Najljepši ‘feel good’ zimski književni klasici

Najljepši ‘feel good’
zimski književni klasici

Vrijeme je za feel good zimske klasike

Ovih blagdana, nakon cijele vreve, šušura i nemira, druženja, partyjanja, posjećivanja adventa i cijelog movinga, vjerujemo, da će svima najradije sjesti večer s dekicom, kuhanim vinom, punčem, ginom ili čak grogom, uz vatricu (ako imate kamin) i da pod trakom svjetla otvorite knjigu koja će vam izmamiti osmjeh na lice i koja će donijeti tu toplu, smirujuću, čak romantičnu, feel good zimsku atmosferu. Donosimo izbor od devet naslova, bio koji da uzmete pod ruku, nećete pogriješiti.

The Goldfinch, Donna Tartt

Kod nas prevedena u izdanju Algoritma s naslovom Češljugar, knjiga je to koju je autorica pisala punih 11 godine i za nju je dobila Pulitzerovu nagradu (2013). Knjiga je bila sedam mjeseci na prvom mjestu najprodavanijih knjiga, prodana je u 1,5 milijuna primjeraka. Glavni lik je trinaestogodišnji Theo koji nakon terorističkog napada na muzej u New Yorku ostaje bez majke, nakon što ih je otac napustio. Ova knjiga izazvat će navale emocija i svih 800 strana pročitat ćete u dahu.

A Little Life, Hanya Yanagihara

Priča o odrastanju u također osamstotinjak stranica okupirat će vašu (ako ne i nekoliko) zimskih večeri. Knjiga je 2015. pobrala samo izvrsne kritike, osim jedne, koja je još više uzburkala javnost i podigla prašinu te navela još više čitatelja da posegnu za knjigom. Uvrštena je u uži izbor za Man Booker nagradu.

Notes From a Small Island, Bill Bryson

Usporedba Velike Britanije i Amerike nikada nije bila zabavnija nego u knjizi Billa Brysona. Nakon života u Americi pisac se vraća u Veliku Britaniju i zatečen svim razlikama koje je zaboravio odluči napisati ovu, jako zabavnu, knjigu.

The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared, Jonas Jonasson

Stogodišnji je Allan nakon burnoga života uoči svoga svečanog stotog rođendana, zapalio iz Doma za starije osobe jer je alergičan na troznamenkaste proslave. Rastreseno je popalio tajanstvenu putnu torbu na kotačiće pa ga zato punih mjesec dana natjerava švedska policija. Njega i njegovo veselo društvance koje je usput oko sebe okupio…

Ova je krimi-priča isprepletena Allanovim bezbrižnim, uglavnom slučajnim sudjelovanjem u mnogim znamenitim događajima 20. stoljeća! Kako se u njegovoj blizini našao Truman, Staljin, general Franco, Kim Il Sung, Churchill, prekrasne žene Mao Ce Tunga i Čang-kaj Šeka, skupina iranskih disidenata, ruski atomist i radna ekipa američkoga Projekta Manhattan? Allana ne zanimaju politika i religija, ali kao da je on samim svojim postojanjem utjecao na većinu najvažnijih svjetskih dvadesetostoljetnih događaja. Što li će tek biti sada u 21. stoljeću, kad je, u ugodnom društvancu istomišljenika, opet na slobodi? Knjiga je kod nas prevedena na Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor u izdanju Fokus komunikacija.

Objavu dijeli Nina (@aquaniin)

The Lord of the Rings, J. R. R. Tolkien

Možda niste znali, no Tolkien je The Lord of the Rings napisao sa samo dva prsta. Doduše, pisao je knjigu 14 godina. Hobita je napisao 1937. i na sljedeću knjigu obožavatelji su morali dugo čekati: tek je sredinom 1950-ih izašla prva knjiga Prstenova družina, The Fellowship of the Ring. Valja reći kako The Lord of the Rings nije klasična trilogija. Bila je to jedna knjiga objavljena u tri djela. Dakle, radi se o knjizi koja ima šest priča i dodatak. Ponekad se objavljuje kao jedna, ponekad kao tri, a ljudi ju zovu trilogijom. Razlog tiskanja u tri knjige je skupoća papira u to vrijeme pa je izdavač odlučio tiskati knjigu u tri djela, u tri knjige da se smanji cijena papira i time cijenu knjige.

Eto, obzirom da skoro svi znaju priču, donosimo par crtica zbog čega će vam ova iznimno zanimljiva knjiga biti još intrigantnija.

 

To Kill a Mockingbird, Harper Lee

Književni klasik izdan 1960. godine književnice Harper Lee odmah po izlasku osvojio je Pulitzerovu nagradu i postao klasikom američke moderne književnosti. Prema književnom predlošku snimljen je istoimeni, također kultni, film s Gregory Peckom u glavnoj ulozi, dvije godine nakon prvog izdanja romana.

2006. godine ovaj je roman bio najčitaniji u britanskim knjižnicama, prvi put skinuvši Bibliju s prvog mjesta. Roman prati radnju koja je splet događaja inspiriranih autoričinom obitelji, prijateljima i susjedstvu u kojem je živjela sredinom 30-ih godina dvadesetog stoljeća. Prije dvije godine knjiga doživljava svoj ponovni uspjeh i prema Amazonovoj ljestvici najprodavanijih knjiga 2015. godine zauzela je visoko četvrto mjesto. Ako do sada niste, svakako je krajnje vrijeme da pročitate roman kojemu se gotovo svi književni ljubitelji vraćaju već punih 55 godina.

Great Expectations, Charles Dickens

Kod nas prevedena s nazivom Velika očekivanja jedan je od najčitanijih i čitateljima najdražih romana C. Dickensa, kojega smatraju najistaknutijim engleskim pripovjedačem 19. stoljeća, odnosno epohe realizma. Velika očekivanja jedno je od njegovih posljednjih djela. Riječ je o romanu odgoja ili odrastanja ili kako bi se sada to popularno nazvalo coming od an age. To je životna priča dječaka rođenog u provinciji, u skromnim prilikama, koji doživljava karijeru u velikom gradu, što mu donosi i zadovoljstva i razočaranja. S engleskoga za Ljevak izdanje preveo ga je Zlatko Gorjan, a s izvornikom usporedio Ivan Matković.

A Christmas Carol, Charles Dickens

Još jedno djelo ovog književnog velikana jednostavno se mora naći na našem popisu – to je jedna od najljepših božićnih priča. Božićna priča do danas je ostala jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih božićnih priča. Roman je prvi put izdan 19. prosinca 1843.

Škrtog direktora Londonske banke Scrooga posjećuje nećak koji ga moli da ga pusti s posla na Božić. On ga pušta, ali uz uvjet da mu taj dan neće biti plaćen. Nakon što Scrooge zatvori ured, dolazi mu duh prijatelja Marleya u okovima govori mu da će ga posjetiti tri duha: prošlosti, sadašnjosti i budućnosti…

 

The Chronicles of Narnia, C.S. Lewis

Nije čudo da su Tolkien i Lewis imali dubok i kompliciran odnos. Iako su Tolkienu kritičari zamjerali da nema dovoljno rafinirani književni izraz, a koji Lewis ima i zbog kojeg je dobio Nobelovu nagradu, a Tolkien ne – njih dvojica su do kraja života bili prijatelji, u jednom turbulentnom, no svejedno bliskom i povezanom odnosu. Lewis je napisao seriju  od 7 romana za djecu fantastičnoga  žanra. Romani su prevedeni na 41 jezik, s više od 95 milijuna prodanih primjeraka. U njima je autor rabio motive iz kršćanstva, grčke i rimske mitologije te engleskih i irskih bajki. Ako ste ljubitelji priče The Lord of the Rings, ova će vas pomesti s nogu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori