neal Purvis i Robert Wade koji su zajedničkim snagama napisali scenarije za pet filmova o Jamesu Bondu, uključujući ‘Skyfall’ te su se pokazali kao pravi majstori špijunskog žanra. Deighton, autor romana SS-GB, koji danas ima 87 godina, pročitao je scenarij prije nego što je produkcija počela te se složio kako je SS-GB na dobrom putu da ekranizira njegove misli.

Picture shows:

Zašto je BBC u tajnosti držao cijeli projekt i kontrolirao informacije koje su dolazile do javnosti? Možda razlog leži u činjenici da ova serija donosi mnoge kontroverze, pobuđuje temu nacionalizma u Europi, ali i postavlja pitanja koja se nalaze duboko unutar nas samih. Seriju možete ekskluzivno gledati na Pickboxu od ponedjeljka, 20. veljače.

Picture shows: Detective Superintendent Douglas Archer (SAM RILEY)

Učitati još
Zatvori